Wnk12 10 Napisano 24 Kwietnia 2020 Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2020 (edytowane) Witam was forumowiczów. Walę tutaj w dział ponieważ potrzebuję pomocy posiadam kartę dźwiękową dosyć wiekową a jest nią Creative SB X-Fi XtremeMusic karta służy do podpięcia zestawu Amplitunera Pioneer VSX-D814 i Tag Harmony SE606. Karta sprawia problemy na Windows 10, sterowniki PAX już nie działają jak powinny i co reinstal systemu mam jakiś problem zawsze z wgraniem sterowników, więc postanowiłem coś z tym w końcu zrobić. Chciałbym aby posiadała taka karta bogaty sterownik w różne modyfikacje equalizera oraz różnych ustawień oczywiście nie wiem czy teraz jest to w każdej karcie nowej czy nie bo jestem spokojnie 12 lat w plecy jeżeli chodzi o Karty dzwiękowe. Edytowane 24 Kwietnia 2020 przez Wnk12 Cytuj Link to post Share on other sites
mutissj 2199 Napisano 25 Kwietnia 2020 Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2020 (edytowane) Witam, Mogę Ci polecić Creativy AE-5 (rgb) lub AE-7 (dolby + dts), posiadają sporo opcji konfiguracji zwłaszcza korektor z tonami niskami / wysokimi, jest nawet możliwość tworzenia własnych profili, w oprogramowaniu Sound Blaster Command, obsługują niezależny dźwięk do 5.1 na głośnikach i wirtualny do 7.1 na głośnikach i słuchawkach. sprawa druga to twoja płyta główna MSI Z170A Gaming M3 ma nie zbyt korzystne ulokowanie portów PCI_E x1, nie dość że za blisko karty graficznej (mogą być zakłócenia) to jeszcze podgrzeje dźwiękową Edytowane 25 Kwietnia 2020 przez mutissj Cytuj Link to post Share on other sites
jakub1t 1684 Napisano 25 Kwietnia 2020 Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2020 Ja olałem kartę muzyczną i podłączyłem kompa optykiem do wzmacniacza . Nie widzę sensu w dokupowania karty mając wzmacniacz . Ale może ktoś wie więcej w tym temacie to chętnie poczytam . 1 Cytuj Link to post Share on other sites
MiK 13232 Napisano 25 Kwietnia 2020 Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2020 sterowniki PAX już nie działają jak powinny A oficjalne? Cytuj Link to post Share on other sites
gepardmak 697 Napisano 25 Kwietnia 2020 Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2020 Potrzebna Ci dowolna przyzwoita karta dźwiękowa z wyjściem optycznym ewentualnie coaxial. Przewód optyczny to brak różnicy potencjałów i dodatkowych zakłóceń toru audio. Cytuj Link to post Share on other sites
jakub1t 1684 Napisano 25 Kwietnia 2020 Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2020 (edytowane) No właśnie o tym pisałem , wyjście optyczne ma na płycie głównej . W sumie miałem pół roku temu SB xfi xtrem gamer i działała bez problemu pod win 10 . Sterowniki chyba danielk lub jakieś inne nie pamiętam , ale na pewno nie oryginalne . Edytowane 25 Kwietnia 2020 przez jakub1t 1 Cytuj Link to post Share on other sites
voxcordi 294 Napisano 25 Kwietnia 2020 Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2020 Burson Play V5i. Cytuj Link to post Share on other sites
FeX 6360 Napisano 25 Kwietnia 2020 Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2020 Sterowniki chyba danielk lub jakieś inne nie pamiętam , ale na pewno nie oryginalne . Karta sprawia problemy na Windows 10, sterowniki PAX już nie działają jak powinny i co reinstal systemu mam jakiś problem zawsze z wgraniem sterowników, więc postanowiłem coś z tym w końcu zrobić. Brzydko mówiąc Creative ma wy..ane na użytkowników starszych sprzętów. Sam żeby wykorzystać wszystkie możliwości Audigy 2ZS na Win7 musiałem instalować stery od daniel_k (oficjalne ucinały sporo ustawień) i takie same polecam w tym przypadku. Powinno pomóc. 2 Cytuj Link to post Share on other sites
kombajn 354 Napisano 26 Kwietnia 2020 Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2020 Ostatnio kupiłem Audigy 2 żeby zadziałała na win 10 wgrałem sterowniki Daniel K i zaktualizowałem je poprzez menadżera urządzeń korzystając z oficjalnych sterów od Creativa do Audigy RX pod Win10. Cytuj Link to post Share on other sites
Wnk12 10 Napisano 26 Kwietnia 2020 Autor Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2020 (edytowane) Witam, Mogę Ci polecić Creativy AE-5 (rgb) lub AE-7 (dolby + dts), posiadają sporo opcji konfiguracji zwłaszcza korektor z tonami niskami / wysokimi, jest nawet możliwość tworzenia własnych profili, w oprogramowaniu Sound Blaster Command, obsługują niezależny dźwięk do 5.1 na głośnikach i wirtualny do 7.1 na głośnikach i słuchawkach. Ok, fajnie, rozejrzę się za tą kartą, lecz nie chcę wydawać 1000zl za kartę, to za dużo. AE-5 nie wiem czy się zmieści z kolei jest mała przestrzeń nad karta i to tam musiał bym ją ulokować co o tym sądzisz? Ja olałem kartę muzyczną i podłączyłem kompa optykiem do wzmacniacza . Nie widzę sensu w dokupowania karty mając wzmacniacz . Ale może ktoś wie więcej w tym temacie to chętnie poczytam . Nie mój amplituner jest za biedny, w dodatku chce mieć dużo ustawień profilów dzwięku. Brzydko mówiąc Creative ma wy..ane na użytkowników starszych sprzętów. Sam żeby wykorzystać wszystkie możliwości Audigy 2ZS na Win7 musiałem instalować stery od daniel_k (oficjalne ucinały sporo ustawień) i takie same polecam w tym przypadku. Powinno pomóc. Zgadzam się z tobą całkowicie. Edytowane 26 Kwietnia 2020 przez Wnk12 Cytuj Link to post Share on other sites
kombajn 354 Napisano 26 Kwietnia 2020 Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2020 stery Daniels K http://danielkawakami.blogspot.com/2017/01/sb-x-fi-series-support-pack-40.html Cytuj Link to post Share on other sites
mutissj 2199 Napisano 27 Kwietnia 2020 Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2020 Ok, fajnie, rozejrzę się za tą kartą, lecz nie chcę wydawać 1000zl za kartę, to za dużo. AE-5 nie wiem czy się zmieści z kolei jest mała przestrzeń nad karta i to tam musiał bym ją ulokować co o tym sądzisz? 1.) karta Ci za mocno opada w slocie przez to górny slot jest trochę zasłonięty backplejtem od grafiki zamów najlepiej na aliszrocie jakąś sensowną podpórkowe pod kartę graficzną dużo tego tam jest np. https://pl.aliexpress.com/item/33037378590.html 2.) możesz też płytę i proca wymienić na nowszą(y), wtedy będziesz miał na pewno jakiś wolny port PCI_E x1 z dołu, tak aby umieścić sound card jak najdalej od grafiki, wszystko aby zminimalizować zakłócenia, i to nawet za dobry pieniądz, fanboy'e intela kupują chętnie takie Core i7 od haswella w górę i to za dosyć zaskakująco duże pieniądze, więc można to wykorzystać póki w cenie są... Mogę Ci polecić Ryzena 5 3600 (800 zł) jest szybszy od twojej Core i7 i ma większy zapas mocy, przy okazji grafika Ci trochę przyspieszy, umówmy się i7-6700K + RTX2080 + 1x moduł ram to bardzo na styk konfiguracja, do tego jakaś płyta na chipsecie B450 za 500 zł i jesteś w domu. Oczywiście do Ryzena wypadało by dokupić drugą kość ram dla dual-channel bo tam straty są duże z powodu trybu single-channel. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts