maragast 483 Napisano 22 Kwietnia 2020 Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2020 Trochę mnie tu nie było. W sumie to nawet całkiem długo.Jeśli ktoś nie kojarzy to KIEDYŚ miałem komputer z całkiem nieźle rozbudowanym LC (zbudowany dzięki pomocy Eldera i kilku innych osób z forum):Wcześniej zbudowałem też taki komputer dla znajomego:No ale jakieś 4 lata zrezygnowałem z LC i poświęciłem się nowej pasji - komiksom Marvela i DC.Od tego czasu udało mi się uzbierać całkiem sensowną kolekcję:Założyłem też stronę internetową poświęconą chronologii Marvela i DC:https://marveldcchronologia.wordpress.com/PS Jakby ktoś chciał zacząć czytać komiksy Marvela albo DC i nie wie gdzie zacząć bo wydawanego materiału jest tak dużo, że łatwo się pogubić to na stronie jest masa materiału pomocniczego (na lewym menu są poradniki z cyklu "Jak zacząć czytać", a na prawym widgecie znajdziecie topkę najlepszych komiksów na rozpoczęcie lektury).W każdym razie od jakiś 4 lat nie siedzę już w LC.Jednak przy wymianie ostatniego kompa dość długo rozważałem czy nie wrócić do chłodzenia wodnego i byłem naprawdę blisko podjęcia takiej decyzji. Jednak rozsądek zwyciężył (bo w sumie do moich potrzeb wciąż nie potrzebuję LC) i zdecydowałem pozostać przy mniejszym kompie i AC.Ten mini-worklog jest poświęcony mojemu aktualnemu komputerowi (dużo skromniejszemu i prostszemu niż wcześniejsze w myśl zasady "mniej znaczy więcej").Ale po kolei...Ostatnio postanowiłem wymienić monitor na coś o większej rozdzielczości.Przez lata pracowałem na monitorze Ultra Panoramicznym 34" o proporcjach 21:9 i z rozmiaru byłem po prostu zachwycony - praca na dwóch oknach obok siebie to bajka.Żeby zachować takie proporcje i zwiększyć rozdzielczość miałem tylko jedną opcję: MONITOR 5K2K OD LG przekątnej 34", proporcjach 21:9 i rozdzielczości 5120x2160: https://www.lg.com/pl/monitory/lg-34WK95U-WRozdzielczość 5K2K oznacza 4K poszerzone o 33% jak to ma miejsce w monitorach 21:9.Długo się przymierzałem do tego zakupu i w końcu się zdecydowałem.Kupiłem monitor oraz wymieniłem komputer na złożony z następujących elementów:Procesor: i5 9600KCooler: Be Quiet Dark Rock 4 + eLoopKarta graficzna: GTX 1070 Asus StrixPłyta główna: MSI MAG Z390M MORTARPamięć Ram: HyperX Predator, DDR4, 32 GB, 3200MHz, CL16Dysk SSD: ADATA 1TB M.2 PCIe NVMe XPG SX8200 ProZasilacz: Corsair RM 650X (650 Watt)Obudowa: Fractal Design Meshify C Mini Dark TG + 3 eLoopy (jeden na tył, dwa na front).Karta graficzna to używka z allegro (bo to jest komp do pracy, a nie do grania więc 1070 wystarczy), reszta to nówki.Moje stanowisko pracy wyglądają tak:Komputer nie dostanie LC ale wciąż ważne jest dla mnie by był estetyczny i ładny.Dlatego zdecydowałem na kilka małych prac:- podstawa to ładne okablowanie, które zamówiłem u zawisztheblack,- wnętrze obudowy podświetlić białymi paskami ledowymi (także zamówionymi u zawiszy),- całość ma być utrzymana w odcieniach czerni i bieli,- by zniwelować czerń obudowy planuję umieścić biały cover na podłodze, a tackę na mobo okleić białą okleiną.Obecnie posiadam wszystkie materiały potrzebne do zmontowania całości.Okablowanie wykonane przez zawiszę prezentuje się rewelacyjnie:Oprócz podstawowego okablowania zawisza wykonał także oploty "wewnątrz" eLoopów:Ja w międzyczasie wykonałem prototyp coveru na podłogę obudowy i zamówiłem potrzebny element:W poniedziałek otrzymałem gotowy element, a weekend wcześniej dotarła biała okleina:W ciągu dnia planuję "wybebeszyć" obudowę i wszystko zamontować. 2 Cytuj Link to post Share on other sites
kroni 197 Napisano 22 Kwietnia 2020 Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2020 Zarzucam obserwację, czerń i biel to zawsze klasa. Pomysł z coverem na piwnicę bardzo fajny, sam planuję coś podobnego Jaki koszt takiego kawałka plexi? Cytuj Link to post Share on other sites
maragast 483 Napisano 23 Kwietnia 2020 Autor Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2020 Śmieszne 30zł. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
WIKTORIAMARCIN 1 Napisano 23 Kwietnia 2020 Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2020 Fajnie się czytało i dobrze się prezentuje. Może jakieś namiary na osobę co kable wykonuje Cytuj Link to post Share on other sites
maragast 483 Napisano 24 Kwietnia 2020 Autor Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2020 (edytowane) "Plansza rozłożona, pionki ruszyły."Władca Pierścieni: Powrót KrólaPo uzbieraniu wszystkich elementów można było zabrać się za składanie całości.Tak, wygląda płyta główna w pełni uzbrojona:Ale coś tu jest nie tak...Coś nie pasuje...A, już wiem:Ten czerwony napis kompletnie nie pasuje do projektu utrzymanego w czerni i bieli Trze coś z tym zrobić.Czarna matowa okleina, suwmiarka, linijka, ołówek i nożyczki powinny poprawić sprawę:Teraz płyta główna prezentuje się o wiele lepiej.A poza tym świetne są te dyski na M2 - nie tylko szybsze ale też ułatwiają sprawę z kabelkologią.Przy okazji - w eLoopie na cooler Zawisza nie tylko zrobił oplot ale też wymienił przewody na dłuższe by sięgały bezpośrednio do gniazda na płycie głównej:Idąc dalej - przymiarka coveru na podłogę:Ponieważ wszystko idealnie pasuje, czas wyciąć okleinę do oklejenia tacki wokół mobo:Jeszcze przymiarka przed przyklejeniem:I ostateczny efekt jaki udało się osiągnąć:Z coverem całość wygląda tak:A tak wygląda po zamontowaniu wentylatorów i płyty głównej:Tak idą przewody do płyty:A tu widać jak dobrze komponuje się dysk po oklejeniu:Zapomniałbym wspomnieć o paskach ledowych - jeden jest tutaj, a drugi na topie (zapomniałem zrobić im zdjęcia).Pozostało zamontować kartę graficzną i cieszyć się gotowym efektem (a naprawdę bardzo mnie on zadowolił):No i nadszedł czas założyć szybkę i wszystko zamknąć (swoją drogą fajne są te ciemne szyby):Jeszcze kilka nowych zdjęć mojego stanowiska pracy:No i komputer w czasie pracy - czyli z włączonym podświetleniem (ostatnia fota oddaje perspektywą z jaką patrzę na komputer siedząc przy biurku):To by było na tyle.Całość wyszła dokładnie tak jak miała wyjść - ładnie, czysto i schludnie.Biały kolor podłogi i tacki wokół mobo fajnie równoważy się się z czernią obudowy i podzespołów.Przewody też wyszły super - robił je zawisztheblackz forum pclab.Co tu dużo mówić - czasem "mniej znaczy więcej", a ja jestem bardzo zadowolony z komputera.A jak Wam się podoba???PS Zastanawiam się czy nie zrobić jeszcze fotek reszty mojego sprzętu jako taki dodatek :hmm: Edytowane 24 Kwietnia 2020 przez maragast 3 Cytuj Link to post Share on other sites
kroni 197 Napisano 24 Kwietnia 2020 Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2020 Elegancko, biały i czarny nigdy się nie znudzi Cytuj Link to post Share on other sites
rudnis 2673 Napisano 25 Kwietnia 2020 Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2020 Kopę lat @maragast! Po tym projekcie widać, w którym kierunku ewoluowały Twoje projekty. Muszę przyznać, że w obecnym najbardziej podoba mi się stonowana elegancja. Dobra robota Wysłane z mojego SM-G965F przy użyciu Tapatalka Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts