kajsks 35 Napisano 21 Kwietnia 2020 Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2020 Cześć, mam internet 250/10 w domu. Po kablu oczywiście wszystko fajnie, ale przy Wi-Fi na laptopie Huaweia MateBooku 15.6 i iMacu z końcówki 2013 mam wyniki na poziomie 30-40 downloadu i 10 uploadu. Ciągle zastanawiam się, czy są to normalne wartości, czy może warto kupić jakiś odbiornik na usb? Dodatkowo, widziałem dzisiaj recenzję w/w laptopa i karta sieciowa obsługuje prędkości ponad 850 Mbps... O co tutaj chodzi? Cytuj Link to post Share on other sites
zoltan2 253 Napisano 21 Kwietnia 2020 Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2020 jest dużo zmiennych: podaj konkretne modele i przedstaw w jakich warunkach one pracują obrazując nam sytuację byśmy my także mogli to sobie wyobrazić. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Franz 91 Napisano 21 Kwietnia 2020 Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2020 Ten iMac to raczej nie ma AC tylko n, Huawei też nie wiadomo jaki konkretnie model, z jaką kartą sieciową, no i jaki masz konkretnie router i jakie odległości, ściany po drodze, itp. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
kajsks 35 Napisano 21 Kwietnia 2020 Autor Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2020 (edytowane) Matebook ma Intelowego Dual Banda AC 8265, w macu sprawdzę później. Pracują z Thomsonem TWG870. @edit W internecie znalazłem informację o macu: Gigabit Ethernet, 802.11ac Wi-Fi (802.11a/b/g/n compatible). Edytowane 21 Kwietnia 2020 przez kajsks Cytuj Link to post Share on other sites
cooger 2074 Napisano 22 Kwietnia 2020 Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2020 Końcówki to jeden z elementów układanki. Jeśli mają ac to na małej odległości powinny dac radę zrobić te 250mbps. Problem to modem/router - fragment z instrukcji: Modem TWG870 oferuje <ciach> sieci bezprzewodowej w standardzie 802.11a/b/g/n 1 Cytuj Link to post Share on other sites
kajsks 35 Napisano 22 Kwietnia 2020 Autor Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2020 (edytowane) Okej co polecacie? Dostanę coś sensownego w budżecie do 200-300 złotych? Czyli iMacowi lepszy router nie pomoże mam rozumieć? Edytowane 22 Kwietnia 2020 przez kajsks Cytuj Link to post Share on other sites
cooger 2074 Napisano 22 Kwietnia 2020 Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2020 Dlaczego ma nie pomóc? Z tego co napisałeś obsługuje ac. Jeśli chodzi o router to podstawa to: WAN i LAN gigabit, WiFi AC1200, zewnętrzne anteny. Wybór jest duży - od przyzwoitego a taniego 8 Level, przez TP-Linka do Asusa. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
kajsks 35 Napisano 22 Kwietnia 2020 Autor Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2020 Dlaczego ma nie pomóc? Z tego co napisałeś obsługuje ac. Jeśli chodzi o router to podstawa to: WAN i LAN gigabit, WiFi AC1200, zewnętrzne anteny. Wybór jest duży - od przyzwoitego a taniego 8 Level, przez TP-Linka do Asusa. No okej, po prostu widziałem w nawiasie a/b/g/n, więc nie byłem pewien. Ten będzie okej? Cytuj Link to post Share on other sites
Franz 91 Napisano 22 Kwietnia 2020 Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2020 Przetestuj ten router może Tobie wystarczy i będzie działał dobrze. Ja jednak obecnie nie brałbym niczego bez obsługi Mu-Mimo - to daje wyraźny efekt w postaci wzrostu prędkości. Jednak w przypadku Tp-Linka i Asusa to cena bliżej 300 zł. AC 8265 obsługuje Mu-Mimo, w iMacu nie wiem jak to wygląda. Niestety sama obecność standardu AC1200 w routerze to za mało, by działał dobrze. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
kajsks 35 Napisano 22 Kwietnia 2020 Autor Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2020 (edytowane) Co masz na myśli przez wzrost prędkości? Jest większa przepustowość po prostu? Widzę, że Mu-MIMO pracuje na 5Ghz, odpada ta opcja, ponieważ rodzice korzystają ze starszych smartfonów, które 5Ghz nie obsługują. Edytowane 22 Kwietnia 2020 przez kajsks Cytuj Link to post Share on other sites
cooger 2074 Napisano 22 Kwietnia 2020 Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2020 Praktycznie każdy router 5ghz ma drugie radio 2,4ghz wiec kompatybilność jest zachowana. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
kajsks 35 Napisano 22 Kwietnia 2020 Autor Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2020 Okej, po prostu nie jestem jakby jakimś hardkorowym userem internetowym z 10'oma antenami i bandą repeaterów. Po prostu szukam czegoś, co da mi trochę lepsze wyniki niż obecne, więc czy ten z Allegro ma wszystko o czym mówiłeś @cooger? Porównywałem, wydaje mi się, że wszystko z tego co wymieniłeś jest w tym routerze, czy na coś jeszcze zwrócić uwagę? Cytuj Link to post Share on other sites
Rozwiązanie cooger 2074 Napisano 22 Kwietnia 2020 Rozwiązanie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2020 Tak, z tym modelem mam pozytywne doświadczenia, działa stabilnie dobry zasięg. MU-MIMO faktycznie nie ma ale to domena droższych urządzeń i nie jest od razu gwarancją rewelacyjnych zasięgów wbrew pozorom. Szczególnie, że nie wszystkie karty wspierają tę technologię. Sprawa komplikuje się dodatkowo w środowisku gdzie równocześnie z sieci korzysta wielu mobilnych klientów. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
kajsks 35 Napisano 22 Kwietnia 2020 Autor Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2020 W domu każdego wieczora działają 3 komputery przez Wi-Fi no i oczywiście telefony, a więc zdecyduję się na ten router. Dzięki bardzo za pomoc . Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts