jackas95 0 Napisano 21 Czerwca 2011 Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2011 Kompletnie zgłupiałem przy wyborze dysku twardego. Na początku chciałem wybrać Seagate, ale wszyscy mówią, że się sypią. Później postawiłem na WD. Nie wiem jaka jest różnica pomiędzy Caviar Green, a Blue. Caviar Blue są podobno strasznie głośne. Nie chcę też bawić się w ekologa, bo boję się, że dysk mi zdegraduje i wyrosną na nim kwiatki. Samsung do tej pory nie wprowadził do oferty dysków z interfejsem SATA 6Gb/s, chociaż nie wiem czy jest znacząca różnica pomiędzy dyskami na SATA2, a SATA3. Chwilowo dysk będzie używany jako uniwersalny (system + dane), ale w przyszłości będzie służył głównie jako magazyn (interesuje mnie pojemność 1TB). Mam nadzieję, że mogę liczyć na waszą pomoc, z góry dzięki za odpowiedzi Cytuj Link to post Share on other sites
matej 63 Napisano 21 Czerwca 2011 Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2011 czy jest znacząca różnica pomiędzy dyskami na SATA2, a SATA3 Nie ma żadnej. Dysk musiałby mieć transfery powyżej 300 MB/s żeby SATA2 go ograniczało. Bierz Samsunga F3 i na pewno będziesz zadowolony (tak jak ja) Cytuj Link to post Share on other sites
Kamerton 51 Napisano 21 Czerwca 2011 Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2011 Przed chwilą też miałem taki sam problem z wyborem dysku twardego. Wybrałem Samsung SpinPoint F3 1 TB (SATA II, 32MB cache, NCQ) i mam nadzieję, że będzie dobry. Stary SEAGATE sypie się a też go kiedyś chwalili jaki to on cudowny. Teraz chwalą ten SAMSUNG. Zobaczę jak długo on mi wytrzyma. Cytuj Link to post Share on other sites
drachenfeles 5499 Napisano 21 Czerwca 2011 Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2011 Samsung F3 lepsza kultura pracy i trochę szybszy WD Caviar Black większa niezawodność i 5 letnia gwarancja natomiast jeżeli w przyszłości ma być magazynem to skłaniałbym się przy WD, mój 1TB z takiego właśnie OS + Dane został zdegradowany do roli magazynu i przestałem go słyszeć, a 5 lat gwarancji to jednak więcej niż 3 Cytuj Link to post Share on other sites
Piotr N. 0 Napisano 21 Czerwca 2011 Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2011 Ja polecam WD. Stanowczo odradzam Seagate, a co do Samsunga się nie wypowiadam. Zdecydowane wskazanie na WD. Posiadam dysk WD "starej generacji" (chyba z 2003 roku) i do tej pory sprawuje się na jednym z komputerów dobrze - nie było z nim problemów. Cytuj Link to post Share on other sites
matej 63 Napisano 21 Czerwca 2011 Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2011 Posiadam dysk WD "starej generacji" A ja posiadam Seagate z 2000 roku i też działa. Wszystko zależy co Ci się trafi... Cytuj Link to post Share on other sites
jackas95 0 Napisano 21 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2011 Dziękuję wszystkim za szybką reakcję, chyba wybiorę Samsunga F3. Mam nadzieję, że się nie zawiodę Cytuj Link to post Share on other sites
piterrrxd 2308 Napisano 21 Czerwca 2011 Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2011 WD Caviar Black mają znacznie niższe czasy dostępu niż samsungi i reszta (ok 10,5 - 11ms). No i ta gwarancja 5 lat :-) Cytuj Link to post Share on other sites
jackas95 0 Napisano 21 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2011 (edytowane) WD Caviar Black mają znacznie niższe czasy dostępu niż samsungi i reszta (ok 10,5 - 11ms). No i ta gwarancja 5 lat :-) nie interesują mnie czasy dostępu, ponieważ dysk będzie używane jako magazyn Edytowane 21 Czerwca 2011 przez jackas95 Cytuj Link to post Share on other sites
Kamerton 51 Napisano 22 Czerwca 2011 Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2011 Dziękuję wszystkim za szybką reakcję, chyba wybiorę Samsunga F3. Mam nadzieję, że się nie zawiodę Dzisiaj będę taki miał i od razu go przetestuję. Cytuj Link to post Share on other sites
piterrrxd 2308 Napisano 22 Czerwca 2011 Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2011 Jeśli jako magazyn to najtańszy Cytuj Link to post Share on other sites
krakn 2 Napisano 22 Czerwca 2011 Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2011 W moim kompie, i sprzęcie TV SAT od lat już tylko WD, Od chyba 2 lat w w tunerach sat dreambox zamontowane są dyski 2TB z serii zielonej, w kompie od 256GB ktore mają 5 lat, 1 TB 3 lata. Z jednym mam problem, 5 latek kurcze nie wiem co się dzieje ale ma jakiś problem, po pewnym czasie staje się niewidoczny, udało mi się zgrać z niego wszystkie dane. Coś mi się wydaje że stał się ofiarą intelowskiego coguar point bo na tamtej płycie zaczął kuleć, Jego miejsce zajmie nowy 3 TB dysk WD też z srii zielonej, transfer 6GB nie spodziewam się niczego szczególnego, ot po prostu duży dysk w sprawdzonej cichej, zimnej technologi Mam też jako dysk systemowy 640GB/ 6GB z serii czarnej. w sumie dopiero 2 miesiące hm, no fakt jak był nowka system to było widać ze szybko działa, być może w zimie zastąpie go dyskiem SSD Też go nie słychać wszytko działa OK, lubie cawiara, poza kilkoma dyskami innych firma, od 15 lat WD zawsze jest ze mną Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts