Skocz do zawartości

Recommended Posts

Kompletnie zgłupiałem przy wyborze dysku twardego. Na początku chciałem wybrać Seagate, ale wszyscy mówią, że się sypią. Później postawiłem na WD. Nie wiem jaka jest różnica pomiędzy Caviar Green, a Blue. Caviar Blue są podobno strasznie głośne. Nie chcę też bawić się w ekologa, bo boję się, że dysk mi zdegraduje i wyrosną na nim kwiatki. Samsung do tej pory nie wprowadził do oferty dysków z interfejsem SATA 6Gb/s, chociaż nie wiem czy jest znacząca różnica pomiędzy dyskami na SATA2, a SATA3. Chwilowo dysk będzie używany jako uniwersalny (system + dane), ale w przyszłości będzie służył głównie jako magazyn (interesuje mnie pojemność 1TB). Mam nadzieję, że mogę liczyć na waszą pomoc, z góry dzięki za odpowiedzi ;)

Przed chwilą też miałem taki sam problem z wyborem dysku twardego.

Wybrałem Samsung SpinPoint F3 1 TB (SATA II, 32MB cache, NCQ)

i mam nadzieję, że będzie dobry.

Stary SEAGATE sypie się a też go kiedyś chwalili jaki to on cudowny.

Teraz chwalą ten SAMSUNG. Zobaczę jak długo on mi wytrzyma. :menda:

Samsung F3 lepsza kultura pracy i trochę szybszy

WD Caviar Black większa niezawodność i 5 letnia gwarancja

natomiast jeżeli w przyszłości ma być magazynem to skłaniałbym się przy WD, mój 1TB z takiego właśnie OS + Dane został zdegradowany do roli magazynu i przestałem go słyszeć, a 5 lat gwarancji to jednak więcej niż 3

W moim kompie, i sprzęcie TV SAT od lat już tylko WD,

Od chyba 2 lat w w tunerach sat dreambox zamontowane są dyski 2TB z serii zielonej, w kompie od 256GB ktore mają 5 lat, 1 TB 3 lata.

Z jednym mam problem, 5 latek kurcze nie wiem co się dzieje ale ma jakiś problem, po pewnym czasie staje się niewidoczny, udało mi się zgrać z niego wszystkie dane.

Coś mi się wydaje że stał się ofiarą intelowskiego coguar point bo na tamtej płycie zaczął kuleć, :/

Jego miejsce zajmie nowy 3 TB dysk WD też z srii zielonej, transfer 6GB nie spodziewam się niczego szczególnego, ot po prostu duży dysk w sprawdzonej cichej, zimnej technologi

Mam też jako dysk systemowy 640GB/ 6GB z serii czarnej. w sumie dopiero 2 miesiące

hm, no fakt jak był nowka system to było widać ze szybko działa, być może w zimie zastąpie go dyskiem SSD

Też go nie słychać wszytko działa OK, lubie cawiara, poza kilkoma dyskami innych firma, od 15 lat WD zawsze jest ze mną :)