Skocz do zawartości

Długie Wczytywanie windowsa 10 na M2 SSD nawet do 2-3min

Recommended Posts

Witam mam pewien problem. Od jakiegoś czasu Wczytywanie Windowsa trwa tyle co na średnim HDD nawet do 2-3 min. Zaczyna mnie to irytować.. 
SSD jest to M2 wydaje się że jest zdrowa bo PC po wczytaniu działa szybko. 
Zauważyłem też że, raz gdy nie miałem podłączone myszki i klawy PC uruchomił się błyskawicznie ok 3 sekundy. Nie wiem co z tym zrobić 

Edytowane przez Pewex1988

Czyli płyta główna (albo OS) mają problem z inicjalizacją któregoś z urządzeń USB. Próbuj startować kolejno z samą myszką, potem z samą klawiaturą, aż dojdziesz do tego przy którym sprzęcie inicjalizacja trwa tak długo. Jeśli przy obu, trzeba będzie zajrzeć do BIOS UEFI i do sekcji USB i zobaczyć co tam się dzieje.

Może to banalne, ale sprawdź czy będzie tak samo jak przepniesz klawę i myszkę do innych portów.

Potwierdzam, to czasami potrafi zadziałać. Na starszym sprzęcie myszka "gryzła" się z jednym portem USB, podłączona do innego nie sprawiała problemu.

Podłączona klawiatura pod ten sam USB nie robiła problemu

Czyli płyta główna (albo OS) mają problem z inicjalizacją któregoś z urządzeń USB. Próbuj startować kolejno z samą myszką, potem z samą klawiaturą, aż dojdziesz do tego przy którym sprzęcie inicjalizacja trwa tak długo. Jeśli przy obu, trzeba będzie zajrzeć do BIOS UEFI i do sekcji USB i zobaczyć co tam się dzieje.

Sprawdziłem i jest to losowe.. Czasem się uruchomi normalnie A przeważnie trwa to 2 min mimo wyciągnięcia wszystkiego z portów USB

Może to banalne, ale sprawdź czy będzie tak samo jak przepniesz klawę i myszkę do innych portów.

Dysk ma 250GB i 52GB wolnego 

To jeszcze pytanie czy albo myszka albo klawiatura są bezprzewodowe?  Ja miałam kiedyś problemy z działaniem lapka bo moja bezprzewodowa myszka umierała i zakłócała pracę systemu [podejrzewam sterownik od niej].

Wszystko jest przewodowe 

Jaką masz konfigurację sprzętu, ale i tak przy uruchamianiu systemu nie potrzebny jest Delayed Lancher od intela , chyba że masz dyski w RAID. Następnie Creative SBConect jeżeli nawet używasz to można w usługach przełączyć na uruchamianie ręczne lub jeżeli jest dostępne to Automatyczne (Opóźnione uruchamianie) i to samo do NZXT CAM. Wykonaj powyższe i sprawdź przez BootRacer.  

Jaką masz konfigurację sprzętu, ale i tak przy uruchamianiu systemu nie potrzebny jest Delayed Lancher od intela , chyba że masz dyski w RAID. Następnie Creative SBConect jeżeli nawet używasz to można w usługach przełączyć na uruchamianie ręczne lub jeżeli jest dostępne to Automatyczne (Opóźnione uruchamianie) i to samo do NZXT CAM. Wykonaj powyższe i sprawdź przez BootRacer.  

CPU: intel Core i7-9700K

RAM: 16GB 3200Mhz

MOB: ASRock Z390Extreme4

GPU: GeForce RTX 2070

PSU: SeaSonic Focus Gold 650W

Audio: Creative SoundBlasterX AE-5

SSD:  ADATA SU800N

Sprawdzałem już To.. To nie jest wina Karty dzwiękowej 

Po testuję soft od krakena 

Nie napisałem, że to wina karty dźwiękowej tylko, że ten soft Creative SBConect jak również Creative Connection Service wcale nie musi startować z systemem. Po za tym na płycie gł. masz zintegrowaną kartę Realtek i jeżeli korzystasz z karty zewnętrznej to czy masz ją wyłączoną w  Menedżerze urządzeń?

Nie napisałem, że to wina karty dźwiękowej tylko, że ten soft Creative SBConect jak również Creative Connection Service wcale nie musi startować z systemem. Po za tym na płycie gł. masz zintegrowaną kartę Realtek i jeżeli korzystasz z karty zewnętrznej to czy masz ją wyłączoną w  Menedżerze urządzeń?

Tak wyłączyłem.. Kurdę wiesz nie wiem co to może być.. Jakaś zagadka straszna 

Sprawdź w Podglądzie zdarzeń, może system zapisał jakieś błędy uruchamiania. Podaję po kolei; Prawo-klik Menu Start> tu Podgląd zdarzeń> tu Dziennik aplikacji i usług> tu Windows> tu Diagnostics Performance> tu klik na Działa i w oknie po prawej sprawdź czy są błędy i zdarzenia krytyczne(czerwone ikonki)..

Nic nie dało
Od samego spojrzenia nic się nie naprawi. Były jakieś błędy? Kliknij w pierwsze z brzegu ostrzeżenia z ID: 100 oraz 101. Może w opisie będzie informacja o przyczynach długiego uruchamiania. Tu przykład z mojego systemu:

Uruchomienie tej aplikacji trwało dłużej niż zwykle, powodując zmniejszenie wydajności procesu uruchamiania systemu:
     Nazwa pliku : AvastSvc.exe

@gepardmak Jak ma wyłączoną hibernację to Fast boot jest niedostępny i raczej nie podejrzewam, że bez Fast boot sprawny system uruchamia się jak wyżej na screenie ponad 2 min.

@gepardmak

Toż to z poradnika przez Ciebie przytoczonego, cytaty: Fast Stratup działa w oparciu o standardowy mechanizm hibernacji.
i dalej: Można wyłączyć ten mechanizm po przez wyłączenie mechanizmu hibernacji:
– polecenie powercfg /h off (musi być wykonane z okienka cmd z uprawnieniami administratora)

Rzeczywiście ta funkcja jest związana z hibernacją. Wyłączenie hibernacji miało znaczenie w czasach pierwszych dysków SSD, które nie były zbyt pojemne ani specjalnie trwałe. Teraz to nie ma większego znaczenia ale kto nie chce nie musi korzystać z tej opcji, jego wola.