Pewex1988 7 Napisano 14 Kwietnia 2020 Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2020 (edytowane) Witam mam pewien problem. Od jakiegoś czasu Wczytywanie Windowsa trwa tyle co na średnim HDD nawet do 2-3 min. Zaczyna mnie to irytować.. SSD jest to M2 wydaje się że jest zdrowa bo PC po wczytaniu działa szybko. Zauważyłem też że, raz gdy nie miałem podłączone myszki i klawy PC uruchomił się błyskawicznie ok 3 sekundy. Nie wiem co z tym zrobić Edytowane 14 Kwietnia 2020 przez Pewex1988 Cytuj Link to post Share on other sites
Eternal1 21 Napisano 15 Kwietnia 2020 Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2020 Czyli płyta główna (albo OS) mają problem z inicjalizacją któregoś z urządzeń USB. Próbuj startować kolejno z samą myszką, potem z samą klawiaturą, aż dojdziesz do tego przy którym sprzęcie inicjalizacja trwa tak długo. Jeśli przy obu, trzeba będzie zajrzeć do BIOS UEFI i do sekcji USB i zobaczyć co tam się dzieje. Cytuj Link to post Share on other sites
BlackCoffe 14076 Napisano 15 Kwietnia 2020 Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2020 Ja mam inne pytanie, jak mocno masz zapchany dysk SSD? Bo powyżej zajęcia 75-80% wydajność SSD bardzo mocno spada. Cytuj Link to post Share on other sites
worm 17834 Napisano 15 Kwietnia 2020 Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2020 Może to banalne, ale sprawdź czy będzie tak samo jak przepniesz klawę i myszkę do innych portów. Cytuj Link to post Share on other sites
czarusionek 9 Napisano 15 Kwietnia 2020 Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2020 Może to banalne, ale sprawdź czy będzie tak samo jak przepniesz klawę i myszkę do innych portów. Potwierdzam, to czasami potrafi zadziałać. Na starszym sprzęcie myszka "gryzła" się z jednym portem USB, podłączona do innego nie sprawiała problemu. Podłączona klawiatura pod ten sam USB nie robiła problemu Cytuj Link to post Share on other sites
BlackCoffe 14076 Napisano 15 Kwietnia 2020 Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2020 To jeszcze pytanie czy albo myszka albo klawiatura są bezprzewodowe? Ja miałam kiedyś problemy z działaniem lapka bo moja bezprzewodowa myszka umierała i zakłócała pracę systemu [podejrzewam sterownik od niej]. Cytuj Link to post Share on other sites
Pewex1988 7 Napisano 15 Kwietnia 2020 Autor Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2020 Czyli płyta główna (albo OS) mają problem z inicjalizacją któregoś z urządzeń USB. Próbuj startować kolejno z samą myszką, potem z samą klawiaturą, aż dojdziesz do tego przy którym sprzęcie inicjalizacja trwa tak długo. Jeśli przy obu, trzeba będzie zajrzeć do BIOS UEFI i do sekcji USB i zobaczyć co tam się dzieje. Sprawdziłem i jest to losowe.. Czasem się uruchomi normalnie A przeważnie trwa to 2 min mimo wyciągnięcia wszystkiego z portów USB Może to banalne, ale sprawdź czy będzie tak samo jak przepniesz klawę i myszkę do innych portów. Dysk ma 250GB i 52GB wolnego To jeszcze pytanie czy albo myszka albo klawiatura są bezprzewodowe? Ja miałam kiedyś problemy z działaniem lapka bo moja bezprzewodowa myszka umierała i zakłócała pracę systemu [podejrzewam sterownik od niej]. Wszystko jest przewodowe Cytuj Link to post Share on other sites
BlackCoffe 14076 Napisano 15 Kwietnia 2020 Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2020 Masz aktualne sterowniki do płyty głównej? Cytuj Link to post Share on other sites
Pewex1988 7 Napisano 15 Kwietnia 2020 Autor Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2020 Tak pobierałem wszystko Co "Idze" ze strony producenta Może to banalne, ale sprawdź czy będzie tak samo jak przepniesz klawę i myszkę do innych portów. Nic nie zmienia Masz aktualne sterowniki do płyty głównej? Nawet update biosu robiłem Cytuj Link to post Share on other sites
lonialomax 806 Napisano 15 Kwietnia 2020 Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2020 W celu zdiagnozowania problemu możesz zainteresować się https://www.dobreprogramy.pl/BootRacer,Program,Windows,36906.html lub bardziej szczegółowo tym https://www.komputerswiat.pl/poradniki/programy/windows-performance-recorder-i-analyzer-jak-wykonac-analize-procesu-startu-systemu/vejdszx Cytuj Link to post Share on other sites
Pewex1988 7 Napisano 15 Kwietnia 2020 Autor Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2020 W celu zdiagnozowania problemu możesz zainteresować się https://www.dobreprogramy.pl/BootRacer,Program,Windows,36906.html lub bardziej szczegółowo tym https://www.komputerswiat.pl/poradniki/programy/windows-performance-recorder-i-analyzer-jak-wykonac-analize-procesu-startu-systemu/vejdszx Cytuj Link to post Share on other sites
lonialomax 806 Napisano 15 Kwietnia 2020 Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2020 (edytowane) Kliknij w Speed Up i zobacz co startuje z systemem- jakie procesy? Pokaż Menedżer zadań i zakładka Uruchamianie. Edytowane 15 Kwietnia 2020 przez lonialomax Cytuj Link to post Share on other sites
Pewex1988 7 Napisano 15 Kwietnia 2020 Autor Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2020 Kliknij w Speed Up i zobacz co startuje z systemem- jakie procesy? Pokaż Menedżer zadań i zakładka Uruchamianie. Gdy klikam Speed Up wyskakuje mi jakieś programiki typu ccleaner które już używałem Cytuj Link to post Share on other sites
lonialomax 806 Napisano 15 Kwietnia 2020 Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2020 Jaką masz konfigurację sprzętu, ale i tak przy uruchamianiu systemu nie potrzebny jest Delayed Lancher od intela , chyba że masz dyski w RAID. Następnie Creative SBConect jeżeli nawet używasz to można w usługach przełączyć na uruchamianie ręczne lub jeżeli jest dostępne to Automatyczne (Opóźnione uruchamianie) i to samo do NZXT CAM. Wykonaj powyższe i sprawdź przez BootRacer. Cytuj Link to post Share on other sites
Pewex1988 7 Napisano 15 Kwietnia 2020 Autor Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2020 Jaką masz konfigurację sprzętu, ale i tak przy uruchamianiu systemu nie potrzebny jest Delayed Lancher od intela , chyba że masz dyski w RAID. Następnie Creative SBConect jeżeli nawet używasz to można w usługach przełączyć na uruchamianie ręczne lub jeżeli jest dostępne to Automatyczne (Opóźnione uruchamianie) i to samo do NZXT CAM. Wykonaj powyższe i sprawdź przez BootRacer. Jaką masz konfigurację sprzętu, ale i tak przy uruchamianiu systemu nie potrzebny jest Delayed Lancher od intela , chyba że masz dyski w RAID. Następnie Creative SBConect jeżeli nawet używasz to można w usługach przełączyć na uruchamianie ręczne lub jeżeli jest dostępne to Automatyczne (Opóźnione uruchamianie) i to samo do NZXT CAM. Wykonaj powyższe i sprawdź przez BootRacer. CPU: intel Core i7-9700K RAM: 16GB 3200Mhz MOB: ASRock Z390Extreme4 GPU: GeForce RTX 2070 PSU: SeaSonic Focus Gold 650W Audio: Creative SoundBlasterX AE-5 SSD: ADATA SU800N Sprawdzałem już To.. To nie jest wina Karty dzwiękowej Po testuję soft od krakena Cytuj Link to post Share on other sites
lonialomax 806 Napisano 15 Kwietnia 2020 Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2020 Nie napisałem, że to wina karty dźwiękowej tylko, że ten soft Creative SBConect jak również Creative Connection Service wcale nie musi startować z systemem. Po za tym na płycie gł. masz zintegrowaną kartę Realtek i jeżeli korzystasz z karty zewnętrznej to czy masz ją wyłączoną w Menedżerze urządzeń? Cytuj Link to post Share on other sites
Pewex1988 7 Napisano 15 Kwietnia 2020 Autor Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2020 Nie napisałem, że to wina karty dźwiękowej tylko, że ten soft Creative SBConect jak również Creative Connection Service wcale nie musi startować z systemem. Po za tym na płycie gł. masz zintegrowaną kartę Realtek i jeżeli korzystasz z karty zewnętrznej to czy masz ją wyłączoną w Menedżerze urządzeń? Tak wyłączyłem.. Kurdę wiesz nie wiem co to może być.. Jakaś zagadka straszna Cytuj Link to post Share on other sites
lonialomax 806 Napisano 15 Kwietnia 2020 Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2020 Sprawdź w Podglądzie zdarzeń, może system zapisał jakieś błędy uruchamiania. Podaję po kolei; Prawo-klik Menu Start> tu Podgląd zdarzeń> tu Dziennik aplikacji i usług> tu Windows> tu Diagnostics Performance> tu klik na Działa i w oknie po prawej sprawdź czy są błędy i zdarzenia krytyczne(czerwone ikonki).. Cytuj Link to post Share on other sites
Pewex1988 7 Napisano 16 Kwietnia 2020 Autor Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2020 sprawdzam sprawdzam Nic nie dało Problem nie rozwiązany. Nie mam pojęcia Co z tym zrobić Cytuj Link to post Share on other sites
gepardmak 697 Napisano 16 Kwietnia 2020 Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2020 Możliwe że masz wyłączony Fast boot w Windows sprawdź to według poradnika poniżej. https://www.e-pilas.com/fast-startup-szybki-start-windows/ Cytuj Link to post Share on other sites
lonialomax 806 Napisano 16 Kwietnia 2020 Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2020 Nic nie dało Od samego spojrzenia nic się nie naprawi. Były jakieś błędy? Kliknij w pierwsze z brzegu ostrzeżenia z ID: 100 oraz 101. Może w opisie będzie informacja o przyczynach długiego uruchamiania. Tu przykład z mojego systemu:Uruchomienie tej aplikacji trwało dłużej niż zwykle, powodując zmniejszenie wydajności procesu uruchamiania systemu: Nazwa pliku : AvastSvc.exe @gepardmak Jak ma wyłączoną hibernację to Fast boot jest niedostępny i raczej nie podejrzewam, że bez Fast boot sprawny system uruchamia się jak wyżej na screenie ponad 2 min. Cytuj Link to post Share on other sites
gepardmak 697 Napisano 16 Kwietnia 2020 Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2020 (edytowane) @lonialomax A co ma jedno do drugiego. Mam wyłączoną hibernacje oraz aktywny fast boot i wszystko działa. Edytowane 16 Kwietnia 2020 przez gepardmak Cytuj Link to post Share on other sites
lonialomax 806 Napisano 16 Kwietnia 2020 Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2020 @gepardmak Toż to z poradnika przez Ciebie przytoczonego, cytaty: Fast Stratup działa w oparciu o standardowy mechanizm hibernacji.i dalej: Można wyłączyć ten mechanizm po przez wyłączenie mechanizmu hibernacji:– polecenie powercfg /h off (musi być wykonane z okienka cmd z uprawnieniami administratora) Cytuj Link to post Share on other sites
gepardmak 697 Napisano 16 Kwietnia 2020 Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2020 Rzeczywiście ta funkcja jest związana z hibernacją. Wyłączenie hibernacji miało znaczenie w czasach pierwszych dysków SSD, które nie były zbyt pojemne ani specjalnie trwałe. Teraz to nie ma większego znaczenia ale kto nie chce nie musi korzystać z tej opcji, jego wola. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts