neoool 12 Napisano 9 Kwietnia 2020 Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2020 Witam Mam problem z moją starą jednostką, płyta główna GA-970A-UD3 i Phenom II, jak w podpisie. Teraz tak, jak włączam PC to zero reakcji. Odłączona grafika, dysk, ram to samo. Zasilacz wykluczyłem, bo odpięty po połączeniu zielonego przewodu z czarnym zasilacz startuje. Wygląda jakby zasilacz wykrywał zwarcie i dlatego nie startował. Pytanie czy to płyta czy procesor. Widziałem że ktoś tutaj sprzedaje płytę pod AM3 i Phenoma właśnie, kupiłbym żeby sobie zgrać dane tylko nie potrzebuję raczej jednego i drugiego. Cytuj Link to post Share on other sites
mbe13 444 Napisano 9 Kwietnia 2020 Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2020 Sprawdź baterie. Niektóre płyty nie startują jak bateria padnie. Cytuj Link to post Share on other sites
Rebelmind 3738 Napisano 10 Kwietnia 2020 Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2020 Do zgrania danych z dysku nie musisz kupować starej płyty. Kupujesz nowy zestaw z nowym dyskiem, instalujesz na nim system i podpinasz stary dysk jako drugi. Cytuj Link to post Share on other sites
neoool 12 Napisano 14 Kwietnia 2020 Autor Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2020 Niestety to nie bateria, ktoś ma jeszcze jakieś pomysły jak to można sprawdzić? Cytuj Link to post Share on other sites
WPRD700 230 Napisano 14 Kwietnia 2020 Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2020 (edytowane) Zasilacz startuje, ale czy daje poprawne napięcia? Zbyt niskie napięcie na fioletowym +5V (wtyczka atx24) uniemożliwia start komputera. Wtedy można by zasilanie kompletnie wykluczyć z podejrzeń. Jak wyglądają kondensatory na płycie głównej? Czy któreś nie są napuchnięte, wklęsłe? Czy piny do przycisków są poprawnie podłączone? Edytowane 14 Kwietnia 2020 przez WPRD700 Cytuj Link to post Share on other sites
janek20 1290 Napisano 14 Kwietnia 2020 Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2020 Jeśli uważasz ze zwarcie to wypnij jeszcze z obiegu gpu W domowych warunkach nie sprawdzisz inaczej niz przez podmianę. jednak cpu to najrzadziej padający podzespół w pc Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts