KillZonePL 0 Napisano 7 Kwietnia 2020 Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2020 Przepraszam jeśli zły temat. Moja ciocia z odmęntów piekła wyciągnęła laptopa AMILO Pro v2000D. Z uwagi na panującą sytuację jej córka musi uczyć się zdalnie a nie wszystkie zadania da się zrobić na telefonie z uwagi na np elementy które trzeba poprzeciągać w odpowiednie miejsca a na telefonie jest to niewygodne. Na tym demonie prędkości znajduje się windows XP <3 . Udało mi się połączyć z internetem za pomocą kabla i wszystko chodzi jak trzeba problem jest taki że ciocia nie ma w domu internetu (wi fi) tylko mobilny. W laptopie nie działa modem wi fi więc udostępnianie danych przez wi fi (telefon jako router) odpada. Próbowałem taheringu przez usb ale potrzebne są sterowniki do telefonu aby xp go rozpoznał. Nie wiem czy nawet takowe są do xp. Może dało by się coś dokupić aby urządzenie wyłapywało wi fi i kablem przesyłało je do tego laptopa? Może macie jakiś pomysły z tym telefonem i kablem? Cytuj Link to post Share on other sites
slo1q 337 Napisano 7 Kwietnia 2020 Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2020 Karta sieciowa WLAN na PCMCIA. Za 30 złotówek dostaniesz Cytuj Link to post Share on other sites
KillZonePL 0 Napisano 7 Kwietnia 2020 Autor Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2020 (edytowane) Karta sieciowa WLAN na PCMCIA. Za 30 złotówek dostaniesz A dałbyś radę wysłać 1 link chcę zobaczyć czego dokładnie mam szukać bo trochę tego jest na alegro. Rozumiem że podpinam tę kartę i normalnie odpalam hot-spota w telefonie. Jeżeli mam rozkręcić laptopa i to po prostu włożyć do srodka to obawiam się że nie będzie działać bo na laptopie jest przycisk do odpalenia modułu wi fi który nie reaguje. Cały ten panel 0 reakcji. Edytowane 7 Kwietnia 2020 przez KillZonePL Cytuj Link to post Share on other sites
slo1q 337 Napisano 7 Kwietnia 2020 Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2020 (edytowane) Jeżeli panel nie działa, to po prostu spróbuj kartę włączyć ręcznie, w ustawieniach sieci. Jeżeli i to jej nie włączy, bo np się spsuła, to kupujesz takie cuś jak w linku poniżej, albo po prostu najtańszą kartę sieciową wlan na USB. A kartę PCMCIA po prostu wpinasz do portu PCMCIA z boku laptoka https://allegro.pl/oferta/karta-wifi-pcmcia-tp-link-tl-wn510g-9131560957 Edytowane 7 Kwietnia 2020 przez slo1q Cytuj Link to post Share on other sites
KillZonePL 0 Napisano 7 Kwietnia 2020 Autor Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2020 (edytowane) Jeżeli panel nie działa, to po prostu spróbuj kartę włączyć ręcznie, w ustawieniach sieci. Jeżeli i to jej nie włączy, bo np się spsuła, to kupujesz takie cuś jak w linku poniżej, albo po prostu najtańszą kartę sieciową wlan na USB. A kartę PCMCIA po prostu wpinasz do portu PCMCIA z boku laptoka https://allegro.pl/oferta/karta-wifi-pcmcia-tp-link-tl-wn510g-9131560957 Gdy wchodzę w ustawienia sieci > połączenia sieci bezprzewodowej i klikam aby wyszukało wi fi to mam taki komunikat. nie znaleziono żadnych sieci bezprzewodowych w zasiegu. upewnij się że przełącznik sieci bezprzewodowej na komputerze jest włączony. Aby zobaczyć zaktualizowaną listę kliknij odśwież listę sieci. Zerkałem na ustawienia karty sieciowej i jest niby włączona tylko nie wyszukuje wi fi.. Edytowane 7 Kwietnia 2020 przez KillZonePL Cytuj Link to post Share on other sites
slo1q 337 Napisano 7 Kwietnia 2020 Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2020 No to możliwe, że jest tylko ten zewnętrzny włącznik. Zobacz jeszcze w BIOS Cytuj Link to post Share on other sites
KillZonePL 0 Napisano 7 Kwietnia 2020 Autor Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2020 No to możliwe, że jest tylko ten zewnętrzny włącznik. Zobacz jeszcze w BIOS O kurde no to jakieś instrukcję poproszę bo nie wiem czy ogarnę Cytuj Link to post Share on other sites
RalfNwn 95 Napisano 7 Kwietnia 2020 Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2020 (edytowane) Z tego co na szybko idzie znaleźć na necie to powinieneś mieć zainstalowane oprogramowanie zarządzające "radiem" - coś typu wireless switch albo launch manager (dedykowany co prawda do innych modeli FS ale może zatrybi). Najlepiej by sprawdzić, jeśli jest dostępny, nośnik z oprogramowaniem do tego laptopa. W ostateczności można coś przeinstalować z: https://support.ts.fujitsu.com/IndexQuickSearchResult.asp?lng=&Q=Amilo%20Pro%20v2000D&OpenTab= PS. Nie jestem pewny czy ten demon prędkości w ogóle sobie poradzi z zadaniem nauki zdalnej - zależnie od platformy do nauki zdalnej, zwykle najlepiej sobie radzi Chrome a na tym sprzęcie tego nie odpalisz. Jakiś tam starszy Firefox jeszcze się odpali na XP ale to raczej będzie męka niż nauka... Generalnie, przed zabawą w szukanie WIFI, odpal na kablu to nauczanie zdalne czy ma to sens. Edytowane 7 Kwietnia 2020 przez RalfNwn Cytuj Link to post Share on other sites
KillZonePL 0 Napisano 7 Kwietnia 2020 Autor Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2020 Ok udało mi się włączyć tę kartę w biosie. Po za odpalaniem się przez 10 mina następne 3 przeglądarki reszta działa dosyć płynnie powinno wystarczyć. Dziękuję za zaangażowanie i porady. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts