Skocz do zawartości

Jaka karta graficzna do Phenoma II x2 550

Recommended Posts

Witam:) pisze pierwszy raz na forum, lecz czytam od dluzszego czasu.

Ale przechodzac do rzeczy - zakupilem juz plytke glowna Asrocka A780GXH (zeby sprobowac odblokowac dodatkowe rdzenie), zasilacz mam 580W, wiec raczej ok. Juz wkrotce dojedzie do mnie wspomniany w temacie Phenom, do niego 4GB OCZ 1066MHz. No i tutaj moje pytanie. Jaka grafika nadaje sie do podkreconego phenoma - tak powiedzmy na 3.8-3.9GHz(zamierzam kupic chodzenie w postaci Pentagram Karakorum, lub podobne), a jaka jezeli uda mi sie odblokowac takze kolejne rdzenie?

Do tej pory bralem pod uwage nastepujace karty:

- Radeon 4870 z 1GB pamieci

- Radeon 4890

- GeForce GTX260 896 MB

Zalezy mi wlasciwie tylko na rozdzielczosci 1680x1050, nie planuje w najblizszej przyszlosci zmiany monitora na inny. Czy do Radka 4890 procek nie bedzie za wolny?

Bede wdzieczny za wszelkie sugestie:)

Witam:) pisze pierwszy raz na forum, lecz czytam od dluzszego czasu.

Ale przechodzac do rzeczy - zakupilem juz plytke glowna Asrocka A780GXH (zeby sprobowac odblokowac dodatkowe rdzenie), zasilacz mam 580W, wiec raczej ok. Juz wkrotce dojedzie do mnie wspomniany w temacie Phenom, do niego 4GB OCZ 1066MHz. No i tutaj moje pytanie. Jaka grafika nadaje sie do podkreconego phenoma - tak powiedzmy na 3.8-3.9GHz(zamierzam kupic chodzenie w postaci Pentagram Karakorum, lub podobne), a jaka jezeli uda mi sie odblokowac takze kolejne rdzenie?

Do tej pory bralem pod uwage nastepujace karty:

- Radeon 4870 z 1GB pamieci

- Radeon 4890

- GeForce GTX260 896 MB

Zalezy mi wlasciwie tylko na rozdzielczosci 1680x1050, nie planuje w najblizszej przyszlosci zmiany monitora na inny. Czy do Radka 4890 procek nie bedzie za wolny?

Bede wdzieczny za wszelkie sugestie:)

geforce 260 z 896MB !!!

procka mozesz zawsze podkrecic jak cos ;)

Hmm:) Musze poczytac o tym Galaxy gtx260+ . Jezeli to chlodzenie jest ciche i wydajne to pewnie byl by dobry wybor. Bo do Radka 4890 to do podkrecania, jak i ciszy w obudowie to zapewne trzeba by kupic cos pokroju Accelero Twin Turbo. Jednakze sprawa nadal otwarta:) Mam jeszcze troszke czasu. Zdecyduje sie pewnie jak phenomik bedzie przyjazny i pokaze swoje dodatkowe rdzenie ;)

A czas do zmiany jakos przetrzymam - mam GF9600GT z pasywnym chlodzeniem wspomagany dwoma wiatrakami. W sumie nie taka zla karta. Do tej pory dawala rade:) No poza GTA4.

czik3n

napisales:

"bierzesz najmocniejszą , czyli 4890 i tyle ! geforce 260 to stare odgrzewane kotleciki jesli pod uwage wziac architekture ukladu ;) "

SAM JESTES JAK KOTLEN "MIELONY"

GTX260 to GT200-czyli nowa architektura ;)

najnowszy "kotlet" to GTS250=9800GTX+

nie myl autorowi !!!

AUTORZE kup GTX260 bedziesz zadowolony(jezeli wolisz nvidie od ati)

a widze ze tak,jezeli myle sie to wez 4870 lub 4890 ;) pozdro

Igorus

ten klink do allegro to przesadziles ;)

niewolno promowac tu starych 65nm gtx z pierwszej rewizji- a juz pomijam ten ich wypis o pamieciach 0.8 - malo wiarygodny i ciezko dowiesc ze jest inaczej a reklama zawsze jest i kojarzy sie z co lepszymi gtxami260 55nm - to nie jest dobry wybor a raczej calkiem zly jak za 550

te karty sa juz b.dlugo na alegro i jakos malo kto sie kwapi

P.Autorze nie kupuj grafiki z allegro......lepiej miec sklep na proline,itp,niz.....

o to GTX260

http://www.proline.pl/sklep.php?prodid= ... GTX260+8GS

o to komentarz :

"Karta znakomita. Kupiłem wczoraj i po podkręceniu rdzenia na 705MHz, pamięci na 1200MHz i shaderów na 1493MHz ;) "

Igoruss

niedokonca wiesz o czym piszesz to nie sa drobne roznice jakie masz na mysli, proponujue przejrzec wiele testow o OC gtx 260 65nm i porownac je z rownie wieloma o OC gtx260-216 55nm - dolozyc wiesci o temperaturach i glosnosci chlodzenia a potem sie zglosic i mozemy podyskutowac:)

Buldogg

po co ma kupowac gainwarda w ktorym jest o wiele gorsze chlodzenie skoro ma galaxy na acellero rownie i wiecej podkrecalną a do tego cichsza w tej samej cenie? Gainward Palit byl dobry dopuki niewyszly karty Galaxy

Igoruss

niedokonca wiesz o czym piszesz to nie sa drobne roznice jakie masz na mysli, proponujue przejrzec wiele testow o OC gtx 260 65nm i porownac je z rownie wieloma o OC gtx260-216 55nm - dolozyc wiesci o temperaturach i glosnosci chlodzenia a potem sie zglosic i mozemy podyskutowac:)

Buldogg

po co ma kupowac gainwarda w ktorym jest o wiele gorsze chlodzenie skoro ma galaxy na acellero rownie i wiecej podkrecalną a do tego cichsza w tej samej cenie? Gainward Palit byl dobry dopuki niewyszly karty Galaxy

podaj linka do tej karty o ktorej piszesz

"Tyłek", a nie PhysX i CUDA. Wszyscy o tym trąbią i co z tego? To tak samo jakby szpanować, że się ma samochód na wodór. Tyle, że najbliższa stacja wodorowa jest w Kalifornii ;) No dobra, może trochę przesadzam, ale wg mnie to są bardziej chwyty marketingowe niż jakieś naprawdę znaczące czynniki przy wyborze GPU. Tym bardziej, że mało kto z tego korzysta w ogóle. No, powiedziałem ;)

Ja też byłbym za HD4890, ale w wersji bez turbiny ;)

"Tyłek", a nie PhysX i CUDA. Wszyscy o tym trąbią i co z tego? To tak samo jakby szpanować, że się ma samochód na wodór. Tyle, że najbliższa stacja wodorowa jest w Kalifornii :) No dobra, może trochę przesadzam, ale wg mnie to są bardziej chwyty marketingowe niż jakieś naprawdę znaczące czynniki przy wyborze GPU. Tym bardziej, że mało kto z tego korzysta w ogóle. No, powiedziałem :]

Ja też byłbym za HD4890, ale w wersji bez turbiny :)

Autor jest za Nvidia ;) czyli nie bardzo 4890 ;) chyba ze jest NVIDIA 4890 lub ATI GTX260 ;)

Chwilka nieobecnosci i juz tyle odpowiedzi:) Ogolnie rzecz biorac to nie jestem nastawiony na ktoras firme, raczej bez znaczenia. Napisalem tylko ze mam GF9600GT i ze jest dobra karta:) Mam takze w domu Starego Radka X700 ;)

Ok, czyli reasumujac jezeli GTX to w 55nm, jezeli Radek to zapewne jakiegos 4890 bo to podobny pulap cenowy. W razie kupna Radka to najchetniej wzial bym jakas tansza wersje z kiepskim chlodzeniem i do tego dokupil Accelero Twin Turbo(oczywiscie w przypadku dobrego standardowego chlodzenia w sprzedazy).

BULDOGGG -> coraz czesciej przy zakupach i wertowaniu roznych ofert sprzedazy zauwazam, ze Allegro rzadko ma najtansza oferte. Wydaje mi sie, ze kiedys bylo inaczej.

Chwilka nieobecnosci i juz tyle odpowiedzi:) Ogolnie rzecz biorac to nie jestem nastawiony na ktoras firme, raczej bez znaczenia. Napisalem tylko ze mam GF9600GT i ze jest dobra karta:) Mam takze w domu Starego Radka X700 ;)

Ok, czyli reasumujac jezeli GTX to w 55nm, jezeli Radek to zapewne jakiegos 4890 bo to podobny pulap cenowy. W razie kupna Radka to najchetniej wzial bym jakas tansza wersje z kiepskim chlodzeniem i do tego dokupil Accelero Twin Turbo(oczywiscie w przypadku dobrego standardowego chlodzenia w sprzedazy).

BULDOGGG -> coraz czesciej przy zakupach i wertowaniu roznych ofert sprzedazy zauwazam, ze Allegro rzadko ma najtansza oferte. Wydaje mi sie, ze kiedys bylo inaczej.

odradzam kupowania drogich rzeczy na allegro chyba ze odbior osobisty i dokladne sprawdzenie.....ale mimo to wole kupowac w sklepi u siebie w miescie (proline) ceny sa OK potem komputronik itp

@endrju_pl

Zgadza się, kiedyś było taniej. Teraz bez problemu można znaleźć tańsze rzeczy w sklepach internetowych typu agito, proline, esc itd.

PS Znalazłem jakiegoś "ładniejszego" 4890:

http://icomp.pl/produkty.php?sid=karty_graficzne-1264

http://www.komputronik.pl/Podzespoly_PC ... src,ceneo/