mazi86 3 Napisano 30 Marca 2020 Udostępnij Napisano 30 Marca 2020 Witam, po ostatnich problemach z kartą wifi gdzie internet raz jest raz go nie ma karta (D-Link DWA-127) postanowiłem podłączyć kompa kablem LAN , kabel dostałem od pracowników którzy zakładali mi internet jakieś 25m , podpinałem go do routera którego dostałem do sieci światłowodowej (huawei echolife hg8245) kabel lan wszedł do karty sieciowej wbudowanej w płytę główną i internet działał dobrze , żadnych przerywań niż ten router WIFI , i dzisiaj robiłem przymiarkę tego kabla i wyszło tak że na prosto rozłożony kabel i zrzucenie go na piętro niżej kabla nie starczy na podpięcie do kompa , już mam mały pomysł ale wolę żebyście doradzili co zrobić, kabel poprowadzę tak żeby nic nie przeszkadzał w domu i jakoś się go spuści na dolne piętro i zobaczę gdzie sięgnie dokładnie ale i tak wiem że nie starczy, jakieś 10-15 m kabla no chyba że 20 m max. musiałbym chyba dokupić switch i resztę kabla i w tedy by się jakoś podpięło do komputera, i teraz nie wiem czy kupić ze sklepu (https://www.x-kom.pl/p/120005-kabel-sieciowy-rj-45-lan-gembird-kabel-rj-45-rj-45-utp-kat5e-50m.html) od razu 50m kabla i nie będzie problemu z podepnięciem do karty sieciowej wbudowanej no chyba że kupić jeszcze normalną kartę sieciową. No wiadomo nie będę robił wywiertów w podłodzę i ścianach jedynie w futrynie, do ścian to chyba wiertłem 15x 300mm Link to post Share on other sites
cooger 2074 Napisano 30 Marca 2020 Udostępnij Napisano 30 Marca 2020 Ten kabel to prawdpodobnie CCA, 50m to już ryzyko utraty pakietów. Na porządnym miedzianym zrobisz 100m. Kup kabel miedziany 'z metra', wtyki i zagniatarkę. Od razu odpada Ci problem wiercenia wielkich otworów żeby przepchnąć gotowy wtyk. Jak zagnieść wtyki dowiesz się z tego poradnika: https://www.linkbasic.eu/jak-poprawnie-zagniesc-wtyk-typu-rj-45 Link to post Share on other sites
macfan-pl 156 Napisano 30 Marca 2020 Udostępnij Napisano 30 Marca 2020 Tobie potrzebny nie switch a extender sygnału. Wpinasz takowy do 230V i masz zasięg +200 metrów. Link to post Share on other sites
mazi86 3 Napisano 30 Marca 2020 Autor Udostępnij Napisano 30 Marca 2020 a na kiego grzyba mi 100m kabla w domu wystarczy mi ok 50m jak się go poukłada to z 50 m wystarczy. ok co jest lepsze :kabel lan z routera do 2giego komputera (do niego kabel światłowód tak jak mam w miejscowości) czy karta wifi z kijowym internetem lub ten repeater tak jak kolega napisał. Link to post Share on other sites
cooger 2074 Napisano 30 Marca 2020 Udostępnij Napisano 30 Marca 2020 Kup tyle ile potrzebujesz. Nie potrzebujesz switchy czy routera. Link to post Share on other sites
pawluto 202 Napisano 30 Marca 2020 Udostępnij Napisano 30 Marca 2020 Do 50 m. nie potrzebny żaden switch. Walisz skrętkę kat.5 i wszystko chodzi git. Wifi i reapetery to lipa i ostateczność. Link to post Share on other sites
mazi86 3 Napisano 30 Marca 2020 Autor Udostępnij Napisano 30 Marca 2020 (edytowane) ok czyli tak , jak kupię kabel 50m z xkomu tak jak podałem to będzie ok?A gdybym kupił ten Wzmacniacz sygnału bezprzewodowego ( https://proline.pl/tp-link-tl-wa850re-wireless-range-extender-802-11b-g-n-300mbps-wall-plug-p932467)coś takiego to internet też by trybił? no na dniach pewnie bym jechała do jakiegoś sklepu komputerowego w moim wykonaniu jedynie proline działa . a gdybym kupił ten kabel LAN to nie musiałbym czasem kupić karty sieciowej zamiast tej co jest w płycie głównej? Edytowane 30 Marca 2020 przez mazi86 Link to post Share on other sites
cooger 2074 Napisano 30 Marca 2020 Udostępnij Napisano 30 Marca 2020 Nie pomogę Ci jeśli nie potrafisz czytać ze zrozumieniem. Link to post Share on other sites
mazi86 3 Napisano 30 Marca 2020 Autor Udostępnij Napisano 30 Marca 2020 Cooger potrafię czytać ze zrozumieniem, ale się zastanawiam co lepiej wybrać, i tak kabel bym musiał ciągnąć przez dom, a nie opłaca mi się kupować na jeden raz kupować dodatkowo wtyki i zagniatarkę. Link to post Share on other sites
cooger 2074 Napisano 30 Marca 2020 Udostępnij Napisano 30 Marca 2020 I będziesz wywalal takie wielkie otwory zen rj45 przepchnac? Zagniatarka tania to ile 7,5pln? Wtyki to grosze. Link to post Share on other sites
mazi86 3 Napisano 30 Marca 2020 Autor Udostępnij Napisano 30 Marca 2020 no otwory 15mm to dużo nie jest , ale kiedyś sie bawiłem w składanie kabli LAN i ni hu*a nie wychodziło to było kiedyś w szkole i gościu z testerem sprawdzał i zawsze musiałem od nowa się bawić, tak więc od tamtej pory nie bawię się w składanie kabli LAN, dla tego dla mnie łatwiej jest trochę przewiercić . Jak patrzałem to w sklepie X-kom są tylko całe kable od Lanu. Hmm a gdyby taki reapeter kupić , da to coś ? Link to post Share on other sites
zaroowka 29 Napisano 30 Marca 2020 Udostępnij Napisano 30 Marca 2020 no otwory 15mm to dużo nie jest , ale kiedyś sie bawiłem w składanie kabli LAN i ni hu*a nie wychodziło to było kiedyś w szkole i gościu z testerem sprawdzał i zawsze musiałem od nowa się bawić, tak więc od tamtej pory nie bawię się w składanie kabli LAN To przeciągnij kabel tak, żeby Ci pasowało, postaw dwa browary dla ogarniętego kumpla z zaciskarką i Ci te wtyczki zarobi... Serio to aż taki problem? Tania (choć dobra) zaciskarka to wydatek moooże 10 zeta. Wtyczki RJ45 masz po 15 groszy jak poszukasz - ale liczmy nawet po 50gr. Tutoriali co do zaciskania wtyczek masz w necie od ... SERIO? Naprawdę to taki olbrzymi problem? Wszystkie odpowiedzi i podpowiedzi jakich potrzebujesz już dostałeś. Przy okazji - wtyczka RJ45 mieści się w otworze 12mm jak dobrze wywiercisz. Link to post Share on other sites
mazi86 3 Napisano 30 Marca 2020 Autor Udostępnij Napisano 30 Marca 2020 ok to tak na 90% wychodzi pomysł pod kabel LAN . A kartę sieciową też można by kupić zamiast tej wbudowanej w płytę główną? 10% to został pomysł na zakup reapetera. Link to post Share on other sites
cooger 2074 Napisano 30 Marca 2020 Udostępnij Napisano 30 Marca 2020 Na co ci inna karta? Link to post Share on other sites
macfan-pl 156 Napisano 31 Marca 2020 Udostępnij Napisano 31 Marca 2020 @@cooger, Extender nie jest kolejną kartą sieciową mądralo. Nabijasz sobie licznik postów Link to post Share on other sites
cooger 2074 Napisano 31 Marca 2020 Udostępnij Napisano 31 Marca 2020 A kartę sieciową też można by kupić zamiast tej wbudowanej w płytę główną? @@cooger, Extender nie jest kolejną kartą sieciową mądralo. Nabijasz sobie licznik postów Link to post Share on other sites
mazi86 3 Napisano 31 Marca 2020 Autor Udostępnij Napisano 31 Marca 2020 No w 1 kompie mam kartę sieciową wbudowaną w płytę główną a jej nie używam bo mam kupioną zwykłą i tam mam kabel sieciowy podpięty z routera a z routera leci kabel światłowodu. Pytam się dla tego czy warto kupić kartę sieciową do 2giego kompa skoro i tak poleci kabel sieciowy z routera. Zastanawiam się czy w tym sklepie X-kom mają dostępne te kable , co innego na stronie a co innego na magazynie. Wysłane z mojego MI MAX 2 przy użyciu Tapatalka Link to post Share on other sites
cooger 2074 Napisano 31 Marca 2020 Udostępnij Napisano 31 Marca 2020 Po co kupować kolejną skoro masz tą na płycie? Nie rozumiem. Link to post Share on other sites
mazi86 3 Napisano 31 Marca 2020 Autor Udostępnij Napisano 31 Marca 2020 A jaka jest różnica w karcie wbudowanej w płytę główną a zwykłą co jest podpięta pod kompa ? Wysłane z mojego MI MAX 2 przy użyciu Tapatalka Link to post Share on other sites
cooger 2074 Napisano 31 Marca 2020 Udostępnij Napisano 31 Marca 2020 Jeśli mają taką samą prędkość to praktycznie żadna. Jeśli to ta płyta: https://pl.msi.com/Motherboard/Z97-GAMING-3/Specification to jest tam gigabitowa karta. Zero sensu dokłzdania innej. Link to post Share on other sites
macfan-pl 156 Napisano 31 Marca 2020 Udostępnij Napisano 31 Marca 2020 Czytałeś chociaż co cytujesz? Mi się wydaje że ślepy-klik cytuj byle tylko postcount +1 był. Po co przystawiasz mój post do posta @mazi86? Link to post Share on other sites
cooger 2074 Napisano 31 Marca 2020 Udostępnij Napisano 31 Marca 2020 Taaa Ty się czepiasz a teraz to ja nabijam posty. Link to post Share on other sites
mazi86 3 Napisano 31 Marca 2020 Autor Udostępnij Napisano 31 Marca 2020 (edytowane) Płytę główną mam : Gigabyte B365 M H . Ok przynajmniej nie trzeba kupować tej karty sieciowej. Wysłane z mojego MI MAX 2 przy użyciu Tapatalka Te parametry są z 1 komputera z tą płytą. Edytowane 31 Marca 2020 przez mazi86 Link to post Share on other sites
macfan-pl 156 Napisano 31 Marca 2020 Udostępnij Napisano 31 Marca 2020 Taaa Ty się czepiasz a teraz to ja nabijam posty. Ja się nie czepiam tylko proszę o wyjaśnienie. I tak, to Ty nabijasz posty jak chociażby Twój cytowany przeze mnie post. Co on wnosi? Zamiast sensownie odpowiedzieć to blabla czyli klasyczne nabijanie. Poza tym popatrz ile Ty masz postów, a ile ja? I kto tu do kogo o nabijaniu? Link to post Share on other sites
Rozwiązanie mazi86 3 Napisano 31 Marca 2020 Autor Rozwiązanie Udostępnij Napisano 31 Marca 2020 koniec tej głupiej walki kto ile robi postów , Temat będzie do zamknięcia , bo się ni h u j a nie dowiem co wybrać, na innym forum znajdę rozwiązanie , bo mam kolejny pomysł na sieć. 1 Link to post Share on other sites
Recommended Posts