JoinTOowo 1 Napisano 30 Marca 2020 Udostępnij Napisano 30 Marca 2020 Witam. Zastanawiam się nad kupnem nowego komputera, z procesorem od AMD a dokładnie ryzen 5 3600. Niestety w mieszkaniu które aktualnie wynajmuje, nie mam możliwości doprowadzenia kabla ethernet. Stąd pytanie do was jaką płytę główną wybrać do takiego procesora? Inne części komputera: Obudowa : SilentiumPC Regnum RG6V EVO TG ARGB RAM: Patriot 16GB (2x8) 3200MHz CL16 Viper 4 Pamięć: ADATA 512gb M.2 Karta graficzna: RTX 2060 Cytuj Link to post Share on other sites
Krzyzak 131 Napisano 30 Marca 2020 Udostępnij Napisano 30 Marca 2020 Nawet budżetu nie podałeś. Dosyć tania płyta z sekcją zasilania jedną z lepszych na B450: https://proline.pl/msi-b450-gaming-plus-max-am4-p1374632 Do tego karta sieciowa: Np. taka: Używam taką w jednym z komputerów i narzekać nie mogę. https://www.morele.net/karta-sieciowa-tp-link-tl-wn822n-363179/ Cytuj Link to post Share on other sites
uberas 110 Napisano 30 Marca 2020 Udostępnij Napisano 30 Marca 2020 Np. taka: Używam taką w jednym z komputerów i narzekać nie mogę. https://www.morele.net/karta-sieciowa-tp-link-tl-wn822n-363179/ nie ma 5ghz ani ac... Cytuj Link to post Share on other sites
JoinTOowo 1 Napisano 30 Marca 2020 Autor Udostępnij Napisano 30 Marca 2020 (edytowane) Nawet budżetu nie podałeś. Racja, mój błąd, do tej pory chciałem zmieścić się ze wszystkim w okolicach 4300zł, najbardziej mi zależy na tym aby było połączenie R5 3600 + rtx 2060, jeżeli trzeba będzie dołożyć do płyty głównej to jestem w stanie zapłacić za nią max 700zł (o ile coś się przyzwoitego w tej cenie znajdzie). Oczywiście zależy mi na tym aby jak najmniej wydać, więc jak jest jakaś płyta główna do 500 - 550zł która będzie pasowała to super. Edytowane 30 Marca 2020 przez JoinTOowo Cytuj Link to post Share on other sites
uberas 110 Napisano 30 Marca 2020 Udostępnij Napisano 30 Marca 2020 Racja, mój błąd, do tej pory chciałem zmieścić się ze wszystkim w okolicach 4300zł, najbardziej mi zależy na tym aby było połączenie R5 3600 + rtx 2060, jeżeli trzeba będzie dołożyć do płyty głównej to jestem w stanie zapłacić za nią max 700zł (o ile coś się przyzwoitego w tej cenie znajdzie). Oczywiście zależy mi na tym aby jak najmniej wydać, więc jak jest jakaś płyta główna do 500 - 550zł która będzie pasowała to super. szczerze to na Twoim miejscu wzialbym plyte z wbudowanym wifi, najczesciej takie sa ITX wiec np. https://www.ceneo.pl/67592170 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Krzyzak 131 Napisano 30 Marca 2020 Udostępnij Napisano 30 Marca 2020 najczesciej takie sa ITX Nie to, że ITX to jeszcze w takiej cenie. Nic tylko brać! Autorze, weź tą płytę, którą Ci poleciłem. Do tego, o ile Twój internet nie jest z poprzedniej epoki - a takie są nawet w blokach i w centrach miast to rozważ odpowiednią kartę sieciową do tego.5 GH/z zazwyczaj daje szybsze prędkości i jeżeli w koło dużo osób korzysta z routerów 2,4 GH/z to jest to mniej zaśmiecone pasmo. W sumie na początku powinienem zapytać:Skąd będzie ten internet ? Od sąsiada ? Czy po prostu stoi w domu w takim miejscu, że musisz po Wi-Fi sygnał posłać, aby nie kuć ścian albo, aby kabel nie plątał się pod nogami ? Oraz równie ważne - jaka jest prędkość tego internetu ? 1 Cytuj Link to post Share on other sites
uberas 110 Napisano 31 Marca 2020 Udostępnij Napisano 31 Marca 2020 (edytowane) Nie to, że ITX to jeszcze w takiej cenie. Nic tylko brać! Autorze, weź tą płytę, którą Ci poleciłem. Do tego, o ile Twój internet nie jest z poprzedniej epoki - a takie są nawet w blokach i w centrach miast to rozważ odpowiednią kartę sieciową do tego. 5 GH/z zazwyczaj daje szybsze prędkości i jeżeli w koło dużo osób korzysta z routerów 2,4 GH/z to jest to mniej zaśmiecone pasmo. W sumie na początku powinienem zapytać: Skąd będzie ten internet ? Od sąsiada ? Czy po prostu stoi w domu w takim miejscu, że musisz po Wi-Fi sygnał posłać, aby nie kuć ścian albo, aby kabel nie plątał się pod nogami ? Oraz równie ważne - jaka jest prędkość tego internetu ? A skąd w sumie wiesz jaka obudowe ma autor? Edytowane 31 Marca 2020 przez uberas 1 Cytuj Link to post Share on other sites
cooger 2076 Napisano 31 Marca 2020 Udostępnij Napisano 31 Marca 2020 Wystarczy cokolwiek w trybie ap client - większość repeaterow ma taki tryb, część routerow i chyba wszystkie małe ap. I wtedy podlaczasz się pod Ethernet. Używany repeater lub router kupisz za grosze. Jeśli jednak jest opcja kabel to jest to najlepsze rozwiązanie. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Krzyzak 131 Napisano 31 Marca 2020 Udostępnij Napisano 31 Marca 2020 A skąd w sumie wiesz jaka obudowe ma autor? Bo podał to w 1 poście ? 1 Cytuj Link to post Share on other sites
JoinTOowo 1 Napisano 31 Marca 2020 Autor Udostępnij Napisano 31 Marca 2020 Skąd będzie ten internet ? Od sąsiada ? Czy po prostu stoi w domu w takim miejscu, że musisz po Wi-Fi sygnał posłać, aby nie kuć ścian albo, aby kabel nie plątał się pod nogami ? Oraz równie ważne - jaka jest prędkość tego internetu ? Router jest w pokoju u mojej współlokatorki, na drugim końcu mieszkania. Właściciel nie pozwala na kucie ściany i teoretycznie mógłbym po kablu doprowadzić do mojego pokoju, ale moi współlokatorzy raczej nie będą przechylnie nastawieni do takiego wyjścia, ponieważ kabel byłby pociągniete przez praktycznie całe mieszkanie. Cytuj Link to post Share on other sites
Krzyzak 131 Napisano 31 Marca 2020 Udostępnij Napisano 31 Marca 2020 Nie podałeś prędkości, jaką ten internet osiąga. https://www.x-kom.pl/p/204395-karta-sieciowa-edimax-ew-7811dac-80211a-b-g-n-ac-450mb-s-dualband.html Takie coś powinno Ci wystarczyć + płyta, która podałem Ci wyżej. Mieścisz się w budżecie. To co zostało możesz zainwestować w lepszą kartę o ile jej jeszcze nie kupiłeś. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
JoinTOowo 1 Napisano 31 Marca 2020 Autor Udostępnij Napisano 31 Marca 2020 (edytowane) Nie podałeś prędkości, jaką ten internet osiąga. Sorki, na speed test wychodzą mi wartości: 101 Mbit/s download i 19,42 MBit/s update @Edit A mam pytanie Krzyzak, bo planowałem na początku kupić płytę: Gigabyte B450 AORUS ELITE, będzie ona dobra czy jednak dołożyć do tej co ty podałeś? Edytowane 31 Marca 2020 przez JoinTOowo Cytuj Link to post Share on other sites
Krzyzak 131 Napisano 31 Marca 2020 Udostępnij Napisano 31 Marca 2020 będzie ona dobra https://www.youtube.com/watch?v=pttq_FIm6zQ Obejrzyj sobie ten film i będziesz wszystko wiedział. Generalnie MSI mają najlepsze sekcje zasilania na B450. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
JoinTOowo 1 Napisano 31 Marca 2020 Autor Udostępnij Napisano 31 Marca 2020 https://www.youtube.com/watch?v=pttq_FIm6zQ Obejrzyj sobie ten film i będziesz wszystko wiedział. Generalnie MSI mają najlepsze sekcje zasilania na B450. Dzięki wszystkim za pomoc, głównie tobie Krzyzak za poświęcony czas Cytuj Link to post Share on other sites
Krzyzak 131 Napisano 31 Marca 2020 Udostępnij Napisano 31 Marca 2020 Nie ma problemu. Daj znać czy wszystko działa tak jak powinno i na co się w ostateczności zdecydowałeś. PS: Zazdroszczę prędkości internetu. Chciałbym mieć chociaż połowę tego po kablu 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts