Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam po dłuższej przerwie. Zamierzam kupić nowy komputer, więc proszę o pomoc.

W cenie ma się znaleźć wszystko: monitor (24 cale), obudowa, płyta główna, procesor, pamięć ram, karta graficzna, dysk twardy (500GB- 1 TB), zasilacz, nagrywarka DVD, klawiatura, mysz, głośniki, (może jakaś pasta do procka)

Komputer będzie używany do prostych czynności przeglądanie Internetu, podstawowe programy, amatorska obróbka zdjęć- jakies podstawowe czynności, jakieś podstawowe gry (tak, więc grafika może być jakaś słabsza- aby chodziła rozdzielczość HD na monitorze 24 cale), skype, do oglądania filmów itp.

Jeśli uważacie, że należy od razu dokupić jakiś wiatrak do obudowy lub na procesor proszę o uwzględnienie tego.

Jak wspomniałem w temacie kwota do wydania 2500 (nie jest ona ostateczna, ale myślę, że skoro grafika ma nie być jakaś szalenie dobra powinno starczyć).

Pierwszy komputer jakiś rok temu kupiłem w morele.net wszystko odbyło się ok, więc zapewne teraz też bym dokonał zakupu w tym samym sklepie.

Z góry dziękuje za sugestie.

PS. Jeśli czegoś nie sprecyzowałem proszę pytać to doprecyzuję.

EDIT: komputer ma być nowy

Komputer nie będzie napewno kręcony

Obecnie korzystam z monitora Benq G2420hdbl jestem z niego zadowolony (mały pobór mocy itp) więc tu także może być ten chyba że ostatnio pojawiło się coś równie fajnego wartego uwagi (komputer będzie używany w innej lokalizacji niż obecny dlatego potrzebny także drugi monitor - dla rozjaśnienia sytuacji).

Edytowane przez linkbenek

Moja propozycja:

http://www.esc.pl/build.php?edit=1&products_id=40548

Dodatkowe chłodzenie na procesor, obudowa dobrze chłodzona (2 wentyle 120mm w zestawie), dość wydajna karta graficzna i jak na tą cenę całkiem przyzwoite głośniki (MDF a nie tandetny plastik). Myszka sprawdzi się w grach jak i codziennej pracy.

Pozdrawiam.

Edytowane przez SP1DER987

Dodatkowy cooler na procesorze to nie tylko gadżet przydatny przy OC ale i wyższa kultura pracy- jest znacznie cichszy od BOX-owego. Brutus 410 ma 2 wentylatory montowane standardowo więc nie trzeba do nich dopłacać, w tej cenie nie ma konkurencji.

Phenom jest wydajniejszy, pytanie tylko czy aż taka wydajność będzie potrzebna w komputerze służącym do oglądania filmów. Moim zdaniem wystarczy Athlon X3.

Edytowane przez SP1DER987

Sam poszperałem i poczytałem propozycje w innych tematach i złożyłem coś takiego:

1. RAM:___________________GoodRam , 2*2GB, 1600 MHz, DDR3__________________ Cena:146zł

2. Procesor:_______________AMD Athlon II X4 630, socket AM3, 3.0 GHz _____________ Cena:310zł

3. Wentylator na procesor:____SilentiumPC Spartan HE923_________________________Cena:65zł

4. Obudowa: ______________Cooler Master Elite 331 _____________________________Cena:139zł

5. Dysk twardy:_____________Dysk Samsung F3 HD103SJ 1TB 7200 32MB SATA _______Cena:175zł

6. Klawiatura:______________Logitech Deluxe 250 Czarna OEM USB_________________Cena:29zł

7. Mysz:__________________A4 Tech EVO Glaser 70D USB________________________Cena:33zł

8. Głośniki komputerowe:____Logitech S-120 Czarne OEM__________________________Cena:35zł

9. Nagrywarka DVD: ________Samsung SH-S223C SATA __________________________Cena:65zł

10. Płyta główna:

11. Karta graficzna:

12. Monitor: ______________Benq G2420HDBL LED ________________________________Cena:670zł

13. Windows:_____________Microsoft Windows 7 Home Premium 64bit SP1 PL OEM______Cena:309zł

14. Wentylator do obudowy:_Enermax UCTB12 TB Silence -120mm x2__________________Cena:34zł*2 =68zł

15. Zasilacz:______________OCZ ModXStream Pro 500W modularny SLI PSU___________Cena:205zł

Suma:2249zł

Pozostało do wybrania płyta główna i karta graficzna (na tym znam się najmniej), ponieważ dodałem do zestawu sysytem operacyjny i 3 wentylatory podnoszę trochę budżet. Na dwa ostatnie podzespoły chciałbym przeznaczyć około 700 zł ale im mniej tym lepiej. Powtarzam karta graficzna jest potrzebna zaledwie przeciętna.

A jeszcze jedno dodatkowe pytanie może wystarczyła by zintegrowana karta graficzna (nie znam się zupełnie)?

Dodatkowo proszę o ocenę zestawu i zerknięcie czy aby żadne komponenty nie będą się z sobą gryść.

Edytowane przez linkbenek