scav_ 1 Napisano 26 Marca 2020 Udostępnij Napisano 26 Marca 2020 Wczoraj poskładałem kompa opartego na ryzenie 9 3900x i od razu po uruchomieniu zauważyłem w hwinfo napięcie na procesorze (max) 1,5v, przy taktowaniu wszystkich rdzeni (max) 4,5GHz. Czy jest to normalne dla tych procesorów? Zaznaczam, że nic nie zmieniałem, ani w biosie, ani w programie Ryzen Master. Jedyne co to zmieniałem plany zasilania. Temperatury w czasie gdy to piszę to +/- 40 stopni (przeglądarka, hwinfo i zpu-z w tle) na stockowym chłodzeniu (dopóki nie przyjdzie am4 kit do mojego grandisa) Cytuj Link to post Share on other sites
gepardmak 697 Napisano 26 Marca 2020 Udostępnij Napisano 26 Marca 2020 (edytowane) Krótkotrwale możesz mieć tak wysokie napięcie na tym 3900x, to normalne zachowanie. Chyba że to napięcie nie spada w momencie gdy CPU nie jest obciążony. Napięcie w zależności od taktowania powinno się dynamicznie zmieniać od ok 1,0 V-1,5 V i zwykle oscylować między 1,2-1,4V dla tego procesora. Edytowane 26 Marca 2020 przez gepardmak Cytuj Link to post Share on other sites
Martinus99 0 Napisano 26 Marca 2020 Udostępnij Napisano 26 Marca 2020 Podzielam Twoje zdanie #gepardmak Cytuj Link to post Share on other sites
scav_ 1 Napisano 26 Marca 2020 Autor Udostępnij Napisano 26 Marca 2020 Teraz jestem na pulpicie i napięcie na większości rdzeni to 1,4v. Czy w biosie należy coś ustawić na start czy zostawić domyślne? Chodzi mi tu o ustawienia Cool&Quiet, PBO, PState itp Cytuj Link to post Share on other sites
gepardmak 697 Napisano 26 Marca 2020 Udostępnij Napisano 26 Marca 2020 Opcja Coo@Quiet powinna być włączona, natomiast zmiana domyślnego, zalecanego przez AMD profilu zasilania na inny może skutkować również zmianami napięcia rdzenia. Cytuj Link to post Share on other sites
krzyhox 3632 Napisano 26 Marca 2020 Udostępnij Napisano 26 Marca 2020 U mnie skacze napięcie do 1.47 to "normalne". Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts