ropel17 0 Napisano 25 Marca 2020 Udostępnij Napisano 25 Marca 2020 Witam , chciałbym dokupić wentylatory na obudowę. Obudowa to Silentium PC SG1TG, która w standardzie ma montowane na froncie i na tyle po jednym wentylatorze 120mm. Proszę o poradę jakie dokupić , komputer docelowo ma być mocniej podkręcony i przewiew jest potrzebny. Cytuj Link to post Share on other sites
choleryk65 406 Napisano 25 Marca 2020 Udostępnij Napisano 25 Marca 2020 Kasa, kasa Ile chcesz przeznaczyć na wentylatory za sztukę? Cytuj Link to post Share on other sites
ropel17 0 Napisano 25 Marca 2020 Autor Udostępnij Napisano 25 Marca 2020 (edytowane) Myślałem coś o budżetowych wyjściach , zastanawiam się nad Silentium PC Sigma pro 120 pwm. Potrzebuje 2 na przód i 2 na top. Proponujcie coś jak będzie coś droższego ale stosunek jakość-cena będzie ok to napewno przemyśle. Zapomniałem dodać , najlepiej na 3 pin. Edytowane 25 Marca 2020 przez ropel17 Cytuj Link to post Share on other sites
choleryk65 406 Napisano 25 Marca 2020 Udostępnij Napisano 25 Marca 2020 Do przewietrzania budżetowa Sigma może być. Ewentualnie drożej, ale warto moim zdaniem zainteresować się wentylatorami Scythe Kaze Flex PWM lub Slip Stream PWM 120mm, będą wydajniejsze nie patrząc na papierową specyfikacje. Co do ilości wentylatorów dokup tylko dwa, dodatkowo po jednym na przód i top obudowy nad radiatorem CPU. Gdybyś zdecydował się na Scythe to zamień miejscami wylotowy na Scytha, a na top daj oryginalny z SPC. Dodatkowy na topie przy powietrznym chłodzeniu nic nie daje. Są Jeszcze Arctici, taniej od Scythe, ale one jakoś nigdy mi nie podchodziły łącznie z najnowszymi Bionicami, które jak dla mnie są za głośne, no ale co kto lubi 1 Cytuj Link to post Share on other sites
ropel17 0 Napisano 25 Marca 2020 Autor Udostępnij Napisano 25 Marca 2020 A co sądzisz o be quiet pure wings 2? Cytuj Link to post Share on other sites
choleryk65 406 Napisano 25 Marca 2020 Udostępnij Napisano 25 Marca 2020 Chyba najlepsze z tych wcześniejszych, ale niekoniecznie pod względem przepływu, Scythe nieznacznie wydajniejsze a zarazem głośniejsze, chociaż w zasadzie, w normalnym użytkowaniu, nie zauważysz różnicy w wydajności. Za to trwałe łożysko, stosunkowo ciche, jakość wykonania, do obudowy w sam raz. Moim zdaniem najlepszy wybór w kolejności jakość/cisza/przepływ/. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
ropel17 0 Napisano 25 Marca 2020 Autor Udostępnij Napisano 25 Marca 2020 a shadow wings 2? 59 zł na xkomie a Pure Wings prawie 100zł, to już sporo. Myśle , że chciałbym sie zakręcić przy tych 50 zł za sztuke. Cytuj Link to post Share on other sites
choleryk65 406 Napisano 25 Marca 2020 Udostępnij Napisano 25 Marca 2020 Shadow ma bliżej do Silenta czyli najwyższej półki. Pośredni z tria BeQuietów, ale tu zdecydowanie BQ stawia na ciszę, mniej na wydajność. Moim zdaniem dla Ciebie będzie wystarczający Pure Wings bo Silent Wings wychodzi zdecydowanie drożej. Musisz sam wybrać, cisza kosztem wydajności czy odwrotnie. Na X-kom widzę Pure Wings jest tańszy od Shadow Wings. Myślę, że mylisz Pure Wings 2 z Silent Wings 3, który jest droższy o prawie 100% Pure Wings 2 120 koszt 49, a Silent Wings 3 koszt 89 zł. Cytuj Link to post Share on other sites
ropel17 0 Napisano 25 Marca 2020 Autor Udostępnij Napisano 25 Marca 2020 (edytowane) A tak , pomieszałem . A jakbym dał na fortisa dodatkowy wentyl ze Spartana 100mm? Co myślisz? Edytowane 26 Marca 2020 przez ropel17 Cytuj Link to post Share on other sites
choleryk65 406 Napisano 27 Marca 2020 Udostępnij Napisano 27 Marca 2020 Niewielka różnica, może w porywach ze 2 stopnie jeżeli w ogóle. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts