yeti1992 38 Napisano 23 Marca 2020 Udostępnij Napisano 23 Marca 2020 (edytowane) Od ponad tygodnia mam tego laptopa https://www.x-kom.pl/p/538593-notebook-laptop-156-hp-pavilion-gaming-r5-3550h-16gb-512-gtx1650.html Kupiłem go do gier i przez kilka pierwszych dni było ok aż do przedwczoraj. Fpsy w dosłownie każdej grze spadły z dnia na dzień. W niektórych grach spadek jest nawet o 3/4. Na przykład Battlefield 5 działał w 60 klatkach na średnich detalach a potem nawet w samym menu było 25 klatek. Przykład nr 2 - Call of Duty Modern Warfare (ten najnowszy) na średnio-wysokich ustawieniach przedtem 60 fps potem około 17-20. PUBG wcześniej 60 potem 28-30. I teraz najlepsze. Przeinstalowałem wczoraj wieczorem system. Zrobiłem totalny format. Zainstalowałem PUBG i wszystko było w normie tzn działał w 60 klatkach na takich samych ustawieniach graficznych jak na początku. Dzisiaj odpaliłem PUBG i już w samym menu było 28 klatek. Tryb zasilania jest ustawiony na maksymalną wydajność. Gram zawsze na podpiętym kablu. Obecnie pobieram Call of Duty Black Ops 3 i dam znać jakby co. I w tym miejscu mam pytanie? Odebrałem laptopa od kuriera 11 marca. W teorii mam czas do 25 marca żeby dokonać zwrotu towaru bez podania przyczyny. Czy jest sens odrazu oddawać czy lepiej pokombinować? Nie chce mieć potem problemów ze zwrotem/gwarancją. Zależy mi na szybkiej odpowiedzi. Z góry dzięki za wszystkie porady. Pozdrawiam. Edit: Black Ops 3 to samo. Grubo poniżej 30 klatek. Temperatury w normie. Edytowane 23 Marca 2020 przez yeti1992 Cytuj Link to post Share on other sites
gepardmak 697 Napisano 24 Marca 2020 Udostępnij Napisano 24 Marca 2020 (edytowane) Przywróć system do stanu początkowego i ponownie zainstaluj którąś z gier i sprawdź jak działa. Prawdopodobnie pobrały się aktualizacje systemu które obniżyły wydajność sprzętu albo zapchałeś dysk a ten mocno zwolnił. Edytowane 24 Marca 2020 przez gepardmak Cytuj Link to post Share on other sites
yeti1992 38 Napisano 24 Marca 2020 Autor Udostępnij Napisano 24 Marca 2020 Przywróć system do stanu początkowego i ponownie zainstaluj którąś z gier i sprawdź jak działa. Prawdopodobnie pobrały się aktualizacje systemu które obniżyły wydajność sprzętu albo zapchałeś dysk a ten mocno zwolnił. Dysk nie był zapchany. Był zapełniony w około 60% więc wątpię że to był powód. Aktualizacji pobrało się tyle co nic. Dosłownie kilka aktualizacji zaraz po zainstalowaniu systemu. Gdyby one były powodem to te spadki zaczęłyby się odrazu po ich zainstalowaniu a nie po kilku dniach. Cytuj Link to post Share on other sites
gepardmak 697 Napisano 24 Marca 2020 Udostępnij Napisano 24 Marca 2020 No to moją teorię możesz wykluczyć. Jaki w tym sprzęcie siedzi dysk model/firma. Zrób może test dysku(próbka 1GB) programem Crystal Disk Mark. Cytuj Link to post Share on other sites
MariuszB35PL 617 Napisano 24 Marca 2020 Udostępnij Napisano 24 Marca 2020 Może się lapek przełącza na integrę , bo tak to wygląda trochę Cytuj Link to post Share on other sites
yeti1992 38 Napisano 24 Marca 2020 Autor Udostępnij Napisano 24 Marca 2020 Dzisiaj 24.03 rano odpaliłem laptopa, włączyłem Black Ops 3 i wszystko działa płynnie. To samo w PUBG. Nic nie zmieniałem w planie zasilania, w ustawieniach gier itp. Fpsy wróciły do normy same z siebie. Wiem że to nie jest powód żeby od razu otwierać szampana, ale chcę zapytać o co tu może chodzić? Dlaczego fpsy wtedy spadały a teraz wróciły do normy mimo że nie zmieniałem kompletnie żadnych ustawień? Sprawdzę jeszcze wieczorem i dam znać jak będzie. Cytuj Link to post Share on other sites
MariuszB35PL 617 Napisano 24 Marca 2020 Udostępnij Napisano 24 Marca 2020 A może raz odpalałeś na baterii a później na kablu? I jak na baterii to grafika integra a na kablu GTX 1650 ?? Cytuj Link to post Share on other sites
yeti1992 38 Napisano 24 Marca 2020 Autor Udostępnij Napisano 24 Marca 2020 Gtx 1650 jest ustawiony jako preferowana karta. Laptop ciągle jest na kablu. Cytuj Link to post Share on other sites
MariuszB35PL 617 Napisano 24 Marca 2020 Udostępnij Napisano 24 Marca 2020 Z tym jest ustawiony jako preferowany to jest różnie wiele osób miało takie problemy w laptopach. Niby ustawione a gry się na integrze odpalały Cytuj Link to post Share on other sites
yeti1992 38 Napisano 24 Marca 2020 Autor Udostępnij Napisano 24 Marca 2020 Jak problem się powtórzy to wyłączę integrę i sprawdzę. Cytuj Link to post Share on other sites
hanson 121 Napisano 26 Marca 2020 Udostępnij Napisano 26 Marca 2020 I jak? Ogólnie taka podpowiedź, bo za chwilę minie Ci 14 dni na zwrot (tak wiem, ze x-kom ma 15 dni, ale to nie ma znaczenia). Zgodnie z prawem: - od momentu otrzymania sprzętu masz 14 dni, aby zrobić zwrot (poinformować sprzedawcę, że będziesz robić zwrot i od tego momentu masz 14 dni, aby dostarczyć produkt do sprzedawcy) - jeśli nie jesteś pewien, czy wszystko jest OK - zgłoś sobie zwrot i testuj przez kilka dni - jak bedzie wszystko OK, odpuścisz zwracanie, a jak będzie problem wracać - odeślesz lapka Co do rozwiązania - jeśli grasz na kablu: - szukałbym w sterownikach / aktualizacjach (to czasami potrafi robić niezły kosmos) Cytuj Link to post Share on other sites
yeti1992 38 Napisano 28 Marca 2020 Autor Udostępnij Napisano 28 Marca 2020 Od mojego ostatniego wpisu jest spokój. Fpsy w normie. Obstawiam że to były jakieś chwilowe problemy z napięciami przez co spadało taktowanie CPU i GPU. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts