Skocz do zawartości

Dziwny problem z nowym laptopem - oddawać czy nie?

Recommended Posts

Od ponad tygodnia mam tego laptopa https://www.x-kom.pl/p/538593-notebook-laptop-156-hp-pavilion-gaming-r5-3550h-16gb-512-gtx1650.html

Kupiłem go do gier i przez kilka pierwszych dni było ok aż do przedwczoraj. Fpsy w dosłownie każdej grze spadły z dnia na dzień. W niektórych grach spadek jest nawet o 3/4. Na przykład Battlefield 5 działał w 60 klatkach na średnich detalach a potem nawet w samym menu było 25 klatek. Przykład nr 2 - Call of Duty Modern Warfare (ten najnowszy) na średnio-wysokich ustawieniach przedtem 60 fps potem około 17-20. PUBG wcześniej 60 potem 28-30.

I teraz najlepsze. Przeinstalowałem wczoraj wieczorem system. Zrobiłem totalny format. Zainstalowałem PUBG i wszystko było w normie tzn działał w 60 klatkach na takich samych ustawieniach graficznych jak na początku. Dzisiaj odpaliłem PUBG i już w samym menu było 28 klatek. Tryb zasilania jest ustawiony na maksymalną wydajność. Gram zawsze na podpiętym kablu. Obecnie pobieram Call of Duty Black Ops 3 i dam znać jakby co.

I w tym miejscu mam pytanie? Odebrałem laptopa od kuriera 11 marca. W teorii mam czas do 25 marca żeby dokonać zwrotu towaru bez podania przyczyny. Czy jest sens odrazu oddawać czy lepiej pokombinować? Nie chce mieć potem problemów ze zwrotem/gwarancją.

Zależy mi na szybkiej odpowiedzi. Z góry dzięki za wszystkie porady. Pozdrawiam.

Edit: Black Ops 3 to samo. Grubo poniżej 30 klatek. Temperatury w normie.

Edytowane przez yeti1992

Przywróć system do stanu początkowego i ponownie zainstaluj którąś z gier i sprawdź jak działa. Prawdopodobnie pobrały się aktualizacje systemu które obniżyły wydajność sprzętu albo zapchałeś dysk a ten mocno zwolnił. 

Edytowane przez gepardmak

Przywróć system do stanu początkowego i ponownie zainstaluj którąś z gier i sprawdź jak działa. Prawdopodobnie pobrały się aktualizacje systemu które obniżyły wydajność sprzętu albo zapchałeś dysk a ten mocno zwolnił.

Dysk nie był zapchany. Był zapełniony w około 60% więc wątpię że to był powód. Aktualizacji pobrało się tyle co nic. Dosłownie kilka aktualizacji zaraz po zainstalowaniu systemu. Gdyby one były powodem to te spadki zaczęłyby się odrazu po ich zainstalowaniu a nie po kilku dniach.

Dzisiaj 24.03 rano odpaliłem laptopa, włączyłem Black Ops 3 i wszystko działa płynnie. To samo w PUBG. Nic nie zmieniałem w planie zasilania, w ustawieniach gier itp. Fpsy wróciły do normy same z siebie. Wiem że to nie jest powód żeby od razu otwierać szampana, ale chcę zapytać o co tu może chodzić? Dlaczego fpsy wtedy spadały a teraz wróciły do normy mimo że nie zmieniałem kompletnie żadnych ustawień? Sprawdzę jeszcze wieczorem i dam znać jak będzie.

I jak? 

Ogólnie taka podpowiedź, bo za chwilę minie Ci 14 dni na zwrot (tak wiem, ze x-kom ma 15 dni, ale to nie ma znaczenia). 

Zgodnie z prawem: 

- od momentu otrzymania sprzętu masz 14 dni, aby zrobić zwrot (poinformować sprzedawcę, że będziesz robić zwrot i od tego momentu masz 14 dni, aby dostarczyć produkt do sprzedawcy)

- jeśli nie jesteś pewien, czy wszystko jest OK - zgłoś sobie zwrot i testuj przez kilka dni

- jak bedzie wszystko OK, odpuścisz zwracanie, a jak będzie problem wracać - odeślesz lapka 

Co do rozwiązania - jeśli grasz na kablu: 

- szukałbym w sterownikach / aktualizacjach (to czasami potrafi robić niezły kosmos)