Aggrostar 0 Napisano 19 Czerwca 2011 Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2011 Witam, mam problem, ze swoją macierzą raid 0. Tak jak w temacie duże pliki po 10GB potrafią przenosić się 11MB/s nie mówiąc, że zapis na pendrive mam w okolicach 30MB/s. Dyski to 2x samsung F3 500GB, płyta główna GD65 (najnowszy bios). W biosie mam ustawione AHCI, strip 32K. Co z tego, że smarki pokazują 250MB/s (ATTO) czy 230MB/s(HD Tune) skoro rzeczywiste transfery to klęska. Sterowniki w windows 7 normalnie pod AHCI są więc nie mam pojęcia co jest grane. Wszystko ładnie zdefragmentowane, dyski niezapchane, bad sektorów nie ma... Cytuj Link to post Share on other sites
Szejk Jasim 11 Napisano 19 Czerwca 2011 Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2011 ahci?? to jak Ci raid ma działać Cytuj Link to post Share on other sites
Aggrostar 0 Napisano 19 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2011 ahci?? to jak Ci raid ma działać Mam Tam gdzie jest do wyboru AHCI/ IDE/ RAID wybrane raid, a tam gdzie tylko IDE/ AHCI mam wybrane AHCI. Normalnie mam wykrywane intel raid 0 1TB tylko te transfery... Cytuj Link to post Share on other sites
Badder 43 Napisano 19 Czerwca 2011 Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2011 To zobacz co będzie jak wybierzesz IDE Cytuj Link to post Share on other sites
Szejk Jasim 11 Napisano 19 Czerwca 2011 Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2011 Mam Tam gdzie jest do wyboru AHCI/ IDE/ RAID wybrane raid, a tam gdzie tylko IDE/ AHCI mam wybrane AHCI. Normalnie mam wykrywane intel raid 0 1TB tylko te transfery... co znaczy normalnie? na jakich polach masz to pozaznaczane? pewnie dałeś napędy na ahci, nie znam tej płyty ale czasem jest tak ze konkretne sata/ata są tylko pod napędy Cytuj Link to post Share on other sites
Aggrostar 0 Napisano 22 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2011 (edytowane) co znaczy normalnie? na jakich polach masz to pozaznaczane? pewnie dałeś napędy na ahci, nie znam tej płyty ale czasem jest tak ze konkretne sata/ata są tylko pod napędy znaczy tak: http://imageshack.us/f/19/raid0.jpg/ tak wygląda test ATTO na środkowej partycji niesystemowej. http://img828.imageshack.us/img828/3906/raid0.png a tak rzeczywista prędkość przy przenoszeniu danych między partycjami w raid 0. http://imageshack.us/photo/my-images/860/transferj.jpg/ Nie licząc, że komp dostaje przy tym masakrycznego zamulenia, a mam core i5 750@3,81GHz i 4GB DDR31920MHz a dyski nie są zapełnione. Sterowniki i wszystko jest w grane, nie ma dużej ilości programów, format był robiony gdzieś w marcu. Integrated peripherials: Raid mode: AHCI On chip ATA Devices: Raid mode: RAID PCI IDE busmaster: disabled ON chip Sata controller: endabled Edytowane 22 Czerwca 2011 przez Aggrostar Cytuj Link to post Share on other sites
Szejk Jasim 11 Napisano 22 Czerwca 2011 Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2011 nie wiem co wykobinowałes ale w biosie ma byc raid, moze złe stery zainstalwałeś, sprawdź dokładnie, czy masz te co potrzeba, ja mam ze 3 rodzaje, jedne do raida storage console drugie do sata trzecie do matrixa Cytuj Link to post Share on other sites
Bany_krk 200 Napisano 22 Czerwca 2011 Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2011 z tego co pamiętam pewne znaczenie ma do których portów się podepnie dyski i ktoś na forum chyba miał już raz z tym problem Cytuj Link to post Share on other sites
Aggrostar 0 Napisano 23 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2011 z tego co pamiętam pewne znaczenie ma do których portów się podepnie dyski i ktoś na forum chyba miał już raz z tym problem Porty są podpięte dobrze(dwa pierwsze), bo jak kupowałem kompa to 140MB/s miałem transfery. Od tamtego czasu zmieniłem tylko biosa na nowszego, sterowniki na najnowsze i przełączyłem IDE na AHCI no i raczej więcej rzeczy nie pamiętam. Co do sterów to do MSI GD65 wcale nie ma ich za dużo i o ile pamiętam są jedne do RAID/AHCI Cytuj Link to post Share on other sites
Richter 14 Napisano 23 Czerwca 2011 Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2011 Raczej jesteś ograniczony sprzętowo, zrób reset biosu, update biosu ustaw na nowo sprawdź czy jest lepiej. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts