Skocz do zawartości

problem z połączeniem wi-fi-najpierw zrywanie, teraz całkiem nie działa

Recommended Posts

Cześć,

Mam następujący problem z siecią wi-fi. Po wymianie komputera okazało się, że sieć wi-fi działa słabo i co chwile się rozłącza. myślałem, że może dotychczasowy router wi-fi na usb się zepsuł więc kupiłem nowy ale działanie było identyczne. W chwili obecnej połączenie stało się albo niemożliwe albo działa chwilę z bardzo słabą prędkością. Dodam, że na laptopie ta sama sieć działa bardzo dobrze. Dzisiaj walczę z tym już pół dnia stosując różne metody znalezione w necie. Używałem narzędzia Windows do rozwiązywania problemu oczywiście bez rezultatu. W menedżerze urządzeń pokazywał się problem przy Microsoft wi-fi direct virtual adapter #4-wykasowałem wszystkie. Uruchamiałem tez tryb awaryjny z obsługą sieci i również nie mógł się połączyć z siecią. W obecnej chwili bez problemu łączy się z siecią udostępnioną z telefonu ale dopiero od niedawna (na początku nie chciał się połączyć z żadną siecią lub w ogóle nic nie wykrywał). z telefonem zaczął się łączyć po wykonaniu czynności w programie Complete Internet Repair.  Aktualizowałem sterowniki płyty głównej oraz karty wi-fi bez rezultatu.

Podpowiedzcie proszę co może być przyczyną i/lub co jeszcze sprawdzić. Z góry dziękuję.

mój sprzęt to:

AMD Ryzen 3 1200 3,1 GHz

MSI B450-A PRO MAX

Radeon RX 560

8GB RAM Viper

karta wi-fi TP-Link Archer T3U

Internet z Play Router ZTE WF830

Jak daleko jest router od kompa i przez ile ścian przechodzi sygnał wifi ???

Nie da rady połączyć się kablem ? Kabel to najlepsza rzecz do prawidłowego korzystania z internetu.

Zainstaluj skaner wifi na telefonie i przeskanuj sieci w miejscu gdzie stoi komp - zbadaj swoją sieć.

Jak daleko jest router od kompa i przez ile ścian przechodzi sygnał wifi ???

Nie da rady połączyć się kablem ? Kabel to najlepsza rzecz do prawidłowego korzystania z internetu.

Zainstaluj skaner wifi na telefonie i przeskanuj sieci w miejscu gdzie stoi komp - zbadaj swoją sieć.

bardzo blisko-jedynie przez sufit, na laptopie działa jeszcze jedno piętro niżej bez problemów. Na starym sprzęcie też działało. Kabel to trochę ostateczność...