Skocz do zawartości

Problemy z Silicon Power A80 NVMe 512 GB


Idź do rozwiązania Problem ogarnięty przez TwardyMakowiec,

Recommended Posts

Kochani, już pisałem w innym poście ale nikt nie odpowiada... HELP! Morele rozkłada ręce, Silicon Power odpisuje że ma jakieś narzędzie ale możliwe, że utracę dane... Ale po kolei:

płyta: ASRock z97 Extreme 9 - tak, bios widzi dysk pod M.2 NVMe (PCIe) i ładnie się bootuje.

dysk: SP A80 512 GB NVMe podpięty do gniazda M.2 NVMe

 

nie pytajcie mnie o zasilacze, karty graficzne etc. bo to wszystko działa i problemy zaczęły się po instalacji dysku NVMe.

 

Mianowicie, po wczytaniu pulpitu sporadycznie pojawia się BSOD. Po restarcie już nie. Działa, ale jest to dość irytujące. BIOS widzi dysk, system widzi dysk, wszystko niby działa a co jakiś czas mam blue screen.

 

Na tymże dysku mam Windows 10 pro x64 i wszystko ładnie chodzi, gdyby nie te regularne blue screeny tuż po starcie systemu. Może wie ktoś dlaczego i jak temu zaradzić???

 

Próbowałem włączać, wyłączać, zmieniać rozmiar pamięci wirtualnej. Na nic. Program do aktualizacji sterowników sygnowany przez SP - nie wykrywa tego dysku, mimo że działa, system wykrywa i teoretycznie jest cacy i powinno pięknie śmigać. Prędkości mam niemal maksymalne, podręcznikowe (3000/2000)

 

Rynce opadywujo...

Link to post
Share on other sites

Na domyślnych zachowuje się tak samo. Szuka partycji GUI i system rusza bez zarzutu. Niestety nie wpadłem na to żeby sprawdzić kod błędu ale mam wrażenie że się nie pojawia żaden kod tylko tyle że system napotkał problem, następuje zrzut pamięci i nara. Po resecie śmiga jakby się nic nie stało. RAM jest w pełni ok. Zawsze działa na tych samych fabrycznych ustawieniach be podkręcania. XMP 2400 MHZ 10-12-12-31 1T ustawione z palca. Ten ram na żadnych innych ustawieniach i tak nie działa., no, może na 2T ale to wszystko.

Dziś ruszył bez problemu.

Jest jeszcze jedna opcja. Czasem jak wychodzę an cały dzień to wyłączam główny wyłącznik zasilacza bo zdarzało mi się że komp po prostu się włączał bez powodu. I najczęściej BSOD pojawia się wtedy kiedy go włączę po takim GŁÓWNYM wyłączeniu. Czy to możliwe, żeby dysk był tak delikatny żeby najmniejsze skoki napięcia powodowały destabilizację systemu? Mam tego kompa już długo i przed instalacją NVMe nie było nigdy z nim takich problemów...

Edytowane przez TwardyMakowiec
Link to post
Share on other sites

zobacz w dziennik zdarzeń systemu czy coś jest. 

 

Jeśli raz działa dobrze, a raz źle do restartu, to raczej wina płyty/uefi... 

 

próbowałeś w drugim wolniejszym slocie M.2. 

 

Daj RAM na domyślne dla testu.... 

 

BCLK jest na 100MHz? nic kręcone nie było? 

ps. który to model p34a80? 

Link to post
Share on other sites

Mam całą litanię błędów: Kernel-power, identyfikator 41, kategoria (63), słowa kluczowe (70368744177664),(2). Około 60-70 błędów od samiutkiego początku instalacji dysku NVMe. Czyli od września.

Bios mam najnowszy, sam zawsze aktualizuję.

W wolniejszym slocie nie sprawdzałem, wolniejszy to SATA a mi zależy na szybkości przetwarzania danych bo duże pliki muzyczne obrabiam (po kilkadziesiąt gigabajtów) i na sata bardzo się męczyłem (300 a 3000 to jednak różnica).

O jaki test chodzi? Memtest, OCCT, Cinebench, Ralbench, HyperPi, wszystko bezbłędnie "zapindala"

BCLK jest na 100 MHz (choć płyta go sama obniża do 99,95 MHz).

Tak, to model P34A80

Link to post
Share on other sites

Spróbuj w Panel sterowania-Opcje zasilania-Zmień ustawiania planu-Zmień zaawansowane ustawiania zasilania-Wyłącz dysk twardy po przestaw na 0. Sprawdź programem Driver Easy czy masz aktualne sterowniki do chipsetu i kontrolerów SATA itd. 

Jak się nvme wykrzacza na planie oszczędzania to zazwyczaj z powodu "wyciszania" pcie. Szczególnie na intelu gdzie jest parę stanów. Ogólnie częściej to daje po grzbiecie karcie wifi, szczególnie w laptopach.

Kontroler SATA tu nie będzie szalał raczej chyba, że coś ma ekstra do niego podłączone.

Link to post
Share on other sites

Słuchajcie, nie uwierzycie... Włączyłem C1 state, C6, C7, wszystkie "oszczędzacze" energii, taktowanie proca szleje według HW Monitor od 285 MHz do 11146 MHz, destabilizacja totalna, i nic mi nie wywala. CUD kuźwa... nie rozumiem tego i nie zrozumiem...

Link to post
Share on other sites

i co, stan się utrzymuje? Działa dobrze? Zazwyczaj to wyłączenie stanów C pomaga przy stabilności, nie odwrotnie... 

Może włączenie stanów C jest niezbędne by poprawnie działało ASPM (a to jest włączone) i procesor wybudzał linki pcie.

Edytowane przez anemus
Link to post
Share on other sites

Sprawdź czy masz aktualne sterowniki do chipsetu i innego sprzętu. Wbrew pozorom ma to znaczenie a przestarzałe drivery mogą nie funkcjonować w nowych kompilacjach Windows lub stwarzać dodatkowe problemy(bsod). Pobierz program Driver Easy, który ułatwia rozpoznanie nieaktualnych sterowników. Sam używam tego program i nie ma z nim żadnych problemów w przeciwieństwie do programu Driver Booster, który potrafi pobrać nieprawidłowe sterowniki do chipsetu i podmienić sterownik Intela na Synaptics i narobić problemów.  

Link to post
Share on other sites

Oczywiście, dziękuję za radę. Instalację Windowsa i sterowniki mam najnowsze. Ale jeszcze przeskanuję tym Easy Driverem. Dziękuję.


Mam wersję podstawową programu i pobiera ona sterowniki bez programu instalacyjnego. Wiem, że z poziomu Menadżera Urządzeń to mogę zrobić. Problem w tym, że nie wszystko mogę znaleźć. Np nie mogę znaleźć Intel Watchdog Timer Driver. Nie wiem gdzie tego szukać... Pomocy?


Obecny nazywa się Motherboard Resources i wydany jest przez MS, ale tez nie mogę go znaleźć...

Link to post
Share on other sites

@kokosnh Driver Easy to sprawdzony program, używam go od wielu lat i nigdy nie polecam czegoś, czego sam nie używam. To jasne że można znaleźć na forach jeszcze nowsze sterowniki(bety, mody itp.) do niektórych urządzeń ale te z programu zostały na pewno przetestowane i nie sprawią problemów. 

 

Ok. Już wyjaśniam co to jest Motherboard Resources to inaczej Zasoby płyty głównej. Jeśli nie widać jakiegoś urządzenia w Menadżerze urządzeń wystarczy wejść do Menu-Widok i wybrać Pokaż ukryte urządzenia. Niestety darmowa wersja programu DE nie pozwala na automatyczną instalacje sterowników i pobrane drivery trzeba samemu doinstalować. 

Edytowane przez gepardmak
Link to post
Share on other sites

@kokosnh Driver Easy to sprawdzony program, używam go od wielu lat i nigdy nie polecam czegoś, czego sam nie używam. To jasne że można znaleźć na forach jeszcze nowsze sterowniki(bety, mody itp.) do niektórych urządzeń ale te z programu zostały na pewno przetestowane i nie sprawią problemów. 

 

Ok. Już wyjaśniam co to jest Motherboard Resources to inaczej Zasoby płyty głównej. Jeśli nie widać jakiegoś urządzenia w Menadżerze urządzeń wystarczy wejść do Menu-Widok i wybrać Pokaż ukryte urządzenia. Niestety darmowa wersja programu DE nie pozwala na automatyczną instalacje sterowników i pobrane drivery trzeba samemu doinstalować. 

Wydaje mi się, że kokosnh chodzi o to, że to kolejny bloatware żerujący na niewiedzy ZU. Całkowicie zbędny. To, że ty używasz jakiegoś programu i uważasz go za użyteczny wcale nie świadczy, że takowym jest faktycznie.

Easy Driver w laptopach potrafi sprawić poważne problemy.

Edytowane przez anemus
Link to post
Share on other sites

@anemus Nowicjuszom to zwykle wiele rzeczy sprawia problemy, norma. Nikt Cie nie zmusza do używania tego softu ale swoje spostrzeżenia zachowaj może dla Siebie zamiast szerzyć defetyzm. Wcale nie musisz pobierać driverów tym programem możesz tylko rozpoznać czego brakuje i samemu znaleźć w internecie właściwe sterowniki. Tyle że jak widzisz normalnie nikt tego nie robi albo nie potrafi. Dwa dni temu naprawiałem laptopa, program DE rozpoznał poprawnie wszystkie urządzenia i pobrał właściwe sterowniki. W darmowej wersji DE pobieranie obszernych pakietów to męka, więc to co zajmuje dużo pobrałem i zainstalowałem sam. Laptop śmiga aż miło, stabilnie i szybko, więc nie mogę potwierdzić tego co mówisz w żadnym wypadku, tym bardziej że korzystam z programu DE od lat. Ale jak z każdym narzędziem używając DE trzeba mieć trochę oleju w głowie w niewłaściwych rękach to nawet gumowy młotek jest niebezpiecznym narzędziem. 

Edytowane przez gepardmak
Link to post
Share on other sites

Kochani, każdy ma swoje spostrzeżenia - i tak, raz może się okazać że ktoś podmieni złe stery i wtedy jest kupa. Ja zainstalowałem sobie nowe sterowniki "z palca", Motherboard Resources (Zasoby płyty głównej) po odkryciu ukrytych mam aż 5 więc nie mam pojęcia, który podmienić, zostaje więc tak jak jest. Po instalacji nowych sterowników działa w zasadzie bez zastrzeżeń. Pomogło też wyłączenie fast boot - nie zmieniło to czasu ładowania sytemu zaś po prostu nie wywala BSOD. Dam znać za jakiś czas czy problemy zniknęły całkowicie.

@anemus Nowicjuszom to zwykle wiele rzeczy sprawia problemy, norma. Nikt Cie nie zmusza do używania tego softu ale swoje spostrzeżenia zachowaj może dla Siebie zamiast szerzyć defetyzm. Wcale nie musisz pobierać driverów tym programem możesz tylko rozpoznać czego brakuje i samemu znaleźć w internecie właściwe sterowniki. Tyle że jak widzisz normalnie nikt tego nie robi albo nie potrafi. Dwa dni temu naprawiałem laptopa, program DE rozpoznał poprawnie wszystkie urządzenia i pobrał właściwe sterowniki. W darmowej wersji DE pobieranie obszernych pakietów to męka, więc to co zajmuje dużo pobrałem i zainstalowałem sam. Laptop śmiga aż miło, stabilnie i szybko, więc nie mogę potwierdzić tego co mówisz w żadnym wypadku, tym bardziej że korzystam z programu DE od lat. Ale jak z każdym narzędziem używając DE trzeba mieć trochę oleju w głowie w niewłaściwych rękach to nawet gumowy młotek jest niebezpiecznym narzędziem. 

Link to post
Share on other sites

Co do Zasobów płyty głównej-aktualizujące ręcznie sterowniki z katalogu zainstalują się one tylko do tego elementu dla którego są wymagane inne pozostaną bez zmian. Jeśli jest ich więcej to lecisz poklei od góry a zainstalują się tam gdzie trzeba i reszty już nie musisz sprawdzać.  

Link to post
Share on other sites
  • 2 tygodnie później...
  • Rozwiązanie

Tak właśnie zrobiłem. Co ponad to? Z racji tego, że moja płyta główna oferuje funkcję automatycznego podkręcania procesora - ustawiłem WSZYSTKO na auto ustawiając mnożnik na 47 przy napięciu procesora 1,28 V. Wszystko śmiga jak szalone, od tego momentu ani razu nie wyskoczył BSOD. Nie wiem w czym tkwił problem. MOBO widocznie samo dopasowało sobie ustawienia do konfiguracji sprzętu. Zatem problem został rozwiązany jeśli chodzi o moją płytę, nie potrafię natomiast powiedzieć jak takie ustawienia wpłyną na producentów innych układów. Temat do zamknięcia.

Link to post
Share on other sites

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...