Damian_88 0 Napisano 29 Lutego 2020 Udostępnij Napisano 29 Lutego 2020 (edytowane) Cześć Wszystkim, Wczoraj kupiłem laptopa z systemem Windows 10 i MS Office: https://www.x-kom.pl/p/538362-notebook-laptop-156-hp-15s-i5-1035g1-8gb-480-win10.html Zastosowanie laptopa: Prowadzenie bloga w Wordpress: To będzie mój pierwszy blog. Szukam źródeł informacji, jak go stworzyć od podstaw, jakich narzędzi używać. Nie chcę marnować czasu na przeglądanie nieprzydatnych poradników. Word: Tu będę tworzył szkice wpisów na bloga. Excel: Program którego obsługa jest dla mnie wyzwaniem. Na potrzeby pracy którą wykonuję, muszę nauczyć się jego obsługi. Internet: Youtube (dużo tu siedzę), strony/blogi, filmy. Poza Officem, nic na nim nie instalowałem. Proszę Was o pomoc w wyborze wszystkich wtyczek, programów etc. które warto zainstalować aby wszystko dobrze działało. Edytowane 29 Lutego 2020 przez Damian_88 Cytuj Link to post Share on other sites
RalfNwn 95 Napisano 1 Marca 2020 Udostępnij Napisano 1 Marca 2020 Temat dość szeroki ale dobrze by było zacząć od aktualizacji samego Windows 10, potem poinstalować programy użytkowe (antywirus, open office pl, infranview, przeglądarka www np. firefox + wtyczki typu ublock origin + privacy badger, potem 7zip, czy nawet total commander do łatwiejszej pracy z WP, etc.). Na koniec niektórzy instalują np. CCleaner i czyszczą system ze śmieci (w tym też windows bloatware niewidoczne normalnie w dodaj/usuń programy). Potem jeszcze można zaaplikować Windows10 ShutUp. Na koniec tworzymy drugie konto administracyjne z rozsądnym hasłem, przelogowujemy się i zmieniamy to wcześniejsze z administracyjnego na standardowe (też z hasłem) bo na codzień nie powinno się siedzieć/pracować "na adminie". Jest jeszcze parę opcji "tuningu" ale na początek to powinno wystarczyć. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Damian_88 0 Napisano 1 Marca 2020 Autor Udostępnij Napisano 1 Marca 2020 Dzięki za odpowiedź. Trzeba ściągać antywirusa? Z tego co widzę Windows 10 ma defendera. Ma ktoś jeszcze jakieś sugestie? Cytuj Link to post Share on other sites
Naprawiator 8 Napisano 2 Marca 2020 Udostępnij Napisano 2 Marca 2020 a koniec tworzymy drugie konto administracyjne z rozsądnym hasłem, przelogowujemy się i zmieniamy to wcześniejsze z administracyjnego na standardowe A nie można po prostu utworzyć drugiego konta jako "użyszkownik standardowy" i tylko z niego korzystać na co dzień? Cytuj Link to post Share on other sites
RalfNwn 95 Napisano 6 Marca 2020 Udostępnij Napisano 6 Marca 2020 A nie można po prostu utworzyć drugiego konta jako "użyszkownik standardowy" i tylko z niego korzystać na co dzień? Można ale wolę już ogarnięte konto administratorskie przekształcić w standardowe i w zasadzie PC mam gotowy do pracy niż zakładać drugie konto standardowe i od nowa konfigurować aplikacje użytkowe... Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts