vandam 128 Napisano 28 Października 2020 Udostępnij Napisano 28 Października 2020 (edytowane) Też chciałbym mieć jak najcichszego kompa, jednak ze względu na zapotrzebowanie na moc obliczeniową nie mogłem sobie pozwolić na pasywne rozwiązania. Sprzęt mam jak w sygnaturce, komp jednak jest w miarę cichy. W środku mam 6 wentylatorów Noctua które są na sztywno ustawione na jakieś 50%, plus wentyl w PSU, który przez większość czasu nawet się nie odpala. Nie wiem ile jest to dokładnie dB - ale na spokojnie mogę spać z włączonym kompem nawet jak się coś liczy, a łóżko mam 2 metry od biurka. Jest to jednostajny poziom hałasu który w razie potrzeby mogę kontrolować. Oczyszczacz powietrza chodzi głośniej od tego kompa. Tak więc nie bój się kilku wentylatorów, patrz tylko na ich jakość i ilość - natężenie dźwięku wzrasta logarytmicznie. Ze dwie sztuki ultra low noise Noctua będą prawie bezgłośne a zapewnią jakąś cyrkulację powietrza. Unikaj dysków HDD, one są najgłośniejszymi elementami w PC (pomijam sytuacje gdzie wentylatory kręcą się jak suszarka). Edytowane 28 Października 2020 przez vandam Cytuj Link to post Share on other sites
lokator_18 14 Napisano 28 Października 2020 Autor Udostępnij Napisano 28 Października 2020 (edytowane) Mnie nie jest potrzebny aż tak wydajny, praca biurowa, strategie, najbardziej grafiko-żerna to chyba civ 5 czy anno. Football Manager to właściwie duża baza danych. Edytowane 28 Października 2020 przez lokator_18 Cytuj Link to post Share on other sites
vandam 128 Napisano 28 Października 2020 Udostępnij Napisano 28 Października 2020 (edytowane) Tak, wspominałem o tym tylko żeby pokazać że chłodzenie wcale nie musi być głośne. Nie musisz się decydować na kompletnie pasywne rozwiązania, chyba że chcesz absolutnie bezgłośną skrzynkę. Edytowane 28 Października 2020 przez vandam Cytuj Link to post Share on other sites
lokator_18 14 Napisano 3 Listopada 2020 Autor Udostępnij Napisano 3 Listopada 2020 Panowie oraz (oby) Panie. Do tego Windows, najlepiej na firmę chyba, bo i cały zestaw na fakturę. Windows 500zł ?!?? Też tyle wykładacie? Cytuj Link to post Share on other sites
vandam 128 Napisano 3 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 3 Listopada 2020 (edytowane) Miałem kupionego XP i 7 za nawet większe pieniądze niż 500 zł. W związku z brakiem możliwości aktualizacji 7 do 10, gdzie nawet piratom swojego czasu pozwalali, postanowiłem - nigdy więcej. Idę na allegro, kupuję klucz do W10 za 50 zł na fakturę i średnio się przejmuję jego pochodzeniem. Zrobiłem tak kilka razy i wszystko działa bez problemów od lat. Edytowane 3 Listopada 2020 przez vandam Cytuj Link to post Share on other sites
raiders 2747 Napisano 3 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 3 Listopada 2020 Ale jak masz oryginalnego w7 z kluczem to dalej możesz go legalnie aktualizować do w10... Cytuj Link to post Share on other sites
vandam 128 Napisano 3 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 3 Listopada 2020 nie wiem jak teraz jest, był okres że nie było takiej możliwości Cytuj Link to post Share on other sites
raiders 2747 Napisano 3 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 3 Listopada 2020 nie wiem jak teraz jest, był okres że nie było takiej możliwościByła cały czas taka możliwość i dalej tak jest nic się w tej kwestii nie zmieniło. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts