fafor 11 Napisano 17 Czerwca 2011 Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2011 (edytowane) Witam, niedlugo mam zamiar kupowac nowego pc za mysle nie wiecej niz 2500 zl. PC ma byc do gier i wlasciwie postawilem sobie taki warunek by na nim poszedl crysis na maxie z wszystkimi antialajcostam dx11 itp (mam andzieje ze warunke do spelnienia za taka cene), Monitor mam zwykly 1650x1050 wiec to HD chyba jakies nie jest. Obecnie mam pc na poziomie GF FX 5700 wiec strasznie zacofany jestem Troche szukalem juz roznych czesci i sam nie wiem czemu napalilem sie na taka konfiguracje: i5-2400 na plytach glownych sie nie znam, ale chcial bym by mozna bylo na niej w przyszlosci delikatnie podkrecic np karte lub procek 4/6GB ram (1333 czy 1600? jakas duza roznica jest?) GTX 560 Ti albo jakis HD 6850/70 (jakas lepsz pewnie byle by w cenie sie zmiescilo. fajnie jak by byla z mozliwoscia podkrecania) Edit: co do kart jeszcze to jakiej firmy dana karte kupic? dysk jakis nie musi byc swietny 500 gb powinno starczyc, cale zycie cisne na 80 gb : P jakas pierwsza lepsza nagrywarka dvd i obudowa tania by miala dobra wentylacje czy co, wiertarke w domu mam zawsze mozna pare dziur zrobic do tego pewnie trzeba by bylo jakis wiatrak na procek ale sie nie znam za bardzo i nie weim czy to koniecznosc i oczywiscie zasilacz ktory by to udzwignal Jak widzicie kasy duzo nie mam a chce by pc byl w miare fajny wiec nie chodzi mi o zadne super swietne obudowy, dyski czy nagrywarki. jesli chodzi o procka to nie wiem jak radza sobie athlony a phenom to w ogole nie wiem co to jest ale chyba jesli chodzi o najnowsze gry to prawie kazdy dobry procek spelnia wymagania a problemy sa tylko przy karcie czy mi sie tylko wydaje? Prosze o pomoc : ) Edit: do kart radeonow uzywa sie prockow amd? I gdzie kupic? w tym ESC? Edytowane 17 Czerwca 2011 przez fafor1 Cytuj Link to post Share on other sites
spider_1987 5488 Napisano 17 Czerwca 2011 Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2011 i5-2400 jest to procesor niepodkręcalny, lepszym wyborem będzie i5-2500K jednak moim zdaniem spowoduje to wzrost kosztów samej platformy co odbije się na gorszej karcie graficznej. Tym samym proponowałbym Ci zestaw oparty na Phenomie II X4 955 z mocniejszą kartą graficzną. Skoro komputera używać będziesz do gier to wystarczą 4GB pamięci. Proponuję: http://www.esc.pl/build.php?edit=1&products_id=40460 1 Cytuj Link to post Share on other sites
fafor 11 Napisano 17 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2011 (edytowane) i5-2400 jest to procesor niepodkręcalny, lepszym wyborem będzie i5-2500K jednak moim zdaniem spowoduje to wzrost kosztów samej platformy co odbije się na gorszej karcie graficznej. Tym samym proponowałbym Ci zestaw oparty na Phenomie II X4 955 z mocniejszą kartą graficzną. Skoro komputera używać będziesz do gier to wystarczą 4GB pamięci. Proponuję: http://www.esc.pl/build.php?edit=1&products_id=40460 I na takiej taniej karcie mozna bylo by wtedy podkrecac tego procka i ta karte? I tez patrze na ten zasilacz 600 W to tyle bedzie pradu ciagnelo? I tez czy taki sprzed by spelnil te moje warunki odnosnie nielagujacego pieknego Crysisa? : P Tez jeszcze aptrz ze ta karta ma 2gb ramu, nie lepiej cos lepszego np co ma tylko 1? Edytowane 17 Czerwca 2011 przez fafor1 Cytuj Link to post Share on other sites
spider_1987 5488 Napisano 17 Czerwca 2011 Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2011 Zarówno kartę jak i procka podkręcisz. Owszem są karty wydajniejsze od HD6950 jednak jest to wydatek ok 1200-1300zł biorąc pod uwagę HD6970/GTX570, modele jeszcze szybsze to kwota jeszcze wyższa. Pociąga to także dodatkowe koszty w postaci mocniejszego zasilacza, zwłaszcza, że zamierzasz podkręcac sprzęt. Zasilacz pobiera tyle mocy ile potrzebują podzespoły więc nie musisz się obawiać, że komp non stop będzie ciągnął kilkaset W- no chyba, że grasz 24/7/365 1 Cytuj Link to post Share on other sites
fafor 11 Napisano 17 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2011 No dobra zostawmy karte bo chyba ten hd 6950 w miare dobry jest. Pytanie mam do plyty glowniej? Widze ze ta polecona przez ciebie tania jest? Zastanawiam sie do czego taka plyrwtwa w ogole jest dlaczego jedne sa tansze inne drozsze? To zalezy od prockow? Mowisz ze jak bym chcial i5 2500 kupic to platforme tez musial bym zmienic? Chodzi ci wlasnie o plyte? Ile wiecej musial bym zaplacic jak bym jednak uparl sie na tego intela? Cytuj Link to post Share on other sites
spider_1987 5488 Napisano 17 Czerwca 2011 Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2011 (edytowane) Jest tania i dobra. Wg mnie lepiej troszkę przyoszczędzić na płycie niż na karcie graficznej bo to ta druga generuje obraz a nie płyta główna Cena jest uzależniona od wielu czynników- ilość złącz, obecność lub brak zintegrowanej grafiki, model chipsetu, jakość materiałów z których wyprodukowano poszczególne elementy płyty, często marketing np sygnowanie płyty bądź czegokolwiek innego nickiem znanego gracza np słynne już produkty Fatal1ty. Tu masz przykładową konfiguracje na Intel-u: http://www.esc.pl/build.php?edit=1&products_id=40461 Jak widzisz koszt samego procesora to przeszlo 700zł, gdzie za tyle masz procka i płytę na AMD. Owszem- wydajność i5-2500K jest wyższa niż Phenoma jednak jak wspomniałem wcześniej spowoduje to konieczność wyboru słabszej karty graficznej jeśli chcesz się zmieścić w kwocie jaką dysponujesz. Innymi słowy wszystko jest zależne od budżetu. Edytowane 17 Czerwca 2011 przez SP1DER987 1 Cytuj Link to post Share on other sites
fafor 11 Napisano 17 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2011 No u intela podskoczyla cena ostro, teraz dopiero zwrocilem uwage ze ten phenom jest taki tani, no dobra ale w praktyce jaka jest roznica pomiedzy tym phenomem a intelem? Czy nie jest przypadkiem tak ze ten phenom udzwignie kazda obecna gre na maxie? nie aptrzac juz na inne czesci? Co zyskam kupujac intela? Cytuj Link to post Share on other sites
spider_1987 5488 Napisano 17 Czerwca 2011 Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2011 Hmm zarówno i5-2500K jak i Phenom II X4 955 bardzo dobrze się kręcą. A wydajność w wielu aplikacjach masz tutaj: http://www.anandtech.com/bench/Product/88?vs=288 1 Cytuj Link to post Share on other sites
fafor 11 Napisano 17 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2011 dobra dzieki ale nadal ogolne pytanie jak sie tycza te 2 procki do gier? Czy to nie jest tak ze procki poszly na tyle do przodu ze nie ma z nimi problemu w grach? Jedynie z grafa? Cytuj Link to post Share on other sites
spider_1987 5488 Napisano 17 Czerwca 2011 Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2011 Kiedyś było tak, że liczą się tylko MHz i ludzie kupowali komputery z mocnym procesorem i średnią kartą graficzną. Obecnie sytuacja jest zgoła odmienna. Coraz więcej zależy od mocnej grafiki niż procesora dlatego moim zdaniem Phenom II X4 955 + HD6950 spiszą się bardzo dobrze w grach i będziesz zadowolony. Na Intel-u wydajność byłaby wyższa ale jak mówiłem spowoduje to albo wzrost kosztów, gdyż musiałbyś dołożyć kilkaset zł (w przypadku pozostawienia HD6950) albo wybór gorszej grafy przy niepowiększaniu budżetu co skutkowało by niższą wydajnością. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
fafor 11 Napisano 17 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2011 no dobra dzieki wielkie, jak ktos uwaza ze ma lepsze pomysly to prosze pisac Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts