senzze1 0 Napisano 8 Lutego 2020 Udostępnij Napisano 8 Lutego 2020 (edytowane) Witam Planuje zakup monitora, mój obecny 23" LG 23MP65 już mi nie wystarcza i proszę o pomoc w zakupie nowego. Interesuje mnie przekątna od 27 - 30" Maksymalny budżet to 1200 zł Monitor będzie głównie używany do grania, ew amatorska praca w After Effects czy SolidWorks. Nie bardzo wiem czy potrzebuje czegoś o większej rozdzielczości niż FullHD. (Czy grając w gry w FHD na monitorze WQHD poprawi się jakość obrazu?) GPU to RX590. Chciałbym aby monitor był zakrzywiany i miał możliwie dobrą jakość obrazu, ilość Hz raczej nie jest wyznacznikiem zakupu. Do zakupu nowego skłoniło mnie to że po podłączeniu sporadycznie PC do TV Samsung NU8052 jakość obrazu w grach jest kolosalnie lepsza, grafika na moim monitorze przy tym ekranie to jak oglądanie filmów zza brudnej szyby Proszę o pomoc, może ktoś z was ma monitor który jest w tej charakterystyce i mógłby się podzielić swoimi spostrzeżeniami. Z góry dziękuje Edytowane 8 Lutego 2020 przez senzze1 Cytuj Link to post Share on other sites
WPRD700 230 Napisano 8 Lutego 2020 Udostępnij Napisano 8 Lutego 2020 Czy grając w gry w FHD na monitorze WQHD poprawi się jakość obrazu? Wyostrzą się tekstury w grach. Poza tym przy wyższej rozdzielczości większe obciążenie przy generowaniu obrazu przechodzi z procesora na kartę graficzną. W takim przypadku możemy zyskać, jeśli mam dobre GPU i słabsze CPU. Ja z LG 25UM65 (21:9 FHD) przesiadłem się na AOC Agon AG273QCX (16:9 WQHD) i jestem mega zadowolony pod względem wielkości monitora, jak i rozdzielczości.Choć mój monitor przekracza założony budżet o 500 zł (1800 zł - 27", WQHD, Freesync2, HDR, 144 Hz), to myślę że podobne konstrukcje znajdzie się w wyznaczonej cenie, np: https://www.x-kom.pl/p/457277-monitor-led-27-samsung-c27jg50qqux-curved.html (monitor WQHD 144 Hz bez Freesync i reszty bajerów). Matryca VA w porównaniu do IPS czerń ma bardzo dobrą, clouding jest zminimalizowany. Idealnie nadaje się do oglądania horrorów. Optymalna rozdzielczość dla 27 - 30" to właśnie 1440p. Przy FullHD możemy mieć wrażenie pikselizacji obrazu, choć niektórym osobom to odpowiada. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
senzze1 0 Napisano 8 Lutego 2020 Autor Udostępnij Napisano 8 Lutego 2020 (edytowane) Wyostrzą się tekstury w grach. Poza tym przy wyższej rozdzielczości większe obciążenie przy generowaniu obrazu przechodzi z procesora na kartę graficzną. W takim przypadku możemy zyskać, jeśli mam dobre GPU i słabsze CPU. Ja z LG 25UM65 (21:9 FHD) przesiadłem się na AOC Agon AG273QCX (16:9 WQHD) i jestem mega zadowolony pod względem wielkości monitora, jak i rozdzielczości. Choć mój monitor przekracza założony budżet o 500 zł (1800 zł - 27", WQHD, Freesync2, HDR, 144 Hz), to myślę że podobne konstrukcje znajdzie się w wyznaczonej cenie, np: https://www.x-kom.pl/p/457277-monitor-led-27-samsung-c27jg50qqux-curved.html (monitor WQHD 144 Hz bez Freesync i reszty bajerów). Matryca VA w porównaniu do IPS czerń ma bardzo dobrą, clouding jest zminimalizowany. Idealnie nadaje się do oglądania horrorów. Optymalna rozdzielczość dla 27 - 30" to właśnie 1440p. Przy FullHD możemy mieć wrażenie pikselizacji obrazu, choć niektórym osobom to odpowiada. Dzięki za odpowiedź, co do twojego pierwszego zdania to chodziło mi bardziej o to czy grając na monitorze WQHD w produkcję w której ustawie detale Ultra i rozdzielczość FullHD to czy będzie różnica między czymś takim a poprostu FullHD na monitorze FullHD Edit. Właśnie na taki sam monitor dziś patrzyłem w MediaMarkt Edytowane 8 Lutego 2020 przez senzze1 Cytuj Link to post Share on other sites
MariuszB35PL 617 Napisano 8 Lutego 2020 Udostępnij Napisano 8 Lutego 2020 https://www.x-kom.pl/p/435744-monitor-led-32-i-wiekszy-aoc-c32g1-curved.html ja mam ten niby 32" i FHD ale ja jestem zadowolony i pikselozy nie widzę, 144 Hz robi robotę z FreeSync . Kolory pikne . Bardzo fajny monitor. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
senzze1 0 Napisano 9 Lutego 2020 Autor Udostępnij Napisano 9 Lutego 2020 Właśnie chyba skuszę się na WQHD przy tej rozdzielczości. Znalazłem fajny mointor IIYAMA GB2760QSU 27, 27cali, 144Hz, WQHD niestety brakuje mu tylko zakrzywienia ekranu ale nie można mieć chyba wszystkiego Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts