Skocz do zawartości

Weryfikacja po złożoniu - Ryzen 5 3600 + fortis 3, IRDM Pro 3600, B450 Tomahawk


Recommended Posts

Cześć, złożyłem zestaw, który zaproponował mi 3ndurek - Dziękuję za pomoc (http://forum.benchmark.pl/topic/290113-modernizacja-pc-procesorp%C5%82ytaram/)

Dostałem kilka podpowiedzi i przewertowałem internet ale tylko wyprałem sobie mózg. Dawno składałem już PCta i nabrałem wątpliwości, czy np. poprawnie zamontowałem Fortisa i czy mój Ryzen/mobo są ok.

Proszę o pomoc w weryfikacji i ewentualnym ustawianiu.

Zestaw: Ryzen 5 3600 + pasta grizzly kryonaut (rozsmarowana), Fortis 3 rgb / backplate ori AMD, B450 Tomahawk MAX (bios E7CO2AMS.350), IRDM Pro 2x8gb 3600mhz, zasilacz Corsair cx450m, karta Gigabyte GTX 960 2gb, dyski Iridium Pro 240gb + toshiba p300 1tb, SPC Regnum RG4T (2 wiatraki SPC 120 na froncie tłoczące + jeden SPC 120 na tyle wyciągający - podłączone na razie pod kontroler - przełączę to pod płytę bo można w niej ustawić krzywe - mile widziane podpowiedzi jak ustawić :) )

Pastę rozsmarowałem na całość - wydaje mi się, że dobrze/równomiernie
Radiator dokręcony mocno, przylega raczej równo - na ile mogłem ocenić ale jest krzywo w sensie niesymetrycznie do płyty - w sensie na ukos i nie miałem pomysłu to poprawić w momencie dokręcania - coś sknociłem po drodze?

Procesor - ustawiłem w biosie Cool'n'Quiet i Global C state control na Enabled z AUTO
CPU core volatage ustawiłem z auto na AMD Overlocking, w WIN10 ustawiłem tryb AMD balanced.

Pamięci włączyłem XMP i resztę samo ustawiło - dostałem info by poprawić napięcie z auto na niższe 1,35 - na screenach nie jest to poprawione.

Niepokoją mnie temperatury procesora, oprócz screenów wczoraj rozpakowywałem duże pliki ~3h bez przerwy, jednocześnie internet i/lub syn grał w fortnite około 2godz. Temp. oscylowała w okolicach 55'C
Bardziej dziwią mnie skoki i utrzymywanie napięcia powyżej 1,44v ?? No i proc. bez game boost ledwo dobija do 4ghz (3,8-3,9) - to by było na tyle na auto? Widziałem, że można na sztywno 1.35 i np. 4.2Ghz ustawić ale w większości filmów na yt ma gorszą wydajność niż auto.
I co z tym krzywym fortisem, rozbierać, da się to lepiej zmontować - gdzie mogłem popełnić błąd?
Testy były robione na ERP ready, jak wyłączę to proc trzyma wyższe napięcia, 1.4+ jak się coś robi na kompie.

Inne pytanie dlaczego temp. i napięcie w biosie tak się różni? Napięcie cały czas 1,47 - to do rozruchu czy jak?

https://zapodaj.net/21be8e7cbc70c.jpg.html

https://zapodaj.net/dcec923edae22.jpg.html
https://zapodaj.net/eb8b7600f5bbf.jpg.html
 

Tutaj chyba GPU ogranicza i dogrzewa całość
https://zapodaj.net/3a534d148c674.jpg.html

Tutaj tez CPU
https://zapodaj.net/13f8649072adb.jpg.html

Linpack
https://zapodaj.net/e071711c784c0.jpg.html

Krzywy fortis - może go oddać i zamówić drugi? zwrot 14 dni
https://zapodaj.net/8686113549539.jpg.html

Tutaj bawiłem się krzywymi -  dla mnie nowość, jak macie jakieś podpowiedzi to poproszę ;)
https://zapodaj.net/57e9610496e88.jpg.html
https://zapodaj.net/16bf82afbf109.jpg.html

PS. przepraszam za szeroki tekst, ale chciałem wszystko opisać by sytuacja był czytelna. Jeżeli czegoś brakuje dodam
PS2. Chyba wybrałem zły hosting - nie działa [ img ] link [ /img ].

Z góry dziękuję za pomoc

Edytowane przez Antonio_ergi
Link to post
Share on other sites

Chodzi o osadzenie go lepiej? Nie wydaje mi się by pasował inaczej na mocowania, chyba, że ta sruba na środku jest regulacyjna?
Jak go poluźnię to muszę pastę nałożyć od nowa?

Ma ktoś jakieś sugestię dot. napięć?

Wczoraj zmieniłem napięcie na ram, wpisałem 1.35 ale po zatwierdzeniu, ponownym uruchomieniu i wejściu do biosa jest nadal wyższe, mimo wpisanego 1.35 ?

Link to post
Share on other sites

to jest the best  :rotfl:

 

"Widziałem, że można na sztywno 1.35 i np. 4.2Ghz ustawić ale w większości filmów na yt ma gorszą wydajność niż auto"

 

chopie, ten procesor filmy z yt to przy 2 ghz by ogarniał i jeszcze miałby zapas mocy na jakies gry

Link to post
Share on other sites

Koledze chodziło o filmy na yt jako materiały źródłowe a nie jako środowisko testowe ;)

 

Wydajność po OC nie jest zauważalnie wyższa niż @stock, bo sporo apek (i gierek) nadal słabo wykorzystuje dodatkowe wątki, puszczając proces główny na najszybszym rdzeniu (a wtedy wydajność potrafi być wyższa @stock +PBO).

Link to post
Share on other sites

to jest the best  :rotfl:

 

"Widziałem, że można na sztywno 1.35 i np. 4.2Ghz ustawić ale w większości filmów na yt ma gorszą wydajność niż auto"

 

chopie, ten procesor filmy z yt to przy 2 ghz by ogarniał i jeszcze miałby zapas mocy na jakies gry

Oczywiście chodziło o filmy porównujące wydajność auto/oc, a nie jako tester - bez jaj.

Lepiej podpowiedz jakie masz temp. na fera i oc 4,2 i może masz jakąś radę dot. napięcia na auto?

 

Koledze chodziło o filmy na yt jako materiały źródłowe a nie jako środowisko testowe ;)

 

Wydajność po OC nie jest zauważalnie wyższa niż @stock, bo sporo apek (i gierek) nadal słabo wykorzystuje dodatkowe wątki, puszczając proces główny na najszybszym rdzeniu (a wtedy wydajność potrafi być wyższa @stock +PBO).

Pewnie za jakiś czas będzie to (oc 4,2 na sztywno) miało większy sens/użyteczność.

 

Zna ktoś odpowiedzi na moje wątpliwości? Napięcia, temperatury itp. Bo mam jeszcze czas na zwrot jeżeli jest jakiś felerny egzemplarz.

Link to post
Share on other sites

Ryzen 5 3600 pod NH-D14 ma @stock u kuzyna ~50°C. Chwilowe skoki napięcia w okolice 1.4V to PRAWIDŁOWE zachowanie tego Cpu podczas obciążenia w grach, tylko Boost masz niski (co prawdopodobnie jest związane z konfiguracją płyty w Biosie).

 

Nie mam MSI więc za bardzo nie pomogę w kwestii zegarów, ale to popularna płyta więc na pewno ktoś jeszcze odpisze.

Link to post
Share on other sites

Ryzen 5 3600 pod NH-D14 ma @stock u kuzyna ~50°C. Chwilowe skoki napięcia w okolice 1.4V to PRAWIDŁOWE zachowanie tego Cpu podczas obciążenia w grach, tylko Boost masz niski (co prawdopodobnie jest związane z konfiguracją płyty w Biosie).

 

Nie mam MSI więc za bardzo nie pomogę w kwestii zegarów, ale to popularna płyta więc na pewno ktoś jeszcze odpisze.

~50'C na normalnym użytkowaniu, niewymagające gry itp.? Noctua wydajniejsza od Fortisa, więc chyba moje temp. są ok. W sensie poprawnie zamontowałem fortisa tylko nad krzywymi muszę popracować.

 

Wczoraj podczas użytkowania kompa na pulpicie, czyli internet/yt/jakieś pierdoły boostowało do ~4,04 a jak odpaliłem occt to jak wyżej. Wyniki boostowania podaje z menadżera zadań - może to błąd bo jest niedokładny? CPU-Z sprawdzę, chyba będzie precyzyjniej.

 

Piszesz o prawidłowym 1.4 ale u mnie wali 1.469 chyba max czasem z tym, że na pulpicie czy podczas rozruchu (jakby przy słabym obciążeniu jak bios tyle potrzebował), jak occt pracuje to nie skacze tak, ale w biosie mam Vcore 1,460, temp 33'C. To samo napięcie ram

 

https://zapodaj.net/5f8ee9624491c.jpg.html

 

PS. dlaczego bb code z zapodaj.net nie działają ?

Edytowane przez Antonio_ergi
Link to post
Share on other sites

bios nie do konca dobrze dział jeszcze ( o ile nie masz najnowszego)

Mam zainstalowany najnowszy bios - E7CO2AMS.350 (był taki w płycie, nic nie wgrywałem, domniemam po.350 ale data build jest 11/07/2019 - czyli po angielsku z listopada 7 2019 / powinien działać czy nie, bo nie rozumiem?

Link to post
Share on other sites

Chodzi o osadzenie go lepiej? Nie wydaje mi się by pasował inaczej na mocowania, chyba, że ta sruba na środku jest regulacyjna?

Jak go poluźnię to muszę pastę nałożyć od nowa?

Dokładnie tak, chodzi o tę śrubę na środku, to ona odpowiada za krzywiznę Fortisa. Pasty na nowo nakładać nie musisz
Link to post
Share on other sites

Wiem, ale chcę potestować wszystko czy nie ma jakichś problemów itp. Bo mam czas na ewentualny zwrot.

Podbiłem Vcore na 1,35, wyłączyłem C'n'Q, C global, mnożnik dałem 43

I chyba stabilnie wszystko, można jeszcze próbować schodzić niżej z napięciem. Jak na 1.35 ustawiłem 4,4 to już nie wstał, musiałem reset baterią zrobić.

 

OCCT 1,35 / 4300 test 1
https://zapodaj.net/5529df0c780d0.jpg.html

OCCT 1,35 / 4300 test 2
https://zapodaj.net/410b796b6ea97.jpg.html

Cinebench 1,35 / 4300

https://zapodaj.net/3263b185523fa.jpg.html
 

Cinebench auto wynik
https://zapodaj.net/0bf4019832973.jpg.html

Edytowane przez Antonio_ergi
Link to post
Share on other sites

tutaj takie małe porównanie zrobiłem auto vs OC, zwróć uwagę na temperatury , napięcie i pobór

 

https://www.youtube.com/watch?v=wRLNekglHjM

 

https://www.youtube.com/watch?v=m8ZK2laDMQo

 

jak widzisz, nie dość , ze OC daje ci lekko wyższą wydajność, to masz chłodniej, ciszej i oszczędniej, a co za tym idzie, zwiększasz żywotność procesora

a dziadki, co ci tłumaczą, że stałe OC ze stałym napięciem jest "be" nie mają pojęcia o konstrukcji ryzenów, że efektywna częstotliwość podczas idle (niskiego obciążenia cpu) spada niemalże do zera, więc masz pobór mocy jak przy auto

 

temperatury przy Fera 3 mam podczas zerowego obciążenia koło 30st, przy tych skokach charakterystycznych dla ryśków do 40 - w BF5 jw. 52-53st (ze skokami do 57st) , w OCCT 68 st

Edytowane przez k0chan
Link to post
Share on other sites

Ale głupoty gadasz. CPU nie degraduje się od trego że w grach masz wysoki Vcore ale od tego że w idle tez masz wysokie napięcie i częstotliwość. To właśnie w idle CPU najdłużej spedza czas komputer.

 

Inna sprawa że w biosie możesz sobie zrobić UV offsetem. Kolejna sprawa to masz strasznie niskie zegary jak na chłodzenie które posiadasz. Jak byś jechał na boxie. Na Ferze powinieneś mieć coś w okolicy 4.1Ghz.

Edytowane przez mbe13
Link to post
Share on other sites

czy do ciebie nie dociera, ze w idle częstotliwośc jest zrzucana niemal do zera, niezależnie czy ustawisz na sztywno czy na auto?

może w zen tak nie masz, ale ja miałem r5 2600, teraz mam 3600 i częstotliwość spada, a pobór jest niemalże identyczny jak na auto

napięcie na auto też jest dużo wyższe i wcale do tak niskich wartości nie spada

i co ci się wtedy ma degradować, jak pobór prądu jest znikomy, temperatury 30st?

to jak z gniazdkiem - co z tego , ze masz doprowadzone 230v, jak nie podłączysz żadnego odbiornika, to ci samo gniazdko nie będzie nic pobierało, mysl trochę chłopie, to nie boli

 

ustaw sobie stałe napięcie, stały mnożnik i włącz hwinfo, obczaj jakie masz wartości przy effective frequency, poborze prądu czy mocy i wróć, może coś do ciebie dotrze ;)

Edytowane przez k0chan
Link to post
Share on other sites

Wieczorem dodam screeny ale mój ryzen 3600 chodzi vcore 1.1625 - 4200mhz na sztywno, nic nie wywala, temperatury są poniżej 70'C co bym nie dowalił, ale w grach typu fortnite ~50'C

Pobór prądu do 90w occt dobija.

Ogólnie ten core vid boostuje mimo sztywnego vcore. Nie umiem ustawić w biosie dobrze tych fajerwerków od auto OC, tak samo sterowniki do Windy od AMD

Ten ram też jakiś dziwny wpisuje na sztywno 1.35 a on 1.368 trzyma. Nie umiem obsługiwać tych nowych biosów i możliwości plyt

Link to post
Share on other sites

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...