michalkruk1992 0 Napisano 26 Stycznia 2020 Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2020 Witam, posiadam msi b450 gaming plus i ryzena 2600. Mam bios z 21.12.2018 ver. 1.40 1.0.0.6. Czy warto aktualizować do najnowszej wersji? niby dużo poprawek ale slyszalem ze najnowsze biosy przy starych ryzenach to zly pomysl? niby problemów nie mam, pc od dawna oki chodzi , jednak czasem występuje problem z zimnym startem (widziałem że popularne zjawisko) I tak ciekaw jestem czy warto iść w najnowszy bios , czy nie kombinować. Nie chce też "uwalić" płyty i bawić się w gwarancje. Cytuj Link to post Share on other sites
benutzer 257 Napisano 26 Stycznia 2020 Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2020 Jak się boisz, że się coś popsuje to nie aktualizuj. Ale z drugiej strony: no risk - no fun. Jakby małpy bały się zejść na ziemie, to byśmy dalej wcinali banany . 1 Cytuj Link to post Share on other sites
jarrino 3912 Napisano 26 Stycznia 2020 Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2020 Ja bym został przy działającym bez problemu, tym co jest, czyli wolę banany... Cytuj Link to post Share on other sites
CrisPell 4845 Napisano 26 Stycznia 2020 Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2020 Ja zostałem na wersji przed zmianą UI jakoś z marca i wszystko działa, nie ruszam. Na sterownikach nie raz się przejechałem, że po aktualizacji coś zaczęło się sypać. Ale tu cofnie, a BIOS już nie specjalnie. Póki nie wymieniasz proca tak jak w moim przypadku to nie ruszaj 1 Cytuj Link to post Share on other sites
sebki1 603 Napisano 26 Stycznia 2020 Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2020 Jak koledzy wyzej - skoro wszystko dziala bezproblemowo to nie ruszaj biosu Cytuj Link to post Share on other sites
michalkruk1992 0 Napisano 28 Stycznia 2020 Autor Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2020 zaktualizowałem ponieważ od wczoraj stan się lekko pogorszył a mianowicie musiałem 3 razy naciskać przycisk power bo za wcześniejszymi razami komputer startował i gasł, mam nadzieje że ten bios pomoże. Cytuj Link to post Share on other sites
jou300 22 Napisano 28 Stycznia 2020 Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2020 zaktualizowałem ponieważ od wczoraj stan się lekko pogorszył a mianowicie musiałem 3 razy naciskać przycisk power bo za wcześniejszymi razami komputer startował i gasł, mam nadzieje że ten bios pomoże. Pomogło? Cytuj Link to post Share on other sites
michalkruk1992 0 Napisano 28 Stycznia 2020 Autor Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2020 jeszcze nie wiem, przeważnie dzieje się to przy dluższym przestoju pc. Więc pierwsze efekty sprawdzę dziś wieczorem ewentualnie jutro rano. Przeważnie występował jeden samoistny restart i pc się uruchamiał ale od wczoraj było 3 restarty i nic, musiałem kolejny raz naciskać przycisk power i to parę razy. Mam nadzieje że bios to rozwiązał bo ciężko będzie szukać winnego i skorzystać z gwarancji, nie bawiłem się w oc itp a problem nie występował po zakupie tylko jakoś od miesiąca. Cytuj Link to post Share on other sites
jarrino 3912 Napisano 28 Stycznia 2020 Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2020 Dlaczego tego nie napisałeś od razu ? Z pierwszego wpisu wynika, że wszystko działa jak należy... Cytuj Link to post Share on other sites
michalkruk1992 0 Napisano 28 Stycznia 2020 Autor Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2020 Jest napisane w pierwszym poście że czasem występuje problem z zimnym startem Cytuj Link to post Share on other sites
Krzysztof12a 0 Napisano 28 Stycznia 2020 Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2020 Jaki masz zasilacz? Ja miałem tak, gdy miałem zasilacz seasonic focus gold plus. Gdy podłączyłem inny zasilacz to problem zniknął. Cytuj Link to post Share on other sites
michalkruk1992 0 Napisano 28 Stycznia 2020 Autor Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2020 (edytowane) be quiet! System Power 9 600W. Najgorsze jest to że występuje to po np. dniu nieużytkowania pc oraz chyba jak jest chłodniej. I tak na serio nie wiadomo jaka przyczyna, nie oddam na gwarancje np. zasilacza mówiąc że coś jest nie tak być może z nim bo taki jest objaw i sprawdzajcie sobie przy zimnie Zobaczę jak po tym biosie, dziś odpalił ok. Mimo to jak wpisuje w google msi b450 cold boot to sporo tematów jest na tych i innych płytach o tych objawach więc raczej ciężko o usterkę bo jak pc się uruchomi to jest ok, działa stabilnie Edytowane 28 Stycznia 2020 przez michalkruk1992 Cytuj Link to post Share on other sites
Krzysztof12a 0 Napisano 28 Stycznia 2020 Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2020 be quiet! System Power 9 600W. Najgorsze jest to że występuje to po np. dniu nieużytkowania pc oraz chyba jak jest chłodniej. I tak na serio nie wiadomo jaka przyczyna, nie oddam na gwarancje np. zasilacza mówiąc że coś jest nie tak być może z nim bo taki jest objaw i sprawdzajcie sobie przy zimnie Zobaczę jak po tym biosie, dziś odpalił ok. Mimo to jak wpisuje w google msi b450 cold boot to sporo tematów jest na tych i innych płytach o tych objawach więc raczej ciężko o usterkę bo jak pc się uruchomi to jest ok, działa stabilnie U mnie też działał stabilnie jak udało się go uruchomić, gdy zmieniłem zasilacz to problem z cold boot zniknął. U mnie ten problem pojawiał się gdy komputer całkowicie był odłączony od prądu przez kilka godzin. Aktualizacja bios nic mi nie dała, tylko zmiana zasilacza. Może u Ciebie będzie inaczej. Cytuj Link to post Share on other sites
michalkruk1992 0 Napisano 28 Stycznia 2020 Autor Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2020 No to faktycznie ciekaw jestem no i będę wtedy myślał jak to ogarnąć ze strony gwarancyjnej bo szkoda mi kupować dla sprawdzenia inny zasilacz Mam nadzieję że uniknę tego wszystkiego i bios wystarczy. Cytuj Link to post Share on other sites
Paige 0 Napisano 29 Stycznia 2020 Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2020 I figured out how to begin it, when I changed the force supply, the issue with the virus boot vanished. For me, this issue showed up when the PC was totally unplugged for a few hours. Refreshing the profiles gave me only a difference in power supply. Perhaps it will be distinctive for you. Cytuj Link to post Share on other sites
Mikro222 1 Napisano 29 Stycznia 2020 Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2020 Ja mam płytę Płyta główna MSI B450M PRO-VDH MAX i z początku chciałem aktualizować bios pod ryzen 3200g, ale dałem sobie spokój bo wszystko działa i ram i procek pracuje tak jak powinien. tylko nie wiem czy brak opcji 'fast boot czy to wina starego biosu na płycie mslu bo dysk ssd uruchamia mi się win10 w 20 sekund Cytuj Link to post Share on other sites
michalkruk1992 0 Napisano 29 Stycznia 2020 Autor Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2020 Dziś z rana też uruchomił się ok. Nie zauważyłem minusów najnowszego biosu (brak wyglądu graficznego mi nie przeszkadza), więc jeśli przed dwa dni będzie ok to aktualizacja pomogła. Jeśli nie to pobawię się w zmianę listwy zasilającej. Już byłem w takiej desperacji że nie bałem się uwalenia płyty przy aktualizacji, najwyżej dałbym na gwarancje, zirytowałem się tym że muszę parę razy naciskać przycisk power aż normalnie się uruchomi i te "milion" samoistnych restartów zanim włączy się normalnie. Cytuj Link to post Share on other sites
CrisPell 4845 Napisano 29 Stycznia 2020 Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2020 (edytowane) Kuzyn ma tą płytę i podejrzewam, że może mieć też problem ze stykami w slotach RAM, a restarty odpowiadają strojeniu pamięci właśnie. Jemu wystarczyło w stół uderzyć i bluescreen leciał. Postawił gdzie indziej nie dotyka poza włącznikiem to działa. Edytowane 29 Stycznia 2020 przez CrisPell 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Paige 0 Napisano 30 Stycznia 2020 Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2020 I figured out how to begin it, when I changed the force supply, the issue with the virus boot vanished. For me, this issue showed up when the PC was totally unplugged for a few hours. Refreshing the profiles gave me only a difference in power supply. Perhaps it will be distinctive for you. mybkexperience Cytuj Link to post Share on other sites
michalkruk1992 0 Napisano 2 Lutego 2020 Autor Udostępnij Napisano 2 Lutego 2020 No niestety dziś po raz pierwszy od aktualizacji biosa problem wrócił, po włączeniu nastąpiły z 3 restarty i po 20 sekundach sam się uruchomił Chyba to zostawiam bo pomysłów nie mam Cytuj Link to post Share on other sites
Krzysztof12a 0 Napisano 2 Lutego 2020 Udostępnij Napisano 2 Lutego 2020 No niestety dziś po raz pierwszy od aktualizacji biosa problem wrócił, po włączeniu nastąpiły z 3 restarty i po 20 sekundach sam się uruchomił Chyba to zostawiam bo pomysłów nie mam Miałem podobnie. Myślałem, że aktualizacja Bios to zmieniła, ale problem szybko powrócił. Jeżeli masz możliwość to pożycz od kogoś inny zasilacz i sprawdź. U mnie na innym zasilaczu mam spokój od dwóch miesięcy. Komputer od razu startuje. Cytuj Link to post Share on other sites
steel116 169 Napisano 2 Lutego 2020 Udostępnij Napisano 2 Lutego 2020 (edytowane) Witam, posiadam msi b450 gaming plus i ryzena 2600. Mam bios z 21.12.2018 ver. 1.40 1.0.0.6. Czy warto aktualizować do najnowszej wersji? niby dużo poprawek ale slyszalem ze najnowsze biosy przy starych ryzenach to zly pomysl? niby problemów nie mam, pc od dawna oki chodzi , jednak czasem występuje problem z zimnym startem (widziałem że popularne zjawisko) I tak ciekaw jestem czy warto iść w najnowszy bios , czy nie kombinować. Nie chce też "uwalić" płyty i bawić się w gwarancje. warto instalować bios na nowych platformach z ryzenami. U mnie zmiany były kolosalne. W dodatku w nowych biosach są improvementy związane z AGESA. bez aktualizacji biosu system wstawał u mnie na aorusie gdzieś z 15 sekund. po aktualizacji normalnie wstaje bardzo szybko nawet best fast boot'a. Ryzeny są dalej optymalizowane a platformy (jak u mnie x570) nadal nie są perfekcyjnie dopracowane i warto bios aktualizować, tymbardziej jeśli bawisz się i coś tam zmieniasz. U mnie po aktualizacji LLC lepiej trzyma napięcia i mam więcej opcji ustawień. Edytowane 2 Lutego 2020 przez steel116 Cytuj Link to post Share on other sites
michalkruk1992 0 Napisano 20 Lutego 2020 Autor Udostępnij Napisano 20 Lutego 2020 wydaję mi się że problem startów rozwiązany, od czasu napisania posta było ok, po wypięciu dysku ssd wszystko jest ok. Nie wiem czemu powodował takie problemy ale jego stan był dobry i kabel sata też nowy więc dziwne , może płyta mimo że nowa miała coś z portami sata. Cytuj Link to post Share on other sites
CrisPell 4845 Napisano 20 Lutego 2020 Udostępnij Napisano 20 Lutego 2020 Nie można wykluczyć, że dysk SSD mógł być powodem. Każde urządzenie może powodować problemy. Mnie zdarzyła się sytuacja gdzie przez walniętą klawiaturę cały system się wieszał, bluescreeny, brak startu itp. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts