DonDiego 2 Napisano 17 Stycznia 2020 Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2020 Witam. W moim starym chłodzeniu wentylator zaczął chodzić na tyle głośno, że zaczeło mi to przeszkadzać...a w zasadzie mojej żonie.Chłodzi bardzo dobrze, ale hałas jest niestety za duży.Po przejrzeniu wielu różnych coolerów Zacząłem się zastanawiać nad Fortisem, ale Grandis jest w sumie niewiele droższy, a podobno wydajniejszy. Który z tych dwóch będzie cichszy? Macie porównanie? Jakieś może testy? Bo niestety nie natrafiłem. Ewentualnie czy w takich granicach cenowych jest coś innego, co byłoby godne polecenia?Sprzęt mam taki jak w opisie poniżej.Dodatkowo tylny wentylator obudowy także już hałasuje, więc i jego chciałbym wymienić. Jakieś sugestie? Cisza przede wszystkim.... no i bez przesady z cenami, chodzi mi o rozsądną modernizację, a nie szukanie zera absolutnego w obudowie.(Miałem w planach zmianę obudowy, ale na razie chyba się wstrzymam.) Cytuj Link to post Share on other sites
benutzer 257 Napisano 15 Lutego 2020 Udostępnij Napisano 15 Lutego 2020 U mnie na i5-8500 z Fortisem mam 30 stopni w IDLE i 50-55 w stresie. Obudowę mam dość duża bez GPU z tylko z jednym wentylatorem na froncie obudowy przed dyskami. Obroty na CPU i na froncie ustawione od 600 w Idle do 900 w stresie. Fortis to potężne chłodzenie. Jeśli padł sam wentylator to kup nowy za 30-50 PLN. Szkoda kasy na wymianę chłodzenia za 150-200 PLN. Cytuj Link to post Share on other sites
DonDiego 2 Napisano 16 Lutego 2020 Autor Udostępnij Napisano 16 Lutego 2020 U mnie na i5-8500 z Fortisem mam 30 stopni w IDLE i 50-55 w stresie. Obudowę mam dość duża bez GPU z tylko z jednym wentylatorem na froncie obudowy przed dyskami. Obroty na CPU i na froncie ustawione od 600 w Idle do 900 w stresie. Fortis to potężne chłodzenie. Jeśli padł sam wentylator to kup nowy za 30-50 PLN. Szkoda kasy na wymianę chłodzenia za 150-200 PLN. Generalnie problem z chłodzeniem, które miałem wcześniej był taki, że mieli autorski sposób montowania wentyaltorów i tylko oni mieli takie wentyle...mieli, bo już takich nie produkują, więc musiałem wyemienić chłodzenie. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts