TwentyTwoTea 0 Napisano 15 Stycznia 2020 Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2020 Witam, Mam następujący problem. Mianowicie, robiłem upgrade swojego komputera (specyfikacja na dole) i z racji, że nowa płyta od MSI, Z390 Tomahawk nie obsługuje starszych systemów niż Windows 10, zostałem zmuszony do przesiadki na ten system. Po stworzeniu bootowalnego pendriva, ze świeżo zakupionym Windowsem 10 przystąpiłem do próby instalacji nowego systemu. Zmieniłem oczywiście w BIOS’ie bootowanie na to z pendriva, jednak przy próbie uruchomienia systemu i instalacji z pendriva pojawia sie logo Windowsa i kółko z kropek, które po chwili ulegają zawieszeniu (nie dochodzi w ogóle do otwarcia okna z instalacją windowsa). Nie wiem za bardzo co źle robię. Czytałem na jedym forum, że może być to wina karty graficznej (moja to Gigabyte Geforece 1060 6GB) i jej przestarzałych sterowników nie obsługujących Windowsa 10, ale nie wiem co o tym myśleć. Ktoś ma jakieś pomysły jak rozwiązać ten problem Specyfikacja komputera: -Procesor: Intel Core i9-9900K -Karta graficzna: Gigabyte Geforece 1060 6GB -Płyta Główna: MSI Z390 Tomahawk -RAM: HyperX 16 GB 3200 MHz Predator Black (2x8GB) -dysk SSD: Samsung EVO 860 (250 GB) Cytuj Link to post Share on other sites
Yahoo.K 152 Napisano 15 Stycznia 2020 Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2020 W bios/uefi jak masz ustawioną zakładkę Windows 10 WHQL Support? i jak jest ustawione w zakładce usb configuration XHCI Hand-off? Bootowanie z pendrive uruchom wciskając F11 Cytuj Link to post Share on other sites
TwentyTwoTea 0 Napisano 15 Stycznia 2020 Autor Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2020 W bios/uefi jak masz ustawioną zakładkę Windows 10 WHQL Support? i jak jest ustawione w zakładce usb configuration XHCI Hand-off? Bootowanie z pendrive uruchom wciskając F11 WHQL Support ma ustawiony na CSM XHCI Hand-off na Enabled Cytuj Link to post Share on other sites
Yahoo.K 152 Napisano 15 Stycznia 2020 Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2020 Przestaw whql na uefi a xhci na disabled i wystartuj z F11 Cytuj Link to post Share on other sites
TwentyTwoTea 0 Napisano 15 Stycznia 2020 Autor Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2020 Po zastosowaniu się do tego co napisałeś, znowu zawiesza się na etapie ładowania... Cytuj Link to post Share on other sites
Yahoo.K 152 Napisano 15 Stycznia 2020 Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2020 Instalkę na pendrive pobrałeś z microsoft? Cytuj Link to post Share on other sites
TwentyTwoTea 0 Napisano 15 Stycznia 2020 Autor Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2020 Tak, z oficjalnej strony, przy pomocy media creation tool Cytuj Link to post Share on other sites
Yahoo.K 152 Napisano 15 Stycznia 2020 Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2020 Wejdź do bios i wciśnij F6 czyli domyślne ustawienia oczywiście zapisz F10 i wróć do bios ustaw whql i xhci tak jak pisałem wyżej i zapisz i spróbuj jeszcze raz. Ram poprawnie włożony? Jak nie to przełącz na csm Cytuj Link to post Share on other sites
TwentyTwoTea 0 Napisano 15 Stycznia 2020 Autor Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2020 Zrobiłem tak jak mówiłeś, RAM poprawnie włożony (chociaż wymontowałem wcześniej jedną kość, bo wyczytałem gdzieś na innym forum że może to pomóc) i niestety dalej się zacina na ekranie ładowania Cytuj Link to post Share on other sites
Yahoo.K 152 Napisano 15 Stycznia 2020 Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2020 Ram włożony w A2 i B2 Cytuj Link to post Share on other sites
TwentyTwoTea 0 Napisano 15 Stycznia 2020 Autor Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2020 W A2 i B2, dokładnie tak Cytuj Link to post Share on other sites
Yahoo.K 152 Napisano 15 Stycznia 2020 Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2020 Czy aktualizacja bios/uefi by coś pomogła? Nigdy nie miałem takiego przypadku. Możliwe że ram uszkodzony? Cytuj Link to post Share on other sites
TwentyTwoTea 0 Napisano 15 Stycznia 2020 Autor Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2020 Wydaje mi się że znalazłem źródło problemów. Prawdopodobnie przy wkładaniu procesora, wygiąłem piny. Po delikatnym naprostowaniu ich igłą, problem dalej występuje. W takim wypadku mogę sądzić, że dalej któryś z pinów nie styka dobrze? Czy może już płyta jest trwale uszkodzona? Cytuj Link to post Share on other sites
Yahoo.K 152 Napisano 16 Stycznia 2020 Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2020 No możliwe że jakiś pin nie styka, możliwe że płyta uszkodzona. Może reklamacja? Cytuj Link to post Share on other sites
pitekkk 0 Napisano 17 Stycznia 2020 Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2020 (edytowane) Włóż pena do najwolniejszego portu USB jaki masz, jeszcze możesz spróbować nagrać iso rufusem. Nvm nie widziałem że uwaliłeś gniazdo procesora Edytowane 17 Stycznia 2020 przez pitekkk Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts