docx1 0 Napisano 15 Stycznia 2020 Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2020 Cześć, Mam problem z komputerem, który ma około pół roku. Restartuje się w losowych momentach, najczęściej podczas grania, ale może się to wydarzyć podczas oglądania filmiku na youtube czy pisaniu posta na forum. Nie występują przy tym BSOD, po prostu restart. Sprawdzałem temperatury i wydawały się OK, zrobiłem memtest i nie wykazał żadnych błędów, przeinstalowałem sterowniki karty graficznej(wcześniej zrobiłem DDU), zrobiłem test SSD i także nie wykazał błędów. Zauważyłem, że przy każdym resecie, w Podglądzie zdarzeń widnieje błąd: EnhancedStorage-EhStorTcgDrv (A TCG Command has returned an error.). Dziwna sprawa z tym błędem, widziałem na zagranicznych forach, że trochę ludzi ma z tym problem ale ciężko o receptę bo każdy proponuje inne rozwiązanie. Spora część osób posiadających ten problem jest posiadaczami dysku ssd Crucial MX200, ja również go posiadam, ale nie wiem czy to jest istotne. Może ktoś mi pomoże, bo robi się to frustrujące. Podzespoły: AMD Ryzen 7 1700NVIDIA RTX 2060Gigabyte AOURUS B450 PROSilentiumPC Supremo M2 Gold 550WG.Skill Aegis, DDR4, 8 GBx2, 3000MHz, CL16SSD Crucial MX200 Cytuj Link to post Share on other sites
kokosnh 4162 Napisano 15 Stycznia 2020 Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2020 puść test power supply w occt i zobacz czy się zrestartuje. Plus wypięcie i wypięcie wszystkich wtyczek zasilających + przeczyszczenie kompa. Cytuj Link to post Share on other sites
docx1 0 Napisano 15 Stycznia 2020 Autor Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2020 puść test power supply w occt i zobacz czy się zrestartuje. Plus wypięcie i wypięcie wszystkich wtyczek zasilających + przeczyszczenie kompa. Puściłem na 20 minut i się nie wyłączył. Wszystkie wtyczki sprawdzałem czy są dopięte. Cytuj Link to post Share on other sites
kokosnh 4162 Napisano 15 Stycznia 2020 Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2020 spróbuj wyczyścić CMOS i popracować na domyślnych ustawieniach, ewentualnie update uefi jak jest nowe... Cytuj Link to post Share on other sites
PLSBX 319 Napisano 15 Stycznia 2020 Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2020 Sprawdź dysk pod kątem wersji firmware i SMART.Najlepiej byłoby go wyeliminować poprzez podmiankę go na inny. Cytuj Link to post Share on other sites
zawadzkibar 0 Napisano 16 Stycznia 2020 Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2020 Kiedy ja miałem taki problem, to okazało się, że zasilacz z jakiegoś powodu tracił napięcie. Także sprawdź też to. Czasem najprostsze rozwiązania są najlepsze Cytuj Link to post Share on other sites
kokosnh 4162 Napisano 16 Stycznia 2020 Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2020 no jak objawy to nagły restart bez BSOD, to prawie zawsze sprawa jest z napięciem, zwykle zasilacz, czasem wtyczki, czy sekcje zasilania na komponentach... Cytuj Link to post Share on other sites
MariuszB35PL 617 Napisano 16 Stycznia 2020 Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2020 (edytowane) Albo zbyt wysokie Oc procesora. Lub pamięci Ram Edytowane 16 Stycznia 2020 przez MariuszB35PL Cytuj Link to post Share on other sites
ADR15 255 Napisano 16 Stycznia 2020 Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2020 Ew. na "pająka" w ostateczności. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts