Fenio 1708 Napisano 4 Stycznia 2020 Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2020 Witam. Ryzen 5 2600 i Gigabyte B450M DS3H z najnowszym biosem. Problem polega na tym, że każda zmiana stanu P-State 0 przekłada się na wyłączenie zbijania taktowania i napięcia przy bezczynności. C&Q w biosie na enabled. Po przestawieniu P-State 0 na AUTO wszystko wraca do normy i C&Q działa. Pytanie czy to blokada C&Q zaszyta w biosie który zawsze wyłączy C&Q przy zmianie P-State czy też jest jakiś sposób obejście tego problemu ? Z poziomu Ryzen Master działa C&Q przy zmienionym P-State ale czy jest możliwość trwałego zapisania ustawień OC w Ryzen Master tak aby OC było aktywne po restarcie systemu ? Cytuj Link to post Share on other sites
Navier 373 Napisano 9 Stycznia 2020 Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2020 A to nie jest tak, że jak ustawisz pstate0, to jest on jedynym stanem procesora przy cstate0? Skonfiguruj pstate1, pstate2 i IMO powinno zadziałać. Cytuj Link to post Share on other sites
Fenio 1708 Napisano 9 Stycznia 2020 Autor Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2020 Ustawienie ręczne pstate 1 i 2 nic nie zmienia. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Navier 373 Napisano 11 Stycznia 2020 Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2020 (edytowane) U mnie w biosie jest tak, że domyślnie mam Pstate0 na Auto, reszty nie widzę, jak wybiorę Manual to dopiero pojawiają się następne Pstates. Nie zmieniałem tych ustawień więc nie wiem czy u mnie zadziała. Próbowałem w systemie zmieniać (cpupower), ale po konfiguracji procek nie boostował powyżej 3.8GHz, nawet na jednym jajku. Zostawiłem kontrolę uefi/kernelowi i wróciło do normy. Edytowane 11 Stycznia 2020 przez Navier Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts