janek20 1288 Napisano 6 Stycznia 2020 Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2020 (edytowane) to sa błędy z ''czujnika'' ,nie pierwszy raz a szczególnie sie zdarzają amd np Edytowane 6 Stycznia 2020 przez janek20 Cytuj Link to post Share on other sites
danieloslaw1 154 Napisano 8 Stycznia 2020 Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2020 daj 1.2v i nie płacz wiecej Cytuj Link to post Share on other sites
Ent3x 0 Napisano 8 Stycznia 2020 Autor Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2020 Problem w tym, ze płyta nie daje mi na to możliwosci manualnej ale już ogarnąłem ten temat. Cytuj Link to post Share on other sites
fabiancol 435 Napisano 9 Stycznia 2020 Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2020 Problem w tym, ze płyta nie daje mi na to możliwosci manualnej ale już ogarnąłem ten temat. Jak się udało ogarnąć temat? Mam podobne problemy z 3600x... Cytuj Link to post Share on other sites
janek20 1288 Napisano 9 Stycznia 2020 Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2020 pewnie ofsetem...albo ryzen master... Cytuj Link to post Share on other sites
fabiancol 435 Napisano 9 Stycznia 2020 Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2020 Janek powiesz coś więcej? Cytuj Link to post Share on other sites
Ent3x 0 Napisano 9 Stycznia 2020 Autor Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2020 (edytowane) Mój procek zachowuje sie dość specyficznie, jak ustawisz mu mnożnik na 37 to przy 3700MHz i PBO zablokowanym jest na nim około 1.4V. Moja płyta nie umożliwia ustawienia napięcia zasilania procesora, daje jednak możliwość ograniczenia go offsetem. Zauważyłem, że przy x40 (4 GHz) napięcie (co ciekawe) maleje i stabilizuje się na 1,33V. Idąc tym tropem ustawiłem mnożnik na x38, mam 3,8GHz z zablokowanym PBO, napięciem 1,21V i offsetem na "-" w opcji auto. Procek pracuje teraz mega stabilnie, nie wariuje z przełączaniem mnożnika za każdym razem. Z lekkim loadem 36 stopni, w pełnym stresie po 20 minutach 65 stopni. Strata w wydajności względem opcji na 4GHz to jakieś 1-2% w Cinebachu R20. Dla kultury pracy i świętego spokoju jestem w stanie to zaakceptować. Ustaw swojemu Ryzenowi 1.25V i mnożnik x38 na początek oraz wyłącz PBO. Jeżeli wszystko chodzi stabilnie to możesz tak zostawić.Jak chcesz niższe temperatury to zejdź z napięciem do 1.2V przy tym mnożniku albo jak chcesz zyskać trochę mocy obliczeniowej to wrzuć go na 1.3V i 4 GHz. Wszystko zależy od potrzeb ale pomału i spokojnie . Edytowane 9 Stycznia 2020 przez Ent3x Cytuj Link to post Share on other sites
k0chan 814 Napisano 10 Stycznia 2020 Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2020 Janek powiesz coś więcej? ustaw mnożnik na x42 i daj na razienapiecie na 1,35v na sztywno (z auto zmień na overide, i wpisz żądaną wartość) jak będzie stabilnie, to zjeżdzaj powoli z napieciem , moze ci sie uda do 1,3v zjechac jak masz dobrą sztukę, przy takim napieciu nawet na boxowym chłodzeniu będzie w miarę chłodny (jak na boxa ) a przy Noctua to w occt 70 st nie zobaczysz Cytuj Link to post Share on other sites
pan_tymek 1 Napisano 10 Stycznia 2020 Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2020 Używasz jakiegoś softu pomiarowego w tle? "Ustaliliśmy, że wiele popularnych narzędzi monitorujących jest dość agresywnych pod względem monitorowania zachowania rdzenia. Niektóre z nich budzą każdy rdzeń w systemie na 20 ms i robią to tak często, nawet co 200 ms. Z punktu widzenia oprogramowania układowego procesora jest to interpretowane jako obciążenie wymagające stałego działania rdzeni. Oprogramowanie układowe zostało zaprojektowane tak, aby reagować na taki wzorzec, zwiększając zegary i ustawiając wyższe napięcia. Więc jeśli siedzisz tam wpatrując się w swoje narzędzie do monitorowania... Narzędzie nieustannie instruuje wszystkie rdzenie, aby się obudziły i wzmocniły. Zapewni to wysoką prędkość taktowania, a odpowiednie napięcia będą podwyższone, aby wspierać to wzmocnienie. To klasyczny przypadek efektu obserwatora. Oczekujesz, że narzędzie poda poprawne dane, ale w rzeczywistości produkuje nieprawidłowe dane ze względu na sposób pomiaru" Cytuj Link to post Share on other sites
fabiancol 435 Napisano 10 Stycznia 2020 Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2020 Też o tym sofcie słyszałem, że sam wzbudza... Pokombinuję trochę jeszcze. Dzięki za rady. Cytuj Link to post Share on other sites
gepardmak 697 Napisano 11 Stycznia 2020 Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2020 Do płyt Gigabyte dodawany jest soft do tworzenia kopi zapasowej w zestawie programów App Center. Proces nazywa się RPM Deamon Backup i stale obciąża CPU. Jeśli nie tworzymy kopii zapasowej lepiej odinstalować program. Cytuj Link to post Share on other sites
jakub1t 1684 Napisano 11 Stycznia 2020 Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2020 Przy bezczynności procesor wydziela tak małą ilość ciepła, że nawet na najtańszej paście i słabym schładzaczu powinno być <40C o ile działa Cool&Quiet. Obstawiam, że procesor nie zbija taktowania i napięcia lub coś działa w tle i go obciąża. Kolega chyba dalej tego nie sprawdził, tylko kombinuje bez większego sensu. Jeśli w biosie masz profile np max wydajność, to tryby oszczędzania energii będą wyłączone. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts