simonbale 0 Napisano 3 Stycznia 2020 Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2020 (edytowane) Witam Aktualnie karta pracuje w komputerze z sygnaturyUndervoltingu nie robiłemZegarów nie podkręcałemPodczas 1szego uruchomienia gry Black Desert Online na ustawieniach standardowych sterownika, karta osiągała 74stopnie podczas gdy wentylator pracował +-1300 RPM, dodam że buda jest otwartaPodkręciłem trochę obroty wentylatorów karty aby obniżyć troszkę temperaturę.Zamieszam screena z aktualnymi obrotami wentylatorów oraz 3 minutowy filmik z gry BDO.Black Desert OnlineUstawienia średnio-wysokie 1920x1080 Karta Filmik https://zapodaj.net/f46957827785b.jpg.html https://zapodaj.net/ae12f4e300f6c.jpg.html 1. Jak oceniacie pracę rx470 w moim komputerze(Karta należy do teścia, jego komputer się resetował podczas grania w niektóre tytuły, przegrzewała się?)2. Czy takie skoki w wykorzystaniu GPU powinny mieć miejsce podczas gry? Wydaje mi się że karta powinna pracować na 100% podczas gry cały czas, a może po prostu jest za słaba?3. Jak wspomniałem wydaje mi się że u teścia karta mogła się przegrzewać, zamknięta, ciasna buda i dlatego komputer się resetował? Jaka jest akceptowalna temperatura takiego modelu? Edytowane 3 Stycznia 2020 przez simonbale Cytuj Link to post Share on other sites
CrisPell 4852 Napisano 3 Stycznia 2020 Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2020 (edytowane) Skoro to jeszcze RX 470 i on jak widać dał tobie sprawdzić to zakładam, że nie była rozbierana, a pasta już jest jak kamień. Tyle i aż tyle może robić różnicę. Miałem RX480 to po roku od zakupu miałem spadki wydajności choć niekoniecznie za wysoką temperaturę i była to wina pasty. Edytowane 3 Stycznia 2020 przez CrisPell Cytuj Link to post Share on other sites
simonbale 0 Napisano 4 Stycznia 2020 Autor Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2020 Okej zrobię jak radzisz, ale zanim pasta dojdzie to środa będzie.Ktoś jeszcze ma jakiś pomysł, czemu są takie wahania GPU Usage? Bo przyznam trochę to mnie martwi Cytuj Link to post Share on other sites
MiK 13233 Napisano 4 Stycznia 2020 Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2020 (edytowane) 1. Jak oceniacie pracę rx470 w moim komputerze 74C to dobra temperatura. Nie ma potrzeby zmieniać pasty. No chyba, że chcesz. 2. Czy takie skoki w wykorzystaniu GPU powinny mieć miejsce podczas gry? Jak najbardziej. Bo grasz chyba z synchronizacją bo klatki nie wychodzą poza 60FPS. To chyba logiczne, że jak założysz taką "blokadę" to karta nie będzie działać zawsze na 100% i jest to prawidłowe. Do tego zegary karty też mogą spadać. Tzn karta jest w stanie wygenerować powyżej 60 FPS ale tego nie robi to i obciążenie spada. Edytowane 4 Stycznia 2020 przez MiK Cytuj Link to post Share on other sites
simonbale 0 Napisano 4 Stycznia 2020 Autor Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2020 Jak najbardziej. Bo grasz chyba z synchronizacją bo klatki nie wychodzą poza 60FPS. To chyba logiczne, że jak założysz taką "blokadę" to karta nie będzie działać zawsze na 100% i jest to prawidłowe. Do tego zegary karty też mogą spadać. Tzn karta jest w stanie wygenerować powyżej 60 FPS ale tego nie robi to i obciążenie spada. Czyli jeśli dobrze rozumiem, jeżeli zwiększę detale tak by karta nie była w stanie zagwarantować stałych 60 fps to obciążenie powinno wtedy być na 100% cały czas? Cytuj Link to post Share on other sites
MiK 13233 Napisano 4 Stycznia 2020 Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2020 Na 90% tak. Bo jeszcze dochodzi procesor. Jak on nie wyrabia to karta też się nudzi. Po co chcesz mieć poniżej 60 FPS? Powinno się grać z w miarę stałym 60 FPS i synchronizacji. Wtedy komfort jest największy. Ale możesz tak przetestować i sam sprawdzić czy karta będzie na 100%. Cytuj Link to post Share on other sites
simonbale 0 Napisano 4 Stycznia 2020 Autor Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2020 Procesor no nie ma opcji że nie wyrabia Mam tu 6x 4.1 GHz chyba i temperatury maksymalnie dochodzą do 60stopni podczas gry. Po prostu chcę przetestować kartę, muszę wiedzieć czy jest 100% sprawna.Odpaliłem grę na 3 minuty, podbiłem detale. nagrałem 41 sekund. Wynik: FPS 33-55(Większość czasu 40-50) GPU Usage 36sec 100%4sec 93%-99% 1sec 0% (W tym momencie widać przycine, FPS 41 a zasilanie spada do 47W), https://zapodaj.net/7293c8949741b.jpg.html Cytuj Link to post Share on other sites
MiK 13233 Napisano 4 Stycznia 2020 Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2020 Przyczyn takich skoków może być kilka. Doczytywanie się assetów przykładowo. Sprawdź jeszcze filmy na yt. Ale jak karta chodzi normalnie to takie skoki nie są jakieś nienormalne. Z drugiej strony ponoć 470 lubią padać. Pograć kilka godzin a różne gry. Ewentualnie benchmarki i masz w miarę jaką taką pewność. Cytuj Link to post Share on other sites
CrisPell 4852 Napisano 4 Stycznia 2020 Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2020 (edytowane) 74C to dobra temperatura. Nie ma potrzeby zmieniać pasty. No chyba, że chcesz. Niby dobra, a u mnie ledwo było 70*C i rdzeń na rx480 zbijał taktowanie. Edytowane 4 Stycznia 2020 przez CrisPell Cytuj Link to post Share on other sites
simonbale 0 Napisano 6 Stycznia 2020 Autor Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2020 (edytowane) Kartę mam dziś 7 dzień i dziś po raz pierwszy mi się wyłączyła podczas gry, tj. czarny ekran a po 10 sekundach restart komputera.Temperatura, mogę tylko podejrzewać. maksymalnie jakieś 70 stopni.Mogę jakoś zbadać co się stało?Teraz widzę też ze zniknęła ikonka sterownika w pasku zadań Koledzy podzielcie się swoimi pomysłami proszę. Edytowane 6 Stycznia 2020 przez simonbale Cytuj Link to post Share on other sites
zbiku90 3659 Napisano 6 Stycznia 2020 Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2020 Potestuj ze zwiększonym power limitem na maxa, RX'y mają dosyć ciasno ustawione TDP i przez to mogą być resety Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts