Naksos 103 Napisano 2 Stycznia 2020 Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2020 Dzień dobry, przymierzam się właśnie do kupna komputera stacjonarnego. Budżet na sam komputer (bez monitorów, sprzętu audio itd.) to ok 3000 zł. *Ile chcesz wydać na komputer? Około 3 tys. zł. Budżet na samą jednostkę, bez monitora. *Do czego będziesz używać komputera? Programy takie jak: - AutoCad Civil 3D *Z jakiego monitora korzystasz? - Full HD *Co ma znaleźć się w zestawie? - 32 GB DDR *Czy posiadasz jakieś podzespoły ze starszej konfiguracji? Brak, całkowicie nowa jednostka *Czy masz już jakieś typy co do części? Brak Będę wdzięczny za każdą próbę doradzenia jakiegoś zestawu. Nie wklejam żadnej propozycji bo nie jestem biegły w obecnie stosowanych podzespołach komputerów stacjonarnych a wstawianie losowego wyszukanego na forach zestawu chyba mija się z celem. Z góry dziękuję za pomoc. Cytuj Link to post Share on other sites
albert1976 0 Napisano 2 Stycznia 2020 Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2020 Witam. Jeśli zestaw do C3D ma być jako nowy sprzęt, lepszy niż ten z Pana opisu to za 3k polecam nie zestaw ale procesor z dobrym chłodzeniem - ryzen 3900x plus dark rock pro. płyta x570 gigabyte, trident 2x16GB 3600, 970pro 1TB, RTX2060 Przesiadłem się z 4790k i naprawdę widać różnice. Polecam blog https://www.pugetsystems.com/all_blog.php Cytuj Link to post Share on other sites
3ndurek 3601 Napisano 3 Stycznia 2020 Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2020 za 3k polecam nie zestaw ale procesor z dobrym chłodzeniem - ryzen 3900x plus dark rock pro. Na resztę podzespołów mu dorzucisz tak? Przesiadłem się z 4790k i naprawdę widać różnice. W cenie z pewnością.... Co będzie tu robione? Programy takie jak: - AutoCad Civil 3D Co oprócz tego? Używane GPU wchodzi w grę? Ile masz monitorów? Cytuj Link to post Share on other sites
Naksos 103 Napisano 5 Stycznia 2020 Autor Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2020 (edytowane) *Czy posiadasz jakieś podzespoły ze starszej konfiguracji? Brak, całkowicie nowa jednostka Wydawało mi się że jasno i wyraźnie opis został stworzony. Potrzebuje komputer tylko i wyłacznie do tego programu. Praca na jednym monitorze. Jesli trzeba dołożyć $ bo okaże się że budzet jest za niski proszę o info. *Czy posiadasz jakieś podzespoły ze starszej konfiguracji? Brak, całkowicie nowa jednostka Wydawało mi się że jasno i wyraźnie opis został stworzony. Potrzebuje komputer tylko i wyłacznie do tego programu. Praca na jednym monitorze. Jesli trzeba dołożyć $ bo okaże się że budzet jest za niski proszę o info. 1 monitor i tylko nowe rzeczy... Edytowane 5 Stycznia 2020 przez Naksos Cytuj Link to post Share on other sites
Prącisław 1 Napisano 25 Stycznia 2020 Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2020 Nie wiem czy wątek jeszcze aktualny, ale powiem Ci że civil to fatalnie zrobiona i zoptymalizowana krowa. Niezależnie od wersji najważniejszy jest szybki procesor, a ściślej szybkość 1 rdzenia. I od tego zacząłbym skladanie. Np. na takim 6600k 4.5ghz (4 rdzenie), rx480 i 32gb ram chodzi lepiej niż na 2700x 4.2ghz (8/16 rdzeni), rtx 2080 i 32gb ram.. Osobiście teraz wybrałbym intela 9700kf lub 9900kf żeby mieć 5ghz na rdzeniu. Reszta komponentów jest pomijalna i nie ma takiego wpływu na wydajność, ale na pewno ssd (nie hdd) 2x8gb (no chyba że na siłę koniecznie 2x16gb) i budżetowa karta, coś pokroju 1060 to nawet dużo. Wysłane z mojego MI 6 przy użyciu Tapatalka Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts