Skocz do zawartości

Komputer do AutoCad ok.3000 zł

Recommended Posts

Dzień dobry, przymierzam się właśnie do kupna komputera stacjonarnego. Budżet na sam komputer (bez monitorów, sprzętu audio itd.) to ok 3000 zł.

*Ile chcesz wydać na komputer? Około 3 tys. zł. Budżet na samą jednostkę, bez monitora.

*Do czego będziesz używać komputera?

Programy takie jak:

- AutoCad Civil 3D

*Z jakiego monitora korzystasz? - Full HD

*Co ma znaleźć się w zestawie? - 32 GB DDR

*Czy posiadasz jakieś podzespoły ze starszej konfiguracji? Brak, całkowicie nowa jednostka

*Czy masz już jakieś typy co do części? Brak

Będę wdzięczny za każdą próbę doradzenia jakiegoś zestawu. Nie wklejam żadnej propozycji bo nie jestem biegły w obecnie stosowanych podzespołach komputerów stacjonarnych a wstawianie losowego wyszukanego na forach zestawu chyba mija się z celem.

Z góry dziękuję za pomoc.

Witam. Jeśli zestaw do C3D ma być jako nowy sprzęt, lepszy niż ten z Pana opisu to za 3k polecam nie zestaw ale procesor z dobrym chłodzeniem - ryzen 3900x plus dark rock pro.

płyta x570 gigabyte, trident 2x16GB 3600, 970pro 1TB, RTX2060

Przesiadłem się z 4790k i naprawdę widać różnice. Polecam blog

https://www.pugetsystems.com/all_blog.php

za 3k polecam nie zestaw ale procesor z dobrym chłodzeniem - ryzen 3900x plus dark rock pro.

Na resztę podzespołów mu dorzucisz tak?

Przesiadłem się z 4790k i naprawdę widać różnice.

W cenie z pewnością....

Co będzie tu robione?

Programy takie jak: - AutoCad Civil 3D

Co oprócz tego? 

Używane GPU wchodzi w grę?

Ile masz monitorów?

*Czy posiadasz jakieś podzespoły ze starszej konfiguracji? Brak, całkowicie nowa jednostka

Wydawało mi się że jasno i wyraźnie opis został stworzony.

Potrzebuje komputer tylko i wyłacznie do tego programu. Praca na jednym monitorze. Jesli trzeba dołożyć $ bo okaże się że budzet jest za niski proszę o info.

Wydawało mi się że jasno i wyraźnie opis został stworzony.

Potrzebuje komputer tylko i wyłacznie do tego programu. Praca na jednym monitorze. Jesli trzeba dołożyć $ bo okaże się że budzet jest za niski proszę o info.

1 monitor i tylko nowe rzeczy...

Edytowane przez Naksos
  • 3 tygodnie później...

Nie wiem czy wątek jeszcze aktualny, ale powiem Ci że civil to fatalnie zrobiona i zoptymalizowana krowa. Niezależnie od wersji najważniejszy jest szybki procesor, a ściślej szybkość 1 rdzenia. I od tego zacząłbym skladanie.

Np. na takim 6600k 4.5ghz (4 rdzenie), rx480 i 32gb ram chodzi lepiej niż na 2700x 4.2ghz (8/16 rdzeni), rtx 2080 i 32gb ram..

Osobiście teraz wybrałbym intela 9700kf lub 9900kf żeby mieć 5ghz na rdzeniu. Reszta komponentów jest pomijalna i nie ma takiego wpływu na wydajność, ale na pewno ssd (nie hdd) 2x8gb (no chyba że na siłę koniecznie 2x16gb) i budżetowa karta, coś pokroju 1060 to nawet dużo.

Wysłane z mojego MI 6 przy użyciu Tapatalka