nttyy 0 Napisano 30 Grudnia 2019 Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2019 Cześć, Mam prośbę o pomoc w zdiagnozowaniu problemu lub potwierdzenie mojej tezy. Może być długo ale chcę przekazać możliwie wszystko co już do tej pory zrobiłem, zaobserwowałem, dzięki za cierpliwość. Od około 2 tygodni PC samoczynnie restartuje się. Najczęściej występuje to podczas gry w 7 days to die(pierwsze uruchomienie gra podziała około 10 min, następuje reset i potem każda próba włączenia resetuję PC przy połączeniu na serwer), CS GO(podobnie jak w poprzednim punkcie), nigdy podczas normalnego użytkowania komputera YT, chrome, filmy itp czy granie w LOL-a lub Apex. Pierwszy raz problem wystąpił około rok temu, pomógł format, przeczyszczenie sprzętu do Grudnia 2019 był spokój. Problem wrócił ok 10 Grudnia, zrobiona aktualizacja sterowników powyłączane różne badziewia zgodnie z forum supportu Microsoft, pomogło na jakiś tydzień kiedy problem znowu wrócił poleciał format, wymiana pasty na procu, czyszczenie, nic nie dało. Po każdym restarcie w podglądzie zdarzeń wskakuję błąd krytyczny z opisem Kernel Power 41 (70368744177664),(2). wykonałem wszystko z artykułu z supportu Microsoftu https://support.microsoft.com/pl-pl/help/2028504/windows-kernel-event-id-41-error-the-system-has-rebooted-without-clean dalej nic Zrobiony MemTest 86 - nic nie znalazł systemowe sprawdzenie RAM i dysków nic nie wykryło problemowe gierki przeniesiona z HDD na SSD - dalej restarty zmieniłem listwę zasilającą i podłączyłem pod inne gniazdko - dalej restarty RAM przełożony do innych slotów w mobo - bez zmain posprawdzałem wszystkie kable w obudowie, podłączenia itp czy coś się nie poluzowało - wszystko ok\ zauważyłem, że wykorzystanie RAM dochodzi do 98% podczas uruchamiania 7 Days to die ale raczej nie restartuje PC przy wykorzystaniu maks RAM-u, zwiększyłem pamięć wirtualną na wszelki wypadek - nie pomogło puszczany stress test programem LinX około 25 min - temperatury ok 60 stopni, nie restartowało puszczony test FuryMarkiem - po 10 min temp ok 65 stopni przy 70 % wentylatorów, nie restartowało do momentu aż zamknąłem test, potem standard restart a w dzienniku info o błędzie jądra, puściłem test FuryMarkiem jeszcze raz na około 20 min i nie zrestartowało, nawet przy zamknięciu Na początku podejrzewałem zasilacz, ale w ciągu roku dobrze wszystko chodziło na bardziej wymagających grach jak GTA V, Titanfall 2, BF I i V i po pierwszym formacie problem ustąpił na prawie rok. Potem temperatury na procu, ale w testach i gierkach max 65 stopni chyba ok, grafika tak samo, błędów w RAMach nie wykryło, na różnych dyskach dalej to samo, temp na mobo ok 42 stopni. W desperacji puściłem FuryMarka jeszcze raz(działał ok 10 min) i dodałem do tego test LinXem i po minucie był restart, powtórzyłem i było tak samo. Ograniczyłem TDP na karcie i procu do 80%, oba testy podziałały dłużej ok 5 min i restart z błędem. I tu wracam do swojej pierwszej teorii, że zasilacz może już nie dawać rady, i odłącza przy dużym obciążeniu, ale zanim odeślę go do Anteca na gwarancję(sprzęt kupiony w Czerwcu 2015) chciałbym się poradzić, potwierdzić, może komuś z Was coś jeszcze przyjdzie do głowy. Jest jeszcze jakiś sposób w jaki mogę sprawdzić zasilacz bez rozbierania go itp ? Konfiguracja: MSI GeForce GTX 970 Gaming 100ME 4GB - nie kręcona HyperX Savage 2x4GB 2400MHz DDR3 CL11 - od około tygodnia taktowanie ustawione na 1600 MHz bez XMP profile MSI Z97 GAMING 5, Intel Z97 Intel Core i7-4790K - nie kręcony Antec True Power Classic GOLD 550W TP-550C EC ANT228 Thermalright HR-02 - Macho Rev. B Crucial MX200 250GB Seagate 1TB, SATAIII, 7200RPM Windows 10 64 bit. Obudowa phanteks enthoo pro wszystko było kupione jako nowe, antywirus AVIRA Free Także dzięki za cierpliwość i z góry z pomysły i podpowiedzi. Cytuj Link to post Share on other sites
RafiXll 178 Napisano 30 Grudnia 2019 Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2019 Antec True Power Classic GOLD 550W TP-550C EC ANT228 To może być winowajca - jeśli masz możliwość sprawdź na innym zasilaczu. Miałem problem podobny kiedyś. Pomogła zmiana zasilacza na porządny. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts