kumalajs01 0 Napisano 27 Grudnia 2019 Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2019 Witam,Wymieniłem właśnie procesor wraz z chłodzeniem który był w zestawie.Z AMD Athlon X2 370K na AMD Athlon X4 870K (ze sklepu)Pasta nałożona.Reset BIOSU (Bateryjka).Odinstalowałem stare sterowniki procesora w trybie awaryjnym (przy starym procku).BIOS zaktualizowany.Podmieniłem zasilacz i dalej to samo.System uruchamia się przy jednej kości pamięci RAMSystem uruchamia się przy dwóch kościach pamięci RAM, gdy obniżę taktowanie procesora na 1,7 GHzMój sprzęt:Karta graficzna: ASUS Radeon HD5450Procesor: AMD Athlon X4 870KPłyta główna: ASUS A55BM-ERAM: HYPER DDR3 - 1600 CL10 240 - Pin UDIMM Kit (2x4GB)Zasilacz: FSP400-60HLNZatrzymuje się przy ładowaniu Windowsa 10 (sprawdziłem również na Linux LiveCD)I oczywiście na starym procesorze wszystko działa Cytuj Link to post Share on other sites
Kruchy81 66 Napisano 27 Grudnia 2019 Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2019 system na nowo robiłeś? Kruchy Cytuj Link to post Share on other sites
PLSBX 319 Napisano 27 Grudnia 2019 Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2019 Jakie ustawienia ramu wskakują gdy:1. Masz jedną kość - bios/windows2. Dwie kości, ale procesor na 1.7GHz - bios/windows 3. Dwie kości i procesor na standardowych ustawieniach - biosW biosie musisz poszukać, a w windowsie możesz sprawdzić przy użyciu cpu-z.Podejrzewam że bios nie potrafi ustawić się pod konfigurację ramu i będzie potrzebne ręczne ustawienie go. Cytuj Link to post Share on other sites
gepardmak 697 Napisano 28 Grudnia 2019 Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2019 Kości najprawdopodobniej nie są identyczne dlatego możesz mieć problemy, ewentualnie są zabrudzone i czyszczenie banków i kości preparatem Kontakt 60 powinno pomóc. Kontroler pamięci w przypadku AMD jest zintegrowany z CPU a to wymusza zainstalowanie dobrze sparowanego zestawu pamięci. Twoja płyta jest wstanie pracować z pamięciami DDR3 2400(OC), procesor nominalnie obsługuje pamięci do 2133 MHz. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts