Dalar 28 Napisano 27 Grudnia 2019 Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2019 Witam, Chcialalbym obnizyc vcore swojego procesora. W opcjach napiec ustawilem offset mode i do wartosci fabrycznej 0.990v dodalem 0.25v zeby zblizyc sie do wyniku 1.24v natomiast plyta po takim zabiegu podaje vcore 1.528v. Moglby mi ktos wytlumaczyc co robie zle aby obnizyc vcore ? Sprzet w sygnaturce. Cytuj Link to post Share on other sites
PatrykT 6221 Napisano 27 Grudnia 2019 Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2019 A skąd wziąłeś taką vartość fabryczną ? Jak chcesz poznać wartość bazową to ustaw offset na 0.00 i sprawdź napięcie i dopiero od wtedy zaczynasz zabawę z ustawieniem odpowiedniego offsetu Cytuj Link to post Share on other sites
Dalar 28 Napisano 27 Grudnia 2019 Autor Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2019 (edytowane) Tutaj zdjecie skad wzial informacje. https://zapodaj.net/d27cfaedb72b3.jpg.html Ustabilizowalem procesor. Teraz mam drugie pytanie odnosie ram. Po wlaczeniu profilu xmp napiecie wynosi 1.360v i czasami podskakuje do 1.376v nie jest to za duzo ? Edytowane 27 Grudnia 2019 przez Dalar Cytuj Link to post Share on other sites
trybcio86 269 Napisano 27 Grudnia 2019 Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2019 0.016v potrafi spalic instalacje na calym osiedlu Ja mam ramy ktore nominalnie powinny chodzic na 1,5v a bios ustawil auto na 1,6v i nie dzialo sie nic. Spokojnie Cytuj Link to post Share on other sites
Dalar 28 Napisano 27 Grudnia 2019 Autor Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2019 Procesor poszedł -0.080v temp drastycznie spadły max po tescie w aida64 najcieplejszy rdzen 76 stopni. Cytuj Link to post Share on other sites
PatrykT 6221 Napisano 27 Grudnia 2019 Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2019 Vcore to z hwinfo odczytaj sobie, bo to co masz w biosie podane to nie wiesz podczas jakiego stanu obciążenia jest. 76st to i tak według mnie za dużo jak nie kręcony proc po undervolcie Cytuj Link to post Share on other sites
Dalar 28 Napisano 27 Grudnia 2019 Autor Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2019 Tak to wyglada jak na screenie ponizej https://zapodaj.net/f6eb68d84f1b8.jpg.html Nie mam juz pomyslów jak zbic temperature. Zastanawiam sie czy wymiana samej plyty glownej moze przyniesc jakis wymierny efekt. Cytuj Link to post Share on other sites
gepardmak 697 Napisano 28 Grudnia 2019 Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2019 (edytowane) Syntetyki to ekstremalne obciążenie CPU, normalne użytkowanie, gry itd. nie są wstanie wytworzyć takiego obciążenia. Wyjątkiem jest tu renderowanie 3D, kompresja obszernych materiałów wideo lub szyfrowanie plików. Gdy posiadasz płytę główną MSI masz do dyspozycji program MSI Gaming APP, możesz za jej pomocą zmienić tryb działania Twojego CPU(OC, Gaming, Silent) tak by nie działał z nominalnym taktowaniem ale dynamicznie je dopierał wraz ze wzrostem odciążenia. To zmniejszy temperatury i hałas w codziennym użytkowaniu(tryb Silent) ale nie zmniejszy wydajności. Edytowane 28 Grudnia 2019 przez gepardmak 1 Cytuj Link to post Share on other sites
trybcio86 269 Napisano 28 Grudnia 2019 Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2019 Hw monitor sobie odpusc ja zawsze z ty programem mialem dziwne odczyty. A to nagle pojawiala sie dodatkowa temperatura z bog wie jakiego czujnika ktora w innych programach nie wystepowala czy odczyt nagle wskazywal wartosc rzedu -128 st na procku Nie patrz na wartosc VID tylko na Vcore w tym programie bo to jest zblizone do tego co ustawiasz w biosie. U mnie VID jest zawsze wyzsze niz ustawiony Vcore 1 Cytuj Link to post Share on other sites
gepardmak 697 Napisano 28 Grudnia 2019 Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2019 Być może masz też coś nie tak w systemie np. jakiś proces lub kilka procesów w tle powoduje stałe obciążenie CPU i podwyższenie temperatury. Cytuj Link to post Share on other sites
Dalar 28 Napisano 28 Grudnia 2019 Autor Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2019 (edytowane) gepardmak nie ma takiej możliwości system świeży. Zastanawiam się nad podmianą płyty na msi z390 gaming edge, żeby w przyszłości mieć możliwość OC procka, a swoja sprzedać. Edytowane 28 Grudnia 2019 przez Dalar Cytuj Link to post Share on other sites
gepardmak 697 Napisano 28 Grudnia 2019 Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2019 (edytowane) Ok. To sprawdź dla mnie jeszcze jedną rzecz. Uruchom menadżera zadań(Ctrl+Alt+Del), przejdź na zakładkę Wydajność i podaj mi liczbę opisaną jako Procesy. Mam wątpliwości czy podmiana płyty głównej rozwiąże Twoje problemy. Może prościej i taniej będzie dołożyć ciche wentylatory na topie obudowy lub zainstalować o ile to możliwe drugi identyczny wentylator na chłodzeniu, da to lepszy przepływ powietrza w obudowie i zmniejszy hałas bo wentylatory nie będą musiały pracować na max. Dodam tylko że Twój CPU wydziela pod obciążeniem sporo mocy w okolicach 160W, chłodzenie które posiadasz potrafi rozproszyć tylko 200W i tu może być problem, zapas jest zbyt mały. Mogłeś kupić Dark Rock Pro (TDP 250W) teraz musisz się rozejrzeć się za jakim AIO. Edytowane 28 Grudnia 2019 przez gepardmak Cytuj Link to post Share on other sites
Dalar 28 Napisano 28 Grudnia 2019 Autor Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2019 Pordzilem sobie juz z tym, mam teraz jedno pytanie ktore mnie nurtuje. W offsecie omyłkowo zamiast "-" dalem "+" i procesor dostal napiecie 1.52v core, moglo mu sie cos stac przez to ? Cytuj Link to post Share on other sites
gepardmak 697 Napisano 28 Grudnia 2019 Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2019 Spokojnie nic mu nie będzie. Cytuj Link to post Share on other sites
Dalar 28 Napisano 30 Grudnia 2019 Autor Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2019 Wysłałem wiadomość do intela i odpisali mi, że bezpieczna wartość dla tego procesora to 1,52v + off set mode = 1,72v Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts