sylwester_7 0 Napisano 24 Grudnia 2019 Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2019 Cześć! Zamierzam złożyć miniaturowy budżetowy zestaw dla (jeszcze) niegrającej i stawiającej pierwsze kroki w świecie komputerów 9-latki Podstawowy wymóg to obudowa pod Mini-ITX, konkretnie Raijintek Metis Plus. Niebieska. Bo tak :-) Nie boję się takiego mini-builda, choć przyznam, że dla osoby która pierwszego grzyba złożyła prawie 25 lat temu, wkładanie współcześnie pełnosprawnych gratów do obudowy wielkości pudełka od butów, to niemały, acz pozytywny, szok. Pytanie brzmi: - czy skoro ma być ITX i jeśli na pierwszy rzut oka AM4 / Ryzen 5 ze zintegrowaną Vega 11 to najbardziej ekonomiczny wybór, to jest sens dalej drążyć? Combo: płyta ITX na B450 (Asrock / Gigabyte) plus Ryzen 5 2400G to okolice 1100 zł. Co musiałbym wybrać w oparciu o Intela 1151 i osobną malutką grafikę, żeby zbliżyć się do tej wydajności? Rozsądek podpowiada jakieś ładne Pentium Gold i coś w stronę GT 1030, ale ani to na pierwszy rzut oka znacząco tańsze, ani bardziej wydajne. Z góry dzięki za wszelkie rady. Cytuj Link to post Share on other sites
Rebelmind 3738 Napisano 24 Grudnia 2019 Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2019 Bez gier sugerowałbym nawet R3 2200G. Moja rada: im mniej masz części/kabli w tym maluchu tym lepiej więc np dysk SSD m.2 to konieczność. Dla Twojej wiedzy za tydzień na targach w Las Vegas Amd ma pokazać nowe APU (ze rdzeniami Zen 2) w związku z tym taki R3 4200G to może być (procesorowo) koks - ale będzie kosztował odpowiednio lepiej. Cytuj Link to post Share on other sites
sylwester_7 0 Napisano 24 Grudnia 2019 Autor Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2019 Bez gier sugerowałbym nawet R3 2200G. Moja rada: im mniej masz części/kabli w tym maluchu tym lepiej więc np dysk SSD m.2 to konieczność. Dla Twojej wiedzy za tydzień na targach w Las Vegas Amd ma pokazać nowe APU (ze rdzeniami Zen 2) w związku z tym taki R3 4200G to może być (procesorowo) koks - ale będzie kosztował odpowiednio lepiej. Tak zrobię. Co do miejsca - zasilator SFX to byłby overkill, więc wrzucę pół-modularnego, przyzwoitego, ale grubasa - będzie tym ciaśniej zatem. M.2 wleci na 100% - bez szaleństw, pewnie coś w stronę Goodram PX400. Jeśli to będzie Gigabyte Aorus, to będzie miał fabryczny radiator. Powinno być w miarę "luźno" A jeśli córka zechce zagrać w coś więcej niż The Sims 3, pomyślimy o grafice - choćby RX 560. Dzięki. Cytuj Link to post Share on other sites
Rebelmind 3738 Napisano 25 Grudnia 2019 Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2019 Sims 3 odpalisz bez problemu na 2200G. Normalny zasilacz to praktycznie konieczność, bo dobrej klasy modele SFF kosztują majątek. GoodRam px400 jest niestety wolny i drogi. W tej cenie dużo lepszym wyborem będzie Adata SX8200 PRO. https://proline.pl/adata-ssd-xpg-sx8200-pro-512gb-m-2-nvme-2280-asx8200pnp-512gt-c-p1319387 Broń Cię panie Boże przed RX 560. Jedyny plus tej karty to pobór prądu. Jeżeli młoda będzie potrzebowała czegoś więcej niż iVega to się pomyśli. Cytuj Link to post Share on other sites
sylwester_7 0 Napisano 26 Grudnia 2019 Autor Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2019 Sims 3 odpalisz bez problemu na 2200G. Normalny zasilacz to praktycznie konieczność, bo dobrej klasy modele SFF kosztują majątek. GoodRam px400 jest niestety wolny i drogi. W tej cenie dużo lepszym wyborem będzie Adata SX8200 PRO. https://proline.pl/adata-ssd-xpg-sx8200-pro-512gb-m-2-nvme-2280-asx8200pnp-512gt-c-p1319387 Broń Cię panie Boże przed RX 560. Jedyny plus tej karty to pobór prądu. Jeżeli młoda będzie potrzebowała czegoś więcej niż iVega to się pomyśli. Klikałem w jakieś PSU i dzisiejsze możliwości wyboru są niesamowite. Z małych zasilaczy podoba mi się np. Corsair SF450 - mucha nie siada i generalnie lubię, gdy producent daje na dzień dobry taką gwarancję. Cena boli, ale do wytrzymania. Z drugiej strony - np. duży Thermaltake Smart BM1 też sroce spod ogona nie wypadł, a kosztowałby 60% ceny tamtego Corsaira. No, ale wtedy faktycznie ograniczam się w przyszłości do grafik 17 cm, bo su*****n jest pokaźny. Co do SSD m.2 - Goodram był wyłącznie w ramach lokalnego patriotyzmu, który nie musi być składnikiem zestawu. Ale i też nie wiedziałem, że tak źle wypada jego cena na tle innych producentów. RX 560 ma jakąś konkurencje w okolicach 500 zł?? Zaciekawiłeś mnie - nie orientuję się, co poza droższym 1050 może mu podskoczyć, jeśli chodzi o stosunek ceny do wydajności. Cytuj Link to post Share on other sites
Rebelmind 3738 Napisano 26 Grudnia 2019 Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2019 Za 500 zł kupisz używanego RX 580 4gb, kartę o wiele mocniejszą. Miałem w drugim komputerze przez ostatni rok Sapphire Nitro Rx 580 4gb - sprzedałem (550 pln w ~sierpniu?) i zanim wjechał następca to na przeczekanie wziąłem od znajomego Rx 560. Jak na karty w podobnym budżecie jest PRZEPAŚĆ wydajnościowo. https://allegro.pl/oferta/sapphire-radeon-rx-580-4gb-nitro-fv-marza-gw-7720355902 GoodRam jeszcze nie odświeżył/zaktualizował ofert swoich dysków (co innego z ramem) więc tutaj niestety konkurencja wypada lepiej. Patriotyzm lokalnym sam uskuteczniam, bo w dwóch lapkach mam IRDM PRO i chodzą zacnie. Cytuj Link to post Share on other sites
sylwester_7 0 Napisano 30 Grudnia 2019 Autor Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2019 Za 500 zł kupisz używanego RX 580 4gb, kartę o wiele mocniejszą. Miałem w drugim komputerze przez ostatni rok Sapphire Nitro Rx 580 4gb - sprzedałem (550 pln w ~sierpniu?) i zanim wjechał następca to na przeczekanie wziąłem od znajomego Rx 560. Jak na karty w podobnym budżecie jest PRZEPAŚĆ wydajnościowo. Zdecydowałem się na coś innego. Ponieważ a) nie chce mi się siadać do tego dwa razy i b) skoro najtańszy przyzwoity APU AMD to obecnie koszt ~550 - 650 zł, to ja wolę już koszerne rozwiązanie - zwykły Ryzen 3 1200 + GTX 1060 mini (200 + 480 zł; dużego 1060 3GB mam w innym kompie i to jest świetna karta do 1080p). Przynajmniej gdy przyjdzie pora odpalać nowego Spyro, Lego, czy Tomb Raidera, nie będę się stresował, że mam 20 klatek na ekranie No i przy okazji będzie od razu taki trochę proof of concept build - np. odpowie na pytanie, czy w miniaturowej Metis Plus okienko na górze obudowy rzeczywiście ratuje grafikę przed ugotowaniem się na twardo ;-) Cytuj Link to post Share on other sites
pendzel_3 4598 Napisano 30 Grudnia 2019 Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2019 Używki wchodzą w grę? https://www.olx.pl/oferta/procesor-amd-ryzen-5-1600x-CID99-IDCZJwt.html#e1a407b06e poszukaj lokalnie, takiego 1600 da się dorwać już w okolicach ~300zł ale takie oferty szybko znikają. Cytuj Link to post Share on other sites
sylwester_7 0 Napisano 30 Grudnia 2019 Autor Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2019 Używki wchodzą w grę? https://www.olx.pl/oferta/procesor-amd-ryzen-5-1600x-CID99-IDCZJwt.html#e1a407b06e poszukaj lokalnie, takiego 1600 da się dorwać już w okolicach ~300zł ale takie oferty szybko znikają. Jasne, dzięki. Po to również rozbijam zestaw na osobny proc i grafikę, żeby zyskać odrobinę elastyczności. Jeśli któregoś dnia wpadnie mi w oko okazja na mocniejszy procek - 1060 tylko się ucieszy. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts