Skocz do zawartości

Komputer - webdesign/webdeveloper - 10-12 tyś zł

Recommended Posts

Dzień dobry wszystkim

Na początku wymagane informacje :)

Zastosowanie komputera: - praca w domu - webdesign/webdeveloper - najczęściej używane to pakiet Adobe (Photoshop/Illustrator/XD/Lightroom) oraz aplikacje typu SublimeText, XAMMP oraz kilka przeglądarek jednocześnie.
Żadnego grania i montażu video.
Maksymalna kwota: teoretycznie bez ograniczeń, ale myślę, że 10-12 tyś zł spora kwota
Kiedy zamierzam kupić komputer?: nie śpieszy mi się, ale myślę o zakupie w przeciągu 2-3 miesięcy
Których części potrzebuję: wszystkiego, ale potrzebuję pomocy w złożeniu skrzynki - monitory czy akcesoria już dobiorę
Czy będę podkręcać sprzęt?: raczej nie, ale mogę wziąć płytę czy chłodzenie na wszelki wypadek
Rozdzielczość mojego monitora i model: nie mam wybranych, ale docelowo będą to dwa ekrany po 22-24 cale, na 90% Delle z serii U (np. U2519)
Specjalne wymagania: zestaw nie musi się prezentować - skrzynia będzie pod biurkiem, więc żadnych świecących cudów. Wolę dołożyć do podzespołów niż do śpiewającej obudowy :) Dobrze, żeby zestaw był w miarę cichy, lubię pracować wieczoram.
Części z poprzedniego komputera (konkretne modele) : brak
Obecny sprzęt: mobilna stacja robocza Dell M4800 - sprzęt daje radę, dobrze mi się na nim pracuje, ale czasami przy kilku plikach w PSie wczytywanie trwa trochę długo
Własna propozycja zestawu: taki zestaw skompletowano mi w Proline w Katowicach.
- procesor: Ryzen 3700X
- płyta: Asus TUF-B450-Plus
- RAM: 4x 8GB DDR4 Goodram IRDM
- grafika: MSI GeForce 2070 Super Gaming X Trio 8GB GDDR6
- obudowa: Cyclone Titan
- dysk #1: Adata SSD XPG 512GB M.2 NVMe
- dysk #2: Crucial SSD MX500 500GB Sata
- zasilacz: Seasonic Focus Plus Gold 650
-chłodzenie: Arctic Freezer 34
- Windows 10 Pro
 Ten zestaw wyszedł w cenie 7300 zł.

A teraz kilka dodatkowych informacji.
Komputer służy do pracy więc ma to być konkretny sprzęt. Nie mam problemów, żeby dołożyć do czegoś, ale chciałbym, żeby to było odczuwalne. Mocniejszy procesor? OK, ale czy jest sens? Może jednak lepsza karta graficzna? Żaden problem, pod warunkiem, że docelowo na tym zyskam.

Z informacje i testów z sieci oraz forum wyczytałem, że Ryzen fajnie się sprawdzi przy pakiecie Adobe, ale przy edycji video lepszy byłby Intel. Chyba wolałbym Ryzena, bo za różnicę w cenię wolałbym dołożyć do grafiki czy RAMu.

Do komputera będą podpięte dwa monitory, na 90% Delle U, jak wspomniałem powyżej.

Wbudowany dysk nie musi być duży, 512GB wystarczy, bo na pliki i kopie mam NAS od Synology i kopię w chmurze.

Główny dysk na pewno na NVMe, fajnie jakby można było podpiąć takie dwa (jeden na pliki robocze z Adobe) ale podobno to nie takie proste.
Mogę kupować elementy po kolei, a jestem z Rudy Śląskiej, więc jakby znalazł się ktoś kto pomógłby mi to zebrać, zmontować to chętnie zapłacę - albo komuś z Was albo w Proline.

Oczywiście jeśli zestaw będzie tańszy - tym lepiej dla mnie, ale podchodzę do tematu realistycznie i poważnie - to ma być dobry sprzęt do pracy. Może zajęcie nie jest wymagające, ale jest kilka pomysłów na przyszły rok, więc może się okazać, że dojdzie więcej obróbki zdjęć czy operowania z drukarką 3d.

Nie wiem co mogę jeszcze dodać.
Za każdą pomoc bardzo dziękuję :)

Tak tytułem wstępu, bo bardziej doświadczeni koledzy w temacie konfiguracji na pewno pomogą - dlaczego do grafiki 2d potrzebujesz mocnej gamingowej karty w rodzaju RTX2070s? Z moich skromnych kilkunastoletnich doświadczeń w projektowaniu graficznym wynika, że w pierwszej kolejności procesor, ram i dysk odgrywają kluczową rolę. Aż tak wydajna karta przy 2d nie ma znaczenia. Chyba, że będzie jeszcze coś „grane”?

Tak tytułem wstępu, bo bardziej doświadczeni koledzy w temacie konfiguracji na pewno pomogą - dlaczego do grafiki 2d potrzebujesz mocnej gamingowej karty w rodzaju RTX2070s? Z moich skromnych kilkunastoletnich doświadczeń w projektowaniu graficznym wynika, że w pierwszej kolejności procesor, ram i dysk odgrywają kluczową rolę. Aż tak wydajna karta przy 2d nie ma znaczenia. Chyba, że będzie jeszcze coś „grane”?

Dlatego właśnie dopytuję :)

RAM czy dysk to raczej proste wybory, procesor - o głównych różnicach poczytałem.

Jednak obecne karty graficzne to już nie mój konik.

Wiadomo - jeśli karta za 1000 zł będzie tak samo wydajna to chętnie dołożę kasę do pozostałych podzespołów, ale wolałbym nie przestrzelić, żeby sprzęt nie był mniej wydajny niż teraz.

Nie myślałeś o jakimś Macbooku Pro? Masz spory budżet a pakiet Adobe + takie kodowanie w zakresie WebDesignu to akurat doskonałe połączenie dla środowiska MacOS i piszę to jako człowiek sceptycznie nastawiony do tych produktów (generalnie przez politykę firmy do konsumentów i ceny). Środowisko Maca w porównaniu do Windowsa po prostu działa inaczej. Adobe też faworyzuje ten OS i najlepiej optymalizuje cały pakiet tam aniżeli na Windowsie.

Natomiast, jeśli chcesz Windowsa czy DualOS z Linuxem to spoko, jak najbardziej rozumiem.

Tak branżowo, będziesz projektował i wdrażał te rozwiązania? Czy raczej dostajesz projekt i wyciągasz z niego assety i będziesz to tylko kodować? Nie napisałeś nic o monitorach i tutaj moja największa zagwozdka, co Ci doradzić. To mocno może zmienić budżet. Chyba, że nie wliczasz tego w stację roboczą.

Edytowane przez KamellotK1

Nie myślałeś o jakimś Macbooku Pro? Masz spory budżet a pakiet Adobe + takie kodowanie w zakresie WebDesignu to akurat doskonałe połączenie dla środowiska MacOS i piszę to jako człowiek sceptycznie nastawiony do tych produktów (generalnie przez politykę firmy do konsumentów i ceny). Środowisko Maca w porównaniu do Windowsa po prostu działa inaczej. Adobe też faworyzuje ten OS i najlepiej optymalizuje cały pakiet tam aniżeli na Windowsie.

Natomiast, jeśli chcesz Windowsa czy DualOS z Linuxem to spoko, jak najbardziej rozumiem.

Tak branżowo, będziesz projektował i wdrażał te rozwiązania? Czy raczej dostajesz projekt i wyciągasz z niego assety i będziesz to tylko kodować? Nie napisałeś nic o monitorach i tutaj moja największa zagwozdka, co Ci doradzić. To mocno może zmienić budżet. Chyba, że nie wliczasz tego w stację roboczą.

Nie, Mac odpada. Wiem, że to byłoby najlepsze, ale musiałbym dokupić sporo oprogramowania, a to znacznie zmieni cenę.

Poza tym musiałbym się nastawić znowu na laptopa jednak, a tego chcę uniknąć.

Co do pracy - i projektuję i wdrażam, więc robię komplet prac.

Monitory - nie wliczam ich w tą cenę, bo jeszcze nie podjąłem decyzji - chciałbym gdzie zobaczyć kilka modeli, a to niestety przy obecnych sklepach nie jest takie proste. Myślałem o Eizo ColorEdge, ale raczej nastawię się na jakieś Delle.

Odradzam Ci Delle jakiekolwiek. Nierównomierność podświetlenia matrycy zabija pracę przy ciemniejszych projektach. Idź w EIZO lub NEC'a. Jak masz czas na eksperymenty to masz jeszcze serię Asus ProArt. Też fajne matryce i w przystępnej cenie.

Co do zestawu jaki proline.pl Ci zaproponował - bez komentarza. Kompletnie nieprzemyślane dobranie podzespołów.

Tutaj propozycja ode mnie:

https://proline.pl/koszyk/7362d109

Wyszło więcej niż to co CI przygotował proline. Natomiast płyta w oparciu o chipset X570 (i tak jedna z tańszych i dobrych) nie ograniczy Cię w przypadku zalokowania obu portów m.2 Chipset B450 odcina często i gęsto SATA czy to ogranicza całą linię PCI-E i jej szybkość, a w Twoim przypadku dodatkowe dyski magazynujące będą pewnie bardzo potrzebne. Dodatkowo wrzuciłem Ci dysk m.2 na PCI-E 4.0 co oznacza duże transfery a w przypadku pakietu Adobe to się przydaje. Chłodzenie CPU możesz zmienić, natomiast Kraken da Ci ciszę i wydajność i w tej obudowie wrzucisz go sobie na górę. Jeśli nie masz tutaj jakichś większych oczekiwań to możesz zejść z obudową i coolerem o 500 zł spokojnie (np. Grandis 2 + Fractal Meshify C), natomiast ta buda + ten cooler to porządny sprzęt, nie zawiodą Cię w kwestii wydajność/cisza o ile nie myślisz o CustomLC :) Wrzuciłem Ci tam Win10Pro z USB bo to nie OEM i będziesz mógł go przepiąć przy ewentualnej zmianie MOBO. Nie wiem co Ci tam proline wrzucił ale mam obawę, że był to OEM ... Co do RAM-u to akurat tu nic nie zmieniłem.

Odradzam Ci Delle jakiekolwiek. Nierównomierność podświetlenia matrycy zabija pracę przy ciemniejszych projektach. Idź w EIZO lub NEC'a. Jak masz czas na eksperymenty to masz jeszcze serię Asus ProArt. Też fajne matryce i w przystępnej cenie.

Właśnie dlatego temat monitorów zostawiam na później, bo to może być cięższy temat, a ciężko to będzie sprawdzić.

Te ProArty mają ograniczoną dostępność z tego co widzę, a ceny tych które są dostępne są dosyć wysokie jednak.

Wyszło więcej niż to co CI przygotował proline. Natomiast płyta w oparciu o chipset X570 (i tak jedna z tańszych i dobrych) nie ograniczy Cię w przypadku zalokowania obu portów m.2 Chipset B450 odcina często i gęsto SATA czy to ogranicza całą linię PCI-E i jej szybkość, a w Twoim przypadku dodatkowe dyski magazynujące będą pewnie bardzo potrzebne. Dodatkowo wrzuciłem Ci dysk m.2 na PCI-E 4.0 co oznacza duże transfery a w przypadku pakietu Adobe to się przydaje. Chłodzenie CPU możesz zmienić, natomiast Kraken da Ci ciszę i wydajność i w tej obudowie wrzucisz go sobie na górę. Jeśli nie masz tutaj jakichś większych oczekiwań to możesz zejść z obudową i coolerem o 500 zł spokojnie (np. Grandis 2 + Fractal Meshify C), natomiast ta buda + ten cooler to porządny sprzęt, nie zawiodą Cię w kwestii wydajność/cisza o ile nie myślisz o CustomLC :) Wrzuciłem Ci tam Win10Pro z USB bo to nie OEM i będziesz mógł go przepiąć przy ewentualnej zmianie MOBO. Nie wiem co Ci tam proline wrzucił ale mam obawę, że był to OEM ... Co do RAM-u to akurat tu nic nie zmieniłem.

Przejrzałem Twój zestaw i rozumiem o co Ci chodzi :)

Ja nastawiałem na dyski NVMe, ale widzę, że m.2 na PCI są jeszcze szybsze, a płyta obsłuży dwa takie - więc nastawiałbym się na dwa dyski po 512GB. Obecnie korzystam z dysku SSD Samsung 850 Pro.

Obudowa i cooler - to jest sporo droższe niż to co miałem zaproponowane, ale to nie jest jakiś wielki problem jeśli to faktycznie będzie wydajniejsze i cichsze. Aczkolwiek chłodzenie wodne zawsze mogę dokupić później biorąc pod uwagę, że cooler na procesor to koło 100 zł.

O ile cooler to nie problem o tyle obudowa nie musi mieć szkła - buda i tak będzie stała na ziemi pod biurkiem. Może się ładnie prezentować, ale wycieczek z prezentacją nie będę robił :)

Pytanie w takim razie:

- jest sens jeszcze dokładać do lepszej płyty głównej? Oprócz modelu za prawie 4000 zł widziałem, że jest kilka za około 1200-1500 zł. Pytanie tylko czy warto w moim przypadku.

- obudowa - muszę je przejrzeć, ale fajnie, jakby nie było żadnych gniazd od góry/z przodu - nagłośnienie czy USB mam wyciągnięte na dodatkowy osprzęt, a to mnie będzie drażnić.

- pytanie czy schodzić z modelem karty graficznej na trochę niższy/tańszy, żeby dołożyć do pozostałych podzespołów?

Ale coraz więcej konkretów, dzięki!

Ten X570 spokojnie Ci styknie. Szczerze wątpię, żeby przydały Ci się funkcje z wyższych X570.

Co do dobrej budy bez szkła, to styknie Ci ta: https://proline.pl/obudowa-be-quiet-silent-base-601-czarno-pomaranczowa-bg025-p1319916 Cicha, w miarę przewiena, ma spore możliwości rozbudowy. No i dobrze ofiltrowana.

Co do coolera, to pozostawiam to Tobie, natomiast nie brałbym nic za 100zł bo ja sam mam 3700X i ten CPU potrafi się konkretnie rozgrzać. U mnie na Noctui NH-U12S potrafi wskoczyć na 75C. Natomiast ja się kierowałem wyglądem i w miarę akceptowalną wydajnością. Weź dla spokoju coś lepszego i nie będziesz musiał montować żadnego AiO: https://proline.pl/chlodzenie-procesora-noctua-nh-d15-p933368

W sumie to powinienem zapytać: ograniczamy się tylko do proline?

Nie, nie ograniczamy się do Proline i zakup też nie musi być od razu wszystkiego, mogę kupować na części :)

Nie ukrywam, że przydałby mi się w razie czego ktoś, kto pomoże to poskładać, bo ostatni komputer skręcałem samemu dobre 10 lat temu.

Ale z tym też sobie poradzę jakby co.

KamellotK1 A tak z ciekawości jak na Ryzen 3700X działa Photoshop, Illustrator i Indesign? Faktycznie tak jak piszą w Puget systems, że zbliżył się do Intela? Nie ma jakiś opóźnień, lagów przy korzystaniu np. z Wacoma? Czy jest stabilność? Zajmuję się tylko 2d, bez żadnej obróbki video, projekty „na papier”. Noszę się z zamiarem zmiany przedpotopowej konfiguracji z 2013 r. i cały czas się zastanawiam, czy brać Ryzena, czy jednak Intela. A za kilka miesięcy znowu premiera nowych-starych procesorów Intela.

Edytowane przez Sleeper82

Jak coś aktualnie jestem w Gdańsku więc jeśli jesteś z okolic to służę pomocą.

Niestety, ale ja jestem z okolic Katowic, więc mam trochę daleko :)

Ale bazując na Twoich podpowiedziach postaram się poskładać zestaw samemu i wrzucę odpowiednią konfigurację.

@Sleeper82 - ja właśnie po przejrzeniu testów w sieci wybrałem Ryzena.

Tutaj jeden z takich testów: https://www.pugetsystems.com/labs/articles/What-is-the-Best-CPU-for-Photography-2019-1620/?fbclid=IwAR1GEWJb1FE0MWY-WUNCmk2fMPoVz5IP870_DXmAGFqeENgbrlzuO7c-Ls0

KamellotK1 A tak z ciekawości jak na Ryzen 3700X działa Photoshop, Illustrator i Indesign? Faktycznie tak jak piszą w Puget systems, że zbliżył się do Intela? Nie ma jakiś opóźnień, lagów przy korzystaniu np. z Wacoma? Czy jest stabilność? Zajmuję się tylko 2d, bez żadnej obróbki video, projekty „na papier”. Noszę się z zamiarem zmiany przedpotopowej konfiguracji z 2013 r. i cały czas się zastanawiam, czy brać Ryzena, czy jednak Intela. A za kilka miesięcy znowu premiera nowych-starych procesorów Intela.

Miałem Intela i5 3570 i czasem już łapał ścinki chociażby przy Illustratorze, gdzie jest operacja przerabiania rastra na wektor. W PS'ie przełączanie się między obiekatmi inteligentnymi też szło jak krew z nosa. Natomiast na 3700X wszystko idzie jak petarda. Tu dużo też robi dysk na którym są assety i wszystkie powiązania z programem oraz RAM. Generalnie jestem bardzo zadowolony i nie miałem jeszcze większych lagów czy zadławień. Rendering w AE czy Premier Pro również bardzo szybko. Tylko tutaj wspieram się RTX'em z sygnaturki. Ciężko mi to porównać do nowych Intelów bo nie mam jak :(

• Popieram 1

Cześć!

Skonsultowałem się jeszcze z dwoma firmami, zebrałem dodatkowe informacje, poczytałem i na ten moment mam taki pomysł.

• Procesor Ryzen 3700x
  • Płyta główna Asus X570 Pro
  • Karta graficzna Gigabyte GeForce RTX 2060 SUPER Gaming OC 8GB GDDR6
  • RAM Corsair Vengeance 2x16GB 3000MHz CL16
  • Dysk twardy Gigabyte AORUS SSD 500GB M.2 PCI-Express 4.0 x4
  • Zasilacz Seasonic Focus Gold 650W
  • Obudowa Fractal Meshify
  • Chłodzenie Noctua NH-D15
  • Napęd Asus DVD
  • Soft Windows 10 Home

Procesor zostaje taki jak na początku, bo to jest dobre rozwiązanie w tej cenie.

Płyta główna mocniejsza, za namową @KamellotK1 - więcej możliwości, a cena jest dosyć w porządku.

Karta graficzna - tutaj mam zagwozdkę, bo kilka osób uważa, że nie zauważę różnicy między modelami typu 1660/2060/2070, a różnice w cenie są spore - od 1200 zł do 2500 zł. Jako kompromis wsadziłem kartę 2060 Super za około 1800 zł, więc byłoby pośrodku.
RAM - szybkie kości od Corsaira z ew. opcją rozbudowy do 64GB, w grę wchodzą jeszcze HyperX.
Dysk twardy za poleceniem @KamellotK1 - chyba najszybsza jednostka na rynku. Raczej jeden, połączenie takich dwóch w RAID niewiele mi pomoże pod kątem wydajności, a do backupów mam dwa miejsca. Ew dorzucę jakieś SSD na pliki robocze.
Zasilacz - tutaj niewiele się zmienia, Seasonic to klasa sama w sobie.

Problem mam trochę z obudową i chłodzeniem. Dostałem propozycje na Fortis 3 i Slientium Grandis 2, które są sporo tańsze od zaproponowanego Noctua NH-D15, ale to również jest klasa sama w sobie.
Obudowa - to będzie dobrane na końcu, podobają się mi proste kształty Fractala, model Meshify jest bardzo ładny i cena też jest przystępna. Aczkolwiek R6 jest wyciszona, ale droższa. Nie wiem czy nie wolałbym dołożyć tego do chłodzenia wodnego.

Cały zestaw wychodzi w okolicach 7600 zł brutto (in plus in minus 200 zł), gdybym wybrał niektóre element tańsze mogę zaoszczędzić do 1000 zł (karta graficzna, chłodzenie, obudowa). Nie wiem czy jest sens, to i tak zakup na firmę, więc koszty są trochę inne :)

Dojdą jednak monitory - Delle odpadną, na 99% będą to modele NEC z mastiff.monitory.pl.

Jeśli ktoś ma jakieś sugestie chętnie wysłucham, zakupu będę dokonywał w Nowym Roku :)

@KamellotK1 - bardzo dziękuję za pomoc! Jeśli to nie problem to chętnie się jeszcze skonsultuję na PW.
Edytowane przez vellkan

A pisz pewnie, skrzynka otwarta.

Co do chłodzenia to AiO na 3700X dużo nie pomoże a będzie nawet głośniejsze (no chyba, że to będzie Kraken X72 lub custom LC). Możesz zejść do Grandisa 2 ale nie obiecuje, że to będzie ciche. Masz jeszcze Be Quiet'a Dark Rock 4 i Dark Rock 4 Pro. Oba z powodzeniem ogarną 3700X a są tańsze od Noctuy, tylko że DRP4 to taka sama kobyłka ;) Dałeś po prostu spory przedział cenowy to nie ograniczałem się a to porządne chłodziwo było :D

Fractal Meshify C porządna i funkcjonalna, przewiewna buda. Raczej nie pożałujesz. Wyciszonej nie wiem czy Ci polecę, bo podzespoły mogą się bardziej zagotować a podzespołów głośnych mieć nie będziesz.