Bichits 362 Napisano 14 Grudnia 2019 Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2019 Hej Piszę temat jeszcze raz aby raz na zawsze go zakończyć. Zrobilem flash bios na wersję 35 (Agesa 1.0.04) i chcę ją zostawić o ile to możliwe. Problem jest taki, że po flashu wywala mi błędy kernela podczas używania pamięci systemu, np. Oglądanie internetu, pobieranie i instalowanie programów etc. Robię świeże formaty na czysty dysk (format z poziomu instalatora Windows) Ustawienia w bios to: Windows OS Config CSM Boot Mode Legacy + Uefi Pomocy. Cytuj Link to post Share on other sites
gepardmak 697 Napisano 14 Grudnia 2019 Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2019 Przywróć ustawiania fabryczne bios i jeszcze raz załaduj profil X.M.P pamięci. Cytuj Link to post Share on other sites
Bichits 362 Napisano 14 Grudnia 2019 Autor Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2019 (edytowane) nie pomaga Ustawiłem teraz OS Config na UEFI zamiast CSM i jak na razie wszystko się instaluje bez błędów. Obejrzę dzisiaj coś na cda i zobaczymy czy znowu wywali bsod Podczas próby uruchomienia filmu na youtube opera się zawieszała jestem na totalnym defaldcie bez xmp a sorki, jeszcze muszę vCore na override 1.3V dać Edytowane 14 Grudnia 2019 przez Bichits Cytuj Link to post Share on other sites
gepardmak 697 Napisano 14 Grudnia 2019 Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2019 Jeśli pamięci nie chcą chodzić z profilem X.M.P na twoje płycie to się kości wymienia a nie bawi do skutku. Odsyłaj ramy póki możesz. Cytuj Link to post Share on other sites
Bichits 362 Napisano 14 Grudnia 2019 Autor Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2019 Działy na biosie v30 Oglądałem film na CDA Bez xmp i po za paroma błędami obrazu nie było bsod Po testuje parę dni i zobaczę jak działa. Jak będzie działać spróbuję manual oc Na forum wyczytałem że warto włączyć ErP Włączyłem xmp i ErP. Puszczam memtest na noc Cytuj Link to post Share on other sites
gepardmak 697 Napisano 15 Grudnia 2019 Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2019 Wystarczą dwa pełne testy w programie Memtest PASS 2 i No Errors. Jeśli po dwóch cyklach nic nie wykaże to ram jest ok a usterka tkwi w czyś innym. Możesz zrobić ClearCMOS czasem przywrócenie fabrycznych ustawień nie pomaga jak zaktualizowano mikrokody CPU. Cytuj Link to post Share on other sites
Bichits 362 Napisano 15 Grudnia 2019 Autor Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2019 (edytowane) ErP nie robi nic, problem jest z ramem, ponieważ bez xmp działa dobrze. Próbuję manual OC dzięki za rady, powoli idzie do przodu Edytowane 15 Grudnia 2019 przez Bichits Cytuj Link to post Share on other sites
gepardmak 697 Napisano 15 Grudnia 2019 Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2019 (edytowane) Normalnie kości z których udaje się wycisnąć więcej nie mają problemów z działaniem przy nominalnym taktowaniu, dlatego OC w Twoim przypadku nie ma sensu. W moim przypadku na tej płycie dobrze pracowały takie kości https://www.x-kom.pl/p/309457-pamiec-ram-ddr4-hyperx-16gb-3200mhz-predator-black-cl16-2x8gb.html ErP to zarządzanie mocą w stanach uśpienia i normalnie jest raczej zbędne jeśli nie usypiamy za często komputera. Funkcja nie powinna mięć praktycznie żadnego wpływu na stabilność sprzętu. Edytowane 15 Grudnia 2019 przez gepardmak 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts