Dulek17 2 Napisano 12 Czerwca 2011 Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2011 (edytowane) Jako, że to mój pierwszy post, pragnę wszystkich serdecznie powitać Przejdźmy do rzeczy: W najbliższym czasie mam zamiar wymienić mój stary, wysłużony już komputer na nowy. Dysponuję budżetem ok. 2500zł. Bardzo prosiłbym o waszą pomoc w konfiguracji odpowiedniego zestawu za tę kwotę. Komputer będzie służył głownie do gier, filmów. Dodam, że chodzi mi o samą skrzynkę, bo wszystkie akcesoria, które posiadam są na satysfakcjonującym mnie poziomie. Chciałbym żeby komputer posłużył mi przez kilka najbliższych latek, tak jak poprzednik. +Możliwe, że uda mi się załatwić zasilacz. (Prawdopodobnie Corsair 520w, ale co do tego nie jestem pewny, więc zasilacz też póki co mam zamiar kupić nowy) +Mam starą wysłużoną, 6-letnią obudowę. Uważacie, że należy kupić nową? Tak samo z nagrywarką DVD (ponoć te stare nagrywarki są o wiele wytrzymalsze od tych nowszych) Z góry dzięki, pozdro. Edytowane 12 Czerwca 2011 przez Dulek17 Cytuj Link to post Share on other sites
wujashek 1204 Napisano 12 Czerwca 2011 Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2011 http://www.esc.pl/build.php?edit=1&products_id=40295 Obudowe bym zmienil, nie jest to duzy koszt, a wentylacja, tluemienie drgan itd. beda na pewno lepsze. Jak Ci nagrywarka dziala to spoko, tylko trzeba wtedy dac plyte ze zlaczem IDE, bo ta ktora dalem to nie ma (jest tylko floppy). Cytuj Link to post Share on other sites
XAeroViperX 18 Napisano 12 Czerwca 2011 Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2011 1. Stare obudowy to już stare konstrukcje i cyrkulacja opietrza będzie do bani 2. Te stare nagrywarki są na inne interfejsy i raczej jest tu potrzeba nowa nagrywarka. Moja propozycja http://www.esc.pl/build.php?edit=1&products_id=40296 . Z czasem kup chłodzenie na procesor by móc co podkręcać. Np. Zalman Performa. Cytuj Link to post Share on other sites
wujashek 1204 Napisano 12 Czerwca 2011 Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2011 czemu dales mu nagryware na ATA? Tak patrze ktore plyty maja zlacze IDE i w niskiej cenie widze tylko jednego asusa na h67, na p67 nic nie widze w tej cenie (moze ktos inny znajdzie). Mysle, ze lepiej miec p67 i kupic nowa nagrywarke niz h67 i zaoszczedzic na nagrywarce. Kiedys moze bedzie mial procka z odblokowanym mnoznikiem i bedziesz chcial go podkrecic. Ewentalnie kup kontroler pod PCI i sprawa zalatwiona. Cytuj Link to post Share on other sites
Dulek17 2 Napisano 12 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2011 Myślicie, że taki zestaw pociągnie na wysokich wszystko przez przynajmniej 2 latka? 1gb na grafice nie za mało? Cytuj Link to post Share on other sites
wujashek 1204 Napisano 12 Czerwca 2011 Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2011 (edytowane) 1 GB starczy. Niektore gry pociagnie, inne nie. Nie jest to jakis mega duzy budzet, a cudow sie nie zrobi. za 2500 zł masz tu optimum. mysle, ze moj zestaw pod gry nadaje sie lepiej, ma mocniejsza grafe, a ten proc spokojnie wystarczy. Edytowane 12 Czerwca 2011 przez wujashek Cytuj Link to post Share on other sites
Dulek17 2 Napisano 12 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2011 (edytowane) A jeśli udałoby mi się znaleźć ten zasilacz, to co za te 190 zł można by jeszcze do tego zestawu dołożyć? Edytowane 12 Czerwca 2011 przez Dulek17 Cytuj Link to post Share on other sites
wujashek 1204 Napisano 12 Czerwca 2011 Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2011 grafe mocniejsza/procka z odblokowanym mnoznikiem . powiedz tylko jaki to dokladnie model corsaira. Cytuj Link to post Share on other sites
Dulek17 2 Napisano 12 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2011 Bedę wiedział dopiero w sobote, bo mam go w innym mieszkaniu ;|. Dam znać jak zobaczę co to za model, póki co wielkie dzięki http://www.esc.pl/build.php?edit=1&products_id=40305 a co powiecie na taki zestaw? (już bez zasilatora) 1 Cytuj Link to post Share on other sites
wujashek 1204 Napisano 13 Czerwca 2011 Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2011 plyte wez ktoras z zaproponowanych wyzej, wg mnie sa lepsze. Nagrywarki NEC sa podobno srednie, ale to tylko zaslyszana opinia. Reszta jest ok. Cytuj Link to post Share on other sites
mutissj 2199 Napisano 13 Czerwca 2011 Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2011 (edytowane) A według mnie nagrywarki od samsunga są awaryjne, kupiłem parę razy ten produkt do mojego komputera i nie tylko, zaobserwowałem że laser szybko słabnie nawet od trzeciego miesiąca użytku, lekko porysowana płyta i już problem z odczytem, a serwis gwarancyjny dość długo trwa, przeszedłem na napędy LG zazwyczaj sprawnie do końca gwarancji się trzymają. Edytowane 13 Czerwca 2011 przez mutissj Cytuj Link to post Share on other sites
Dulek17 2 Napisano 18 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2011 (edytowane) Udało mi się znaleźć zasilacz. Jest to Corsair HX 520W. 1.Czy taki zasilacz będzie dobrze współpracował z komponentami podanymi np przez Wujashka? 2. Wujashek: Nie podałeś w swoim zestawie wentylatora do procesora, sądzisz, że nie jest potrzebny? 3. Do zestawu za jakieś 3-4 miesiące zamierzam dokupić tę kartę dźwiękową: http://allegro.pl/esi-maya-44-pci-cubase-le4-sound-import-i1549513270.html Czy ten Corsair pociągnie to wszystko? Czy ta karta wgl się do tego zestawu nadaje? Pozdrawiam ;] Edytowane 18 Czerwca 2011 przez Dulek17 Cytuj Link to post Share on other sites
wujashek 1204 Napisano 18 Czerwca 2011 Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2011 (edytowane) Jak jest sprawny to spokojnie ogarnie. To dobry zasilacz. Wentylatora nie podalem, gdyz tego procka podkrecac sie nie da, generuje mala ilosc ciepla, wiec wg mnie powinien ten boxowy wystarczyc. Jak bedzie Ci za glosno to zawsze mozna zmienic- nie wiem jaka masz wrazliwosc na halas , a w budzecie lepszy cooler sie juz nie miescil. Po co Ci taka droga karta dzwiekowa? Zajmujesz sie na powaznie obrobka dzwieku? Jak nie bierzesz zasilacza, to zostaje troche kasy. Dalbym wtedy to: http://www.esc.pl/product_info.php?cPath=116_376&products_id=35002 i to http://www.esc.pl/product_info.php?cPath=115_375&products_id=37550 Bedziesz mogl ladnie podkrecic procka nawet na boxie, a jak by Ci kasy nie bylo szkoda to mozesz kupic taki coolerek: http://www.esc.pl/product_info.php?cPath=124_182&products_id=27508 z chlodzeniem wyjdzie 1630. Edytowane 18 Czerwca 2011 przez wujashek Cytuj Link to post Share on other sites
Dulek17 2 Napisano 18 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2011 Ten zasilacz jest całkiem nowy, nierozpakowany. Brat kupił 2 lata temu, ale nie używał wgl. Nagrywam wokale na komputerze, dlatego potrzebna mi taka karta. Jeśli chodzi o hałas to może być nawet 100 db, nie przejmuję się tym. Czyli bez dodatkowego coolera procek się nie spali? Wujashek, mógłbyś mi złożyć zestaw cały od początku na esc z nagrywarką LG i pod ten procek, taki kupie, pzdro ? Cytuj Link to post Share on other sites
wujashek 1204 Napisano 18 Czerwca 2011 Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2011 http://www.esc.pl/build.php?edit=1&products_id=40501 troche to jeszcze zmienilem. na chlodzenie nawet starczylo. mniejszy szum wentylatora przy nagrywaniu bedzie chyba pomocny. Cytuj Link to post Share on other sites
Dulek17 2 Napisano 18 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2011 (edytowane) Jeszcze jedno. Udało mi się załatwić nieużywany wentylator: Scythe Ninja. Jest strasznie wysoki. Nada się do czegoś? 2. Jesteś pewny co do tej płytki głownej? Edytowane 18 Czerwca 2011 przez Dulek17 Cytuj Link to post Share on other sites
wujashek 1204 Napisano 19 Czerwca 2011 Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2011 1. To jest Scythe Ninja 1? Jezeli tak, to trzeba bedzie wziac plyte asrocka, bo ona ma dziurki do montazu coolerow na LGA775. Jest w zestawie do niego dolaczony wentylator? 2. Ta plyta jest ok, ale jezeli faktycznie masz tą Ninje to trzeba asrocka wziac. Cytuj Link to post Share on other sites
Dulek17 2 Napisano 19 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2011 1. tak, jest wentylator. 2. Uważasz, że jest sens "bawić się", żeby tylko włożyć tego scythe? Myślisz, że jest on lepszy od tego, którego użyłeś w zestawie(SilentiumPC Spartan HE923)? Cytuj Link to post Share on other sites
wujashek 1204 Napisano 19 Czerwca 2011 Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2011 jest na pewno lepszy, poza tym skoro go juz masz, to po co kupowac silentium? lepiej ta kase dac do troche lepszej plyty (ten asrock). kup tylko jakas paste termoprzewodzaca, bo pewnie nie masz i bedzie super maszynka. Cytuj Link to post Share on other sites
Dulek17 2 Napisano 20 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2011 czyli co w zasadzie muszę zrobić żeby ten ninja pasował? Cytuj Link to post Share on other sites
wujashek 1204 Napisano 20 Czerwca 2011 Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2011 (edytowane) kupic plyte od asrocka zaproponowana wyzej. ona ma otwory montazowe ktore beda pasowac. zmienie Ci ten zestaw, tak zebys mial juz cacy wszystko. http://www.esc.pl/build.php?edit=1&products_id=40501 do tego potrzebujesz tez paste termoprzewodzaca, aby prawidlowo zamontowac chlodzenie: http://www.esc.pl/product_info.php?cPath=124_188&products_id=9028 dla tych co sie spytaja czemu nie STG-2, to powiem, ze ta jest latwiejsza w nakladaniu, przy nieduzo mniejszej wydajności. W tym przypadku latwosc nakladania moze miec znaczenie. Wez sie tez upewnij ze do tego coolera masz zestaw montazowy na lga775. Edytowane 20 Czerwca 2011 przez wujashek Cytuj Link to post Share on other sites
Dulek17 2 Napisano 20 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2011 zmieści się na pewno ten wentylator bo on jest naprawdę bardzo wysoki? dzięki wielkie za pomoc wuja ;] Cytuj Link to post Share on other sites
wujashek 1204 Napisano 20 Czerwca 2011 Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2011 powinien wejsc . Cytuj Link to post Share on other sites
Dulek17 2 Napisano 20 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2011 powinien? . Ja muszę być pewny, bo nie chce później dokupować wentylatora nowego ;|. Jeśli jesteś pewny, że wszystko będzie do siebie pasowało, to jeszcze dzisiaj zamawiam. Więc zasadnicze pytanie: Będzie wszystko pasowało? Cytuj Link to post Share on other sites
wujashek 1204 Napisano 20 Czerwca 2011 Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2011 od biedy masz w zestawie cooler boxowy dany razem z prockiem, za ninje nic nie placisz. Ta obudowa ma szerokosc 182 mm, cooler ma 150 mm wysokosci. trzeba odliczyc odleglosc miedzy tacka na plyte glowna a bokiem obudowy, wysokosc dystansow mocujacych, grubosc plyty glownej, grubosc koszyka na cooler. Na oko wg mnie powinno byc ok. Mozesz zaryzykowac, albo wziac inny coler i tansza plyte wtedy. Decyzja nalezy do Ciebie Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts