Skocz do zawartości

Karta graficzna do starszego zestawu.

Recommended Posts

Witam. Jako, że moja aktualna karta graficzna niestety zaczyna mnie już zawodzić (jest nią GF9800GT 512mb, temperatury skaczą jak szalone, choć właściwie teraz już nie wiem, bo termometr w niej padł :) temperatury dochodziły do 100+ w stresie, czasem nawet 110-115, sic!) więc postanowiłem rozejrzeć się za czymś innym do mojego zestawu. Wzrok padł na 9600GT. Dlaczego słabsza? Ano dlatego, że miałem wrażenie, że komputer nie wykorzystuje właściwie mocy 9800tki. I teraz moje pytanie: jaka byłaby odpowiednio tania karta do mojego zestawu, dopuszczam się nawet wzięcia pod uwagę jakiejś karty marki Radeon, ze względu na finanse. Fundusze to ~150zł, nie chciałbym wydać więcej niż 200zł z przesyłką.

Jako ważne muszę zaznaczyć , że grywam w rozdzielczości 1024x768 na monitorze o rozdzielczości 1280x1024, więc to dosyć obniża pułap cenowy :) Do tej pory nie spotkałem gry, która byłaby niegrywalna, a chciałbym jeszcze co nieco wycisnąć z tego zestawu zanim się przesiądę. Proszę o sugestie i z góry serdecznie dziękuję za pomoc :)

Mój zestaw:

Processor: Pentium® Dual-Core CPU E5200 @ 2.50GHz (2 CPUs), ~3.0GHz

Memory: 3072MB RAM DDR2 667mhz

Video Card: NVIDIA GeForce 9800 GT

Monitor: AGM 17" LCD

Motherboard: Gigabyte 945GCM-S2L

(kopiowane z xfire)

Edit: A może taniej wyszłaby mi naprawa tej karty? Uprzedzając możliwe pytanie - nie była podkręcana.

Edytowane przez abraxus666

Witam,byles w bledzie myslac o tym ze E 5200 nie daje sobie rady z 9800 GT. Tego proca jeszcze smialo podkrec do 3,8 oczywiscie jesli da rade. Odnosnie tego jaka karte graficzna bys mogl do niego "nawet" zaistalowac,,, ja mialem z poczatku GTX 460 ale dlugo nie mialem wyraznie bylo czuc ze proc nie daje sobie z nia rady wymienilem na AMD 6850 i jest roznica :-) o wiele lepiej procek sobie radzi z ta grafa w grach lepiej z nia wspolpracuje. Natomiast kupna karty za 150 zl coz to maly fundusz i na dobra sprawe nie ma sensu kupowac czegos slabszego od 9800 GT.

http://allegro.pl/hd4850-z-niereferencyjnym-chlodzeniem-warto-i1661679603.html

Rzucił bym się na zmianę pasty na karcie graficznej i wtedy bym myslał dalej.

Niestety nie potrafię takiego czegoś wykonać. Jedynie do serwisu mógłbym ją oddać, ale wtedy pewnie koszty będą niemałe. Właściwie to tak powinienem zrobić, ale mam wrażenie, że skończy się to tak, że oddam ją, zapłacę sporo kasy, a ona i tak padnie za miesiąc albo dwa.

Witam,byles w bledzie myslac o tym ze E 5200 nie daje sobie rady z 9800 GT. Tego proca jeszcze smialo podkrec do 3,8 oczywiscie jesli da rade. Odnosnie tego jaka karte graficzna bys mogl do niego "nawet" zaistalowac,,, ja mialem z poczatku GTX 460 ale dlugo nie mialem wyraznie bylo czuc ze proc nie daje sobie z nia rady wymienilem na AMD 6850 i jest roznica :-) o wiele lepiej procek sobie radzi z ta grafa w grach lepiej z nia wspolpracuje. Natomiast kupna karty za 150 zl coz to maly fundusz i na dobra sprawe nie ma sensu kupowac czegos slabszego od 9800 GT.

http://allegro.pl/hd4850-z-niereferencyjnym-chlodzeniem-warto-i1661679603.html

Mam go aktualnie na 3.0, bo przy 3,2 zaczął łapać bsod jakiś czas temu. Na więcej nie byłem go w stanie podkręcić, ze względu na niemożność zwiększenia napięć na płycie głównej - mimo zwiększania, system i tak pokazywał te same wartości, mimo że w BIOSie były widoczne zwiększone - nic to nie dawało. A ten procesor na 3.0 (przynajmniej mój egzemplarz) nie jest szałowy.

Twoje propozycje odnośnie high endu są ciekawe, ale pewnie za jakiś czas będę zmieniał cały PC, bo tego nie ma już sensu polepszać. Wtedy sobie kupię 460tke. Teraz to tylko kwestia dorzucenia mu karty z której będę mógł korzystać za niewielkie pieniądze, a ewentualna utrata pieniężna za nią nie będzie zbyt wielka.

Edytowane przez abraxus666