Skocz do zawartości

Ocena zestawu do gier - 3,3k

Recommended Posts

Jako że przymierzam się do zakupu nowego komputera który głównie będzie przeznaczony do grania, chciałbym zadać kilka pytań. Pokusiłem się o krótki research wsród zestawów do około 3300 tysięcy złoty i mam na oku zestaw ze zdjęcia. Pierwotnie miał on w sobie Ryzena 3 2300 jednak po obejrzeniu kilku filmików uznałem czemu by nie zamienić go na nowszą generację skoro osiąga 10-15% lepsze wyniki, lecz nie wiem czy pozostałe komponenty będą nadal z nim współgrały. Gryzie mnie również sprawa jak on się miewa w stosunku do Intela i5-9400F i mam mały mętlik w głowie który procesor wybrać. Moim głównym celem jest uzyskanie największej możliwej wydajności w grach.

Jeśli jednak moje przemyślenia są błędne, proszę o pomoc i zapronowanie mi może jakiegoś innego zestawu do 3,3k.

77318889_2347364975373276_29093753398157

Pod jaki monitor, jakie gry?

https://proline.pl/koszyk/27e06449

RAM z lepszym potencjałem OC, dużo lepszy i szybszy dysk na NVMe, bardziej przewiewna wersja obudowy z dwoma wentylatorami i panelem ze szkła.

Inna opcja to zejście do Ryzena 2600, wtedy kosztem płyty i wolniejszego SSD na SATA masz RTX 2060 https://proline.pl/koszyk/eb5f6d00

Narazie mam starego asusa 60hz, jednak w przyszłym roku nie wykluczam przejścia na 144. Gram głównie w CS'a, jednak chciałbym móc na spokojnie ogrywać bardziej wymagające tytuły, czy to wiedźmin, battlefield i tym podobne.

Rozumiem że sprawa ryzen vs intel jest rozwiązana, nie warto wybierać i5-9400f w pórownaniu z 5 3600?