Skocz do zawartości

Proszę o złożenie zestawu do około 4k...

Recommended Posts

Hej, czy ktoś mógłby polecić zestaw do około 4k? Wymagania to ssd nvme (fajnie jak 1tb), 32gb ram i w sumie tyle... Narazie do grania w 1920x1200 (dell ips), w przyszlosci planuję przesiadkę na nowe LG nano IPS 27gl850-b.
Raczej celuję w AMD z racji na lepszy multitasking (czesto wiele otwartych programów, byc moze streaming) ale rozwaze inne opcje.
Przesiadam się z xeona x5670/16gb ddr3/gtx660  więc mam nadzieję, że różnice będą znaczne.

PS czy warto interesowac sie kartami z outletu? Celowałem w gtx 2060 ale czy nie lepiej byloby w tej cenie wziac uzywana vege56? 

Pozdrawiam z gory dzieki

LG nano IPS 27gl850-b

Pod taki monitor to RTX 2070S nie będzie overkillem, poza tym to drogi model, za 1400zł znajdziesz 27" WQHD 144Hz IPS.

Zapomnij w tym budżecie o 1TB SSD i 32GB RAM.

https://proline.pl/koszyk/f7d8ed85

Ryzen 3600 / RTX 2060S z dobrym chłodzeniem, SSD 512GB na NVMe, RAM z potencjałem gdzie możesz wykręcić go nawet do 3600MHZ 15/16CL, obudowa z panelem ze szkła, PSU na DC-DC z zapasem mocy.

Jeśli za drogo będziemy ciąć, jesli dasz radę dorzucić to warto do lepszego jakościowo zasilacza czy lepszej obudowy.

Mimo wszystko zamiast brać tak drogi monitor szedłbym dopłaciłbym do RTX 2070S.

zapomniałem dopisać - obudowa jest ze starego komputera HAF922 od cooler master i narazie przy niej zostanę, czy dysk intela 1tb 660p bedzie zlym wyborem? Monitor koniecznie na ips

75593810_721500208359615_832504186554390

co sadzisz o tym zestawie? jest 32gb i jest dysk ssd (150 drozej 1tb)

lepszy bedzie ryzen 2nd gen + x470 czy 3rd gen + b450?

Edytowane przez hmura

Ta płyta ma odpowiedni bios bo to wersja MAX, poza tym tu i tak poradzi sobie z 8-12 rdzeniami.

PSU ma duży zapas, taki zestaw weźmie mniej niż 300W ze ściany.

Dużo lepszy jakościowo PSU to Focus Gold 550W, dopłata 120zł.

Jeśli zdecydujesz się na RTX 2070S bierz Seasonica, to jest jednostka na lata, 10 lat gwarancji.

czy plyta ma jakis plate chlodzacy na radiator?

Te radiatory są niewiele warte, w przypadku tego SSD to cienka blaszka.

x470 aorus to zaledwie stówa dopłaty...

200zł dopłaty mój drogi, B450A PRO MAX kosztuje 390zł, a ten Gigabyte 590zł, do tego jeszcze update biosu, bezsens.

Podałem CI naprawdę sensowny konfig, zrobisz jak będziesz uważał.