Skocz do zawartości

Dobra wentylacja budy

Recommended Posts

Witam,

Chciałbym zasięgnąć Waszej profesjonalnej rady w sprawie obudowy. Posiadam budę Anidees Ai Crystal Cube. Chciałbym, żeby była ona dobrze wentylowana. Z przodu mam 4 wiatraki 120mm RGB oraz jeden zwykły fabryczny z tyłu obudowy. W takim stanie zapewne nie jest ona dobrze wentylowana. Czy wystarczy, że na górze zamontuje 4 x 120 mam wyciągające powietrze ? Jakie wiatraki będą odpowiednie do niej ? Proszę o podanie modeli wiatraków. Nie zależy mi na ciszy. Na dole screen jak są rozmieszczone wiatraki

https://zapodaj.net/70b2f571f79d0.jpg.html

Edytowane przez Begawit

Witam,

Chciałbym zasięgnąć Waszej profesjonalnej rady w sprawie obudowy. Posiadam budę Anidees Ai Crystal Cube. Chciałbym, żeby była ona dobrze wentylowana. Z przodu mam 4 wiatraki 120mm RGB oraz jeden zwykły fabryczny z tyłu obudowy. W takim stanie zapewne nie jest ona dobrze wentylowana.

Przy takim układzie masz zaburzoną wentylację z tego względu, że zbyt dużo wentylatorów wtłacza powietrze. Nie sztuką jest nadmuchać do budy ile fabryka dała, bo to wszystko będzie się kotłować. Musi być mniej więcej równowaga w przepływie powietrza.

Czy wystarczy, że na górze zamontuje 4 x 120 mam wyciągające powietrze ?

Montaż czterech będzie aż nadto. W zupełności wystarczą dwa 120mm, ale koniecznie umiejscowione na końcu topu. Jeśli byś zamontował cztery (albo dwa - lecz bardziej z przodu), to część dostarczanego powietrza z frontu zostałaby wyssana przez górne wentyle jeszcze zanim dotarłaby do podzespołów. Zaznaczyłem na fotce gdzie powinieneś je zamontować:

https://zapodaj.net/images/810f65599dabc.jpg

Za wtłaczanie będą odpowiadać 4x120mm na froncie, a za odprowadzanie ciepła 1x120mm z tyłu i 2x120mm na topie plus dodajemy również do tego chłodzenie pasywne, tj. otwarty top.

Jakie wiatraki będą odpowiednie do niej ? Proszę o podanie modeli wiatraków. Nie zależy mi na ciszy.

Np. takie:

https://www.morele.net/silentiumpc-zephyr-120-spc016-321476/

Po co tyle wentylatorów ? masz dwukomorową obudowę, wiec dla podzespołów ( komora 1 ) front 2x 120, top 1 x 120, tyl 1x120. Druga komora możne mieć mniej, bo tam jest tylko zasilacz i dyski, wiec jak powtórzysz konfig z pierwszej komory to będzie  aż za nadto :)