Skocz do zawartości

GMAIL - logowanie / zabezpieczenia / zapamiętywanie / inne

Recommended Posts

Społeczności Ty moja, witam serdecznie :)
Bardzo Was proszę o rozwianie wątpliwości w paru kwestiach:

1. Jaki sposób uważacie za najbardziej bezpieczny jeśli chodzi o logowanie do GMAIL/GOogle. Czy będzie to hasło + fizyczny klucz bezpieczeństwa / hasło + mobilny klucz / hasło + SMS / inne?

2. Jaki sposób uważacie za najbardziej bezpieczny, jeśli chodzi o odzyskiwanie konta GMAIL? Tzn. zakładam, iż nigdy nie będę tego potrzebował, dlatego chodzi mi o sytuację, w której złodziej próbuje w taki sposób posiąść moje konto. Czy im więcej wariantów, tym lepiej (kody jednorazowe z kartki/ sekretne pytanie/ zapasowy e-mail/ nr telefonu), czy najlepiej jeden, najtrudniejszy do zdobycia?

3. Do mojego laptopa nie mają fizycznie dostępu niezaufane osoby (i załóżmy, że tak zostanie). Mimo wszystko nigdy nie klikam "nie pytaj ponownie na tym urządzeniu" przy haśle czy kodzie SMS, gdy loguję się do Google\Gmail. Czy warto tak robić, czy tylko utrudniam sobie życie, a zdalnie nikt nie będzie w stanie mi zaszkodzić?

4. Po sformatowaniu telefonu przywracana mi jest aplikacja Gmail. I chociaż wiem, że ułatwiłaby mi przeglądanie poczty, to zawsze ją usuwam, ponieważ "a co, jeśli ktoś mnie będzie hackował?! Przecież wtedy wejdzie na moje konto Gmail przez tę aplikację, bo tam zawsze jest się zalogowanym!". Czy tak to działa, czy jednak jest to bezpieczna droga odbierania\ wysyłania poczty? Może nie Gmail, a Outlook czy jeszcze co innego byście polecili?

5. Czy są jakieś rzetelne dowody na to, iż posiadając sprzęt z ugryzionym jabłkiem zwiększam swoje bezpieczeństwo/ prywatność, czy racjonalny człowiek z Androidem będzie bardziej bezpieczny, niż ten, który klika w co popadnie na iOS? :P

Niezmiernie dziękuję za odpowiedzi!!!

PS
Nie uważam się za jakiegoś panikarza, dlatego wyjaśniam, iż zwrotów typu "hackować" używam jedynie dla zobrazowania sytuacji^^

Wychodzi na to, że pytania okazały się zbyt skomplikowane :/

Jeżeli nie ma osoby, która mogła by rozwiać moje wątpliwości, to temat można zamknąć.