Bichits 362 Napisano 31 Października 2019 Udostępnij Napisano 31 Października 2019 Witajcie. Ostatnio miałem okazję doświadczyć ciekawych zjawisk odnośnie konsumpcji pamięci RAM przez oryginalny windows 10 x64, ale powoli Cofnijmy się o 24 miesiące. Wtedy zakupiłem klucz na owy system. Zainstalowałem go na kompie z 8GB pamięci RAM. Na pulpicie użycie pamięci było poniżej 2GB Konkretnie - 2,1GB podczas odpalonej Opery z fejsbukiem i filmem FHD na YouTube Parę tygodni temu, ten sam setup z tymi samymi zadaniami brał 4,1GB !!!!!!!!! Na samym pulpicie po uruchomieni systemu zużycie było na poziomie 3GB. Dzisiaj na kompie z 16GB pamięci ram (sygnatura) na pulpicie użycie ramu wynosi lekko ponad 3GB, a na tych samych zadaniach co dwa lata temu użycie wynosi ponad 5GB! Czy ktoś może mi wyjaśnić, co tak na prawdę zjada ten ram? Co się dzieje? Jak działa kompresja ramu w w/w przypadkach? etc? Z góry dziękuję jeśli komuś będzie chciało się odpowiedzieć na moje pytania, pozdrawiam Cytuj Link to post Share on other sites
Quelto 16 Napisano 31 Października 2019 Udostępnij Napisano 31 Października 2019 Próbowałeś inną przeglądarkę? Cytuj Link to post Share on other sites
Bichits 362 Napisano 1 Listopada 2019 Autor Udostępnij Napisano 1 Listopada 2019 Użycie ram przez chromium to już inna sprawa, mi bardziej chodzi o system który bierze 2x tyle ile brał Cytuj Link to post Share on other sites
zbiku90 3659 Napisano 1 Listopada 2019 Udostępnij Napisano 1 Listopada 2019 Parę tygodni temu, ten sam setup z tymi samymi zadaniami brał 4,1GB !!!!!!!!! Na samym pulpicie po uruchomieni systemu zużycie było na poziomie 3GB. Może w międzyczasie doszły jakieś aplikacje w autostarcie które działają w tle i zwiększają zużycie? Dzisiaj na kompie z 16GB pamięci ram (sygnatura) na pulpicie użycie ramu wynosi lekko ponad 3GB, a na tych samych zadaniach co dwa lata temu użycie wynosi ponad 5GB! To akurat normalne, masz więcej RAMu więc więcej danych się w nim buforuje żeby były one szybciej dostępne gdy będą potrzebne. Ram nieużywany to ram zmarnowany, system dynamicznie dostosowuje jego zużycie w zależności od dostępnego miejsca. U mnie po wymianie z 8 na 16gb też zużycie podskoczyło. Podobne zjawisko dotyczy też VRAMu w kartach graficznych. Gra może płynnie działać na wersji 4gb ale na wersji 8gb zużycie będzie większe np. ok 6gb. Sterownik ładuje w tym przypadku więcej tekstur do bufora, bo po prostu może więc czemu nie. Cytuj Link to post Share on other sites
Bichits 362 Napisano 1 Listopada 2019 Autor Udostępnij Napisano 1 Listopada 2019 okej programy mam te same , tylko aktualizowane No nic, pozostaje pogodzić się z tym faktem. To duży skok z 2gb na 5gb dlatego się zaniepokoiłem swoją inwestycją w ram (bo de facto jest ta sama sytuacja co jeszcze dwa lata temu, a pieniądz nie czeka Cytuj Link to post Share on other sites
benutzer 257 Napisano 9 Listopada 2019 Udostępnij Napisano 9 Listopada 2019 Co ci zajmuje miejsce w pamięci to tak naprawdę (które piszemy razem a nie osobno) nikt nie ma zielonego pojęcia. Nie wiadomo co masz tam zainstalowane i jakie programy działają w tle. Ja mam teraz raptem Firefoxa z 12 zakładkami, w tle Eset i mi system zajmuje 5,6 GB z 32. Jakbyś miał 4 GB, to system na dzień dobry by zajął 2 GB. Na komputerze z 2 GB RAM Windows 10 na dzień dobry zajmuje około 1.1 GB. Generalnie im masz więcej RAMu, to system chętniej z niego korzysta i ładuje do pomięci więcej danych. Po prostu wykorzystuje zasoby, które ma dostępne. Dzięki temu rzadziej będzie się odwoływał do dysku i powinien szybciej działać. Nie po to się kupuje 16 giga RAMU żeby 14 leżało nieużywane odłogiem. Druga sprawa, to po każdej większej aktualizacji w tle działa coraz więcej procesów. Czy są do czegokolwiek potrzebne to już inny temat. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts