miedzianek 7 Napisano 16 Października 2019 Udostępnij Napisano 16 Października 2019 Witam Złożyłem nowego kompa Mam problem z płytą główną...W sumie nieduży, ale jednak mogło by go nie być Otóż przy odpalaniu kompa wentylatory idą na maksa, świeci dioda LED EZ od CPU(brak POST na ekranie). Po kilku sekundach następuje reset kompa i...komp odpala się już normalnie! Widać post od początku i diody już świecą prawidłowo tak jak powinny. Żadnych dodatkowych problemów z kompem nie ma(no może oprócz skaczącej w MSI Command Center temperatury+taktowania w przedziale 3600-4200) Co zrobić, co zmienić, czym to spowodowane? Widziałem coś o przycisku RESET(odłączenie go z płyty głównej ponoć pomaga), ale może jest jakaś inna metoda, gdyż reset raczej przydatny Może coś źle zainstalowałem, może jakieś stery nie teges? MSI B450 Tomahawk MAX(najnowszy możliwy BIOS) AMD R5 3600+Fortis v3 Ram Crucial 2x8GB 3000MHz Ballistix Sport LT CL15 GF 2070S Palit JetStream SSD Adata na M2 Zasilacz Seasonic 550W Z góry dzięki za pomoc Cytuj Link to post Share on other sites
dragzor 149 Napisano 16 Października 2019 Udostępnij Napisano 16 Października 2019 Czy ja wiem czy reset przydatny;) Po 2 latach jakoś nie odczuwam negatywnie jego braku:p Ostatnio montowałem u kolegi 3600 na B450 A-pro z RX 5700 Gigabyte. I tam z kolei gpu wali 100% fan speed na dzień dobry, po sec się uspokaja, ale żadnego resetu nie ma. Szybki przegląd sieci i to nie odosobniony przypadek widocznie może tak być. Możesz podać jak masz pamięci ustawione? XMP? Napięcie? Jak z FCLK? Jest na równi z pamięcią 1:1? Te pamięci przy OC potrzebują innych wartości.. są czułe na trfc(w porównaniu do b-die). Tj samo wbicie 3400 i np 1.4V i zostawienie reszty jako xmp = błędy pamięci. Po zastosowaniu ustawień z dram kalkulatora te 3000cl15 cruciala poszły 3600cl16, kolega nie skarżył się na problemy póki co. Cytuj Link to post Share on other sites
DcX82 72 Napisano 16 Października 2019 Udostępnij Napisano 16 Października 2019 (edytowane) A czy przypadkiem po włączeniu kompa nie pojawia się czarny ekran z żółtymi napisami, że zmieniony został plan zasilania/taktowanie dla procesora (performance) w Windowsie? Potem komp się resetuje i normalnie wczytuje system. Mnie się tak przydarzyło, gdy włączyłem Turbo Boost w UEFI i zmieniłem i taktowanie procka w Windowsie. Edytowane 16 Października 2019 przez DcX82 Cytuj Link to post Share on other sites
miedzianek 7 Napisano 16 Października 2019 Autor Udostępnij Napisano 16 Października 2019 A czy przypadkiem po włączeniu kompa nie pojawia się czarny ekran z żółtymi napisami, że zmieniony został plan zasilania/taktowanie dla procesora (performance) w Windowsie? Potem komp się resetuje i normalnie wczytuje system. Mnie się tak przydarzyło, gdy włączyłem Turbo Boost w UEFI i zmieniłem i taktowanie procka w Windowsie. Już przy pierwszym uruchomieniu to się stało-aczkolwiek od razu był bios. Ale nic takiego się nie wyświetla: POWER button, pusty monitor i wentyle na maksa, reset, ładowanie POST, ładowanie windy. Aczkolwiek teraz zmieniłem POWER FAULT MODE z LAST STATE na OFF iuż inaczej się odpala Cytuj Link to post Share on other sites
Krzysztof12a 0 Napisano 20 Października 2019 Udostępnij Napisano 20 Października 2019 Czy to nie aby wina zasilacza. Mam podobny problem z zasilaczem seasonic 650W. Gdy podepnę inny wszystko jest w porządku. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts