Skocz do zawartości

Komputer nie odpala - wirujące obroty na karcie graficznej

Recommended Posts

Witam wszystkich forumowiczów

Mam mały problem a mianowicie od nie dawna na ekranie wyskoczyły pionowe paski i nie można od tej pory odpalić komputera.

Do tego dochodzą zmienne obroty wentylatora na karcie graficznej przez chwilę są na full a później zwalniają i tak na przemian

Czy to wina zasilacza czy może płyty głównej?

Miałem inną kartę wsadzoną na płycie i też nie odpalił

Teraz nie wiem czy reklamować płytę czy zasilacz

Jutro może wezmę się za pomiar napięć na zasilaczu i może inne wnioski do głowy przyjdą.

Pozdrawiam

Witam. Proponuje isc drogą eliminacji

1 ) jakie masz GPU? czy jesteś w stanie sprawdzić swoją kartę na innym PC czy odpali czy nie

2) Jaki zasilacz? - czy jesteś w stanie podłączyć inny zasilacz do twojego komputera w celu sprawdzenia ? MARKOWY

3) Czy piszczy ten Speaker ? - Jesli tak to mniej więcej ile to pisków w jakim odstępie czasowym

U mnie tak było na 4870 ale wtedy nie była karta do końca wsadzona w slot PCI-E

Jesli wyskoczyły pionowe paski to najprawdopodobniej artefakty na GPU

Edytowane przez DomiHD2

Speaker nie piszczy.

Te Paski się na pewno pokazały i trzeba było zasilacz wyłączyć.

Co do GPU to -Gigabyte Radeon HD5770 1GB DDR5/128b D/H/DP PCI-E

Co do zasilacza to nie mam możliwości sprawdzenia ale będę szukał wyjścia z tej sytuacji.

W sprawie Biosa to jak go zresetować zworą czy na baterie?

Zworką to normalnie ją wyciągasz, czekasz minute i wkładasz ponownie, to samo się tyczy baterii. Sprawdź na innej karcie graficznej. Procek i płyta na pewno są sprawne, jednak ja stawiam na RAM :) Jak RAM padnięty to komp nawet nie pisknie, a jak karta to już oznaki życia powinien dać. Karta graficzna i kostka RAM jest Ci sprawna potrzebna.

• Popieram 1