Machoney 0 Napisano 7 Czerwca 2011 Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2011 Witam wszystkich forumowiczów Mam mały problem a mianowicie od nie dawna na ekranie wyskoczyły pionowe paski i nie można od tej pory odpalić komputera. Do tego dochodzą zmienne obroty wentylatora na karcie graficznej przez chwilę są na full a później zwalniają i tak na przemian Czy to wina zasilacza czy może płyty głównej? Miałem inną kartę wsadzoną na płycie i też nie odpalił Teraz nie wiem czy reklamować płytę czy zasilacz Jutro może wezmę się za pomiar napięć na zasilaczu i może inne wnioski do głowy przyjdą. Pozdrawiam Cytuj Link to post Share on other sites
xentiu 56 Napisano 7 Czerwca 2011 Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2011 Zresetuj bios. Grafiki to na pewno nie ruszaj. A piszczy speaker ? Możesz spróbować na innym zasilaczu ? Cytuj Link to post Share on other sites
DomiHD2 503 Napisano 8 Czerwca 2011 Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2011 (edytowane) Witam. Proponuje isc drogą eliminacji 1 ) jakie masz GPU? czy jesteś w stanie sprawdzić swoją kartę na innym PC czy odpali czy nie 2) Jaki zasilacz? - czy jesteś w stanie podłączyć inny zasilacz do twojego komputera w celu sprawdzenia ? MARKOWY 3) Czy piszczy ten Speaker ? - Jesli tak to mniej więcej ile to pisków w jakim odstępie czasowym U mnie tak było na 4870 ale wtedy nie była karta do końca wsadzona w slot PCI-E Jesli wyskoczyły pionowe paski to najprawdopodobniej artefakty na GPU Edytowane 8 Czerwca 2011 przez DomiHD2 Cytuj Link to post Share on other sites
Machoney 0 Napisano 8 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2011 Speaker nie piszczy. Te Paski się na pewno pokazały i trzeba było zasilacz wyłączyć. Co do GPU to -Gigabyte Radeon HD5770 1GB DDR5/128b D/H/DP PCI-E Co do zasilacza to nie mam możliwości sprawdzenia ale będę szukał wyjścia z tej sytuacji. W sprawie Biosa to jak go zresetować zworą czy na baterie? Cytuj Link to post Share on other sites
radoslaw999 21 Napisano 8 Czerwca 2011 Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2011 Zworką to normalnie ją wyciągasz, czekasz minute i wkładasz ponownie, to samo się tyczy baterii. Sprawdź na innej karcie graficznej. Procek i płyta na pewno są sprawne, jednak ja stawiam na RAM Jak RAM padnięty to komp nawet nie pisknie, a jak karta to już oznaki życia powinien dać. Karta graficzna i kostka RAM jest Ci sprawna potrzebna. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
XAeroViperX 18 Napisano 8 Czerwca 2011 Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2011 Ja myślę że to zasilacz. Prawdopodobnie nie poprawnie zasila linie. Proponuję dać go na reklamację bo to chyba najsensowniejszy sposób. Cytuj Link to post Share on other sites
xentiu 56 Napisano 8 Czerwca 2011 Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2011 Dla mnie to raczej ram bo u mnie też nie piszczał na uszkodzonej kości ale jak odpaliłem bez proca to piszczał jak dziewica 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Machoney 0 Napisano 10 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2011 Sprawa rozwiązana a przyczyną zamieszania była pamięć RAM Dziękuję wszystkim za pomoc w rozwiązaniu problemu Pozdrawiam Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts