kubatuba 6 Napisano 1 Października 2019 Udostępnij Napisano 1 Października 2019 (edytowane) Witam forumowiczów. W niedzielę odebrałem swojego Red Devila. Po usunięciu starych sterowników przy użyciu DDU, i zainstalowaniu nowych przystąpiłem do testów. W AC Odyssey już w menu głównym wentylatory zaczęły mocno dawać o sobie znać odpaliłem więc wattman i ku mojemu zdziwieniu pokazywał 0 rpm. Czyli wentylatory wdg odczytu się nie obracały, a wiem że tak nie było. Po wielu próbach ustaliłem że to właśnie wattman wchodzi w konflikt z kartą graficzną i po przeinstalowaniu sterowników na nowo po prostu go nie uruchamiałem. Na chwilę obecną testowałem BF V na ultra przez jakąś godzinę i było w miarę cicho, dopóki nie spróbowałem zagrać w Anthem. Suwaki max w prawo i po około 15 min grania tak na moje ucho karta miała na wentylatorach ponad 2000 rpm. Uruchomiłem w tle hwinfo i znowu- 0 rpm. Temperatura GPU max 67 stopni, a Hot spot 83 stopnie. Temperatury ok ale ta głośność i wskazania obrotów nie dają mi spokoju... Testowałem, różne 3 wersje sterowników. Na otwartej obudowie to samo. Jest to o tyle zastanawiające, że wszyscy polecają ten model między innymi za kulturę pracy. Jakieś sugestie? Edytowane 1 Października 2019 przez kubatuba Cytuj Link to post Share on other sites
AdineX2 76 Napisano 1 Października 2019 Udostępnij Napisano 1 Października 2019 Stery AMD prawdopodobnie 1 Cytuj Link to post Share on other sites
KamellotK1 296 Napisano 1 Października 2019 Udostępnij Napisano 1 Października 2019 (edytowane) Aktualizacja sterów AMD? To, że obudowa była otwarta wcale nie oznacza, że temperatury spadną w ogóle. 1. Jakie temperatury masz w pomieszczeniu.2. Jaką masz obudowę? Dokładny model + wiatraki w niej zamonotwane.3. Masz Cooler na CPU czy AiO? Bo jeśli to drugie, to karta najczęściej zyskuje dodatkowe stopnie.Taka mała porada: Jeśli masz temperaturę GPU max 67 stopni, to może ustaw sobie wykres RPM dla wentylatorów na mniejszy przy różnych zakresach temperatur? U mnie mój Zotac z 3 wentylatorami też wyje na 100%, ale jako, że mam całkiem ok temperatury to u mnie wieje maksymalnie na 80% przy maksymalnym obciążeniu. Edytowane 1 Października 2019 przez KamellotK1 Cytuj Link to post Share on other sites
kubatuba 6 Napisano 1 Października 2019 Autor Udostępnij Napisano 1 Października 2019 Stery aktualnie mam najnowsze. Testowałem też 2 wersję wstecz. W pokoju mam ok 23-25 stopni, a obudowa to SilentiumPC Regnum RG4F. 2 wentylatory na przodzie i jeden z tyłu. Na CPU siedzi cooler Fera 3. Po powrocie z pracy spróbuję ustawić jeszcze wentylatory na tak jak mówisz. Cytuj Link to post Share on other sites
danieloslaw1 154 Napisano 1 Października 2019 Udostępnij Napisano 1 Października 2019 W msi afterburner ustaw sobie rpm do temperatury Cytuj Link to post Share on other sites
kubatuba 6 Napisano 1 Października 2019 Autor Udostępnij Napisano 1 Października 2019 Nie pomogło. Nawet MSI Afterburner jest ignorowany(?) przez kartę graficzną. Przykładowo pokazuje niecałe 40 stopni na GPU, a wentylatory już zaczynają szaleć, mimo że ustawiłem aby włączały się dopiero przy 60 stopniach. Co więcej, wyraźnie słychać jak znacznie przyśpieszają, a program uparcie twierdzi że mają 20% prędkości obrotowej :| Cytuj Link to post Share on other sites
Krishnamishna 3 Napisano 2 Października 2019 Udostępnij Napisano 2 Października 2019 Zobacz czy na stronie producenta nie ma nowego biosu. Wysłane z mojego VOG-L29 przy użyciu Tapatalka Cytuj Link to post Share on other sites
MQK 702 Napisano 2 Października 2019 Udostępnij Napisano 2 Października 2019 Wyłącz wattman'a, używaj tylko MSI AB. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
kubatuba 6 Napisano 3 Października 2019 Autor Udostępnij Napisano 3 Października 2019 Problem rozwiązany. Pomogło dopiero przeinstalowanie Windowsa i zainstalowanie samego sterownika graficznego (bez reszty oprogramowania od AMD). Drugi dzień już wszystko hula. Dziękuję wszystkim za zainteresowanie i rady Cytuj Link to post Share on other sites
KamellotK1 296 Napisano 3 Października 2019 Udostępnij Napisano 3 Października 2019 Czyli stare "zrób format C:" wiecznie żywe Cieszymy się, że już jest okej! Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts